Znati tko smo, što želimo i što nam je važno

Trenutno pregledavate Znati tko smo, što želimo i što nam je važno

Tatjana Divjak life&;business coach, i Ivana Matić CEO Women in Adria

Women in Adria najavljuje četvrti po redu “networking breakfest“ koji će se održati 31. siječnja a tema je “Život i posao – gdje je ravnoteža?“ Na pitanja kako uskladiti poslovni i privatni život, kako naći pravu mjeru ili možda bolje rečeno, treba li i gdje i kada povući granicu izmeu privatnog i poslovnog života, sudionicama će odgovore pokušati dati Tatjana Divjak, poznata hrvatska life &; business coach.

Zašto naredni networking breakfest obilježava baš ta tema, odlučili smo provjeriti sa direktoricom Women in Adria, Ivanom Matić i njenom glavnom gošćom na ovom poslovnom doručku – Tatjanom Divjak.

Ivana Matić

1.Kako postići ravnotežu izmeu privatnog i poslovnog života, vječna je tema meu zaposlenim ženama, a osobito meu poduzetnicama te ženama na visoko odgovornim funkcijama. Mislite li da je to presudno za osjećaj zadovoljstva ili nezadovoljstva žene vlastitim životom?

Tatjana: Na kratki rok biti bez ravnoteže, kada je u pitanju posao i život izvan njega, nije problem sam po sebi, no dugoročno gledano, nema te osobe (žene ili muškarca) koja će uspjeti zadovoljiti svoje potrebe ulažući svu svoju energiju samo u jedno životno područje. Za osjećaj zadovoljstva vlastitim životom presudno je znati što nam je važno, jer tada svoje vrijeme posvećujemo onome što će nas istinski ispuniti. Upravo to zovemo ravnotežom.

Ivana: Da, ravnoteža poslovnog i privatnog života je veliki problem za poslovne žene, osobito korporativne. Upravo u potrazi za ravnotežom, mnoge korporativne žene odlaze u poduzetništvo i to ne da bi manje radile, nego da bi imale bolju kontrolu nad svojim vremenom. Danas nam tehnologija daje velike mogućnosti pa tako fizička prisutnost više nije konstantno nužna na poslu što je veliki potencijal za bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života. S druge strane, tehnologija nas na taj način progoni i teško je potpuno se isključiti i napraviti rezove. Svatko treba za sebe naći najbolju kombinaciju koja odgovara njegovim željama i ambicijama.

2. Često se ukazuje na činjenicu da je najveći problem kod žena to što su same prema sebi prestroge, zatrpavaju se sa previše obaveza, a onda kada sve ne stignu savršeno odraditi, osjećaju odreeni oblik krivnje, jer (u svojim očima) nisu dovoljno dobre kao radnice, ili kao supruge ili majke. Sigurno ste se u nekim trenucima u životu i same susrele s takvim problemom. Kako ste i da li ste uspjele stati na kraj vlastitom “osjećaju krivnje“?

Tatjana: Jednim dijelom taj osjećaj nedostatnosti rezultat je modernog načina života koji je ženi otvorio vrata ispunjenju sebe izvan tradicionalnih uloga žene i majke, ali joj nije omogućio da ima podršku ili infrastrukturu koja bi osigurala da se bez «kloniranja» nae u isto vrijeme na nWomen in Adria

ekoliko različitih mjesta. Ona je i žena i majka, a uz to mora biti i «kraljica», da se tako izrazim parafrazirajući naslov popularne pjesme. Dan traje samo 24 sata i teško je sve obaveze «ugurati» u tako malo vremena. Kada sam se i sama našla u takvoj situaciji, odredila sam svoje prioritete, odustala od potrebe da ugodim svima, postavila zdrave granice i ostvarila ravnotežu. Platila sam odreenu cijenu, no nisam bila voljna platiti cijenu iznad te koju sam smatrala granicom. Ciljevi time ne prestaju, ali prestaje pritisak – a to je preduvjet za osjećaj ispunjenja.

Ivana: Perfekcionizam je svakako naša najveća boljka. Mislim da žene definitivno najviše progoni osjećaj krivnje vezano za djecu. Čim radimo nismo dovoljno dobre majke, a ako smo uz to i ambiciozne, nema spasa za nas! Takav je nažalost stav i gledanje okoline. Svaka žena u jednom trenutku doe do granice iznemoglosti gdje napravi rez u jednom ili drugom smjeru, odluči se za jednu opciju: karijera, život ili kombinacija. Mislim da je moguće imati karijeru i život, ali samo ako znamo koji su nam prioriteti.

3. Načelno bi svi željeli postići ravnotežu. Koji su po vama prvi koraci koji se trebaju učiniti kako bi se krenulo na pravi put koji vodi ostvarenju tog cilja?

Tatjana: Prvi je korak znati što nam je važno, no uzimajući u obzir i one koji su nam važni – jer nismo i ne možemo živjeti sami! No, ujedno je potrebno voditi računa i o tome u kojoj smo životnoj fazi. U različitim životnim fazama, ljudima su važne različite stvari, imaju drugačije ciljeve. Ukoliko nam nije jasno što želimo, u periodu života u kojem smo – nećemo uspjeti pripremiti tlo za uzgoj upravo onih biljaka koje želimo u svom vrtu.

Ivana: Prvenstveno moramo odrediti što nam je bitno. Naravno da ćemo mi same očistiti kuću najbolje, kupiti voće u najboljem stupnju zrelost, ali kad napravimo rez i prioritet nam postane da kuća bude čista, a ne savršeno čista te da je bitno da ima banana u kući, a ne jesu li one više ili manje zrele, onda je puno lakše. Odjeća moje prve kćeri je morala biti savršeno ispeglana, sada nakon druge ne peglam već samo izvadim iz sušilice i složim.

Meni je vrlo važna fizička aktivnost. Prije djece sam vježbala svaki dan, a sad odem barem dva puta tjedno. Kad su zadovoljeni prioriteti, nije mi problem opet paliti kompjuter u 10 navečer i nastaviti raditi.

4.Organizacija networking dogaanja pomaže u ostvarivanju novih kontakata koji su izuzetno važni zbog stvaranja kvalitetnih timova. Koliko je po vašem mišljenju za postizanje ravnoteže važna okolina (na poslu i kod kuće), a koliko mi sami?

Tatjana Divjak; foto: T.Smoljanović

Tatjana: Važna je okolina, jer smo bića čopora i ne možemo niti živjeti, ali niti se razvijati ako nemamo svoj odraz u očima drugih ljudi. No, preduvjet za zdrav odnos prema sebi je znati tko si i biti s time zadovoljan – prihvatiti sebe takvu kakva jesi. Okolina nas može podržati, ali nas može i izložiti zahtjevima koji narušavaju naše potrebe i ravnotežu željenog i mogućeg.

Postoji još jedan važan detalj – ostati tko jesmo, bez obzira na sve. Iznimno je važno sjetiti se da je bitno biti autentičan! Nije dobro usporeivati se s drugima, već samo sa svojim potencijalom, vlastitim mogućnostima.

Ivana: Okolina će prije pokušati poremetiti našu ravnotežu nego nam je stvoriti. Zato je najvažnije da mi znamo koji su naši prioriteti kako bismo se znali postaviti ispravno prema okolini.

5. Koje su glavne poruke koje na zadanu temu planirate uputiti ženama na networking breakfestu kojeg pripremate?

Tatjana: Glavne su poruke koje želim prenijeti onima koji se odluče «doručkovati» sa nama upravo važnost da znamo tko smo, što želimo i što nam je važno, no istovremeno i da znamo svoje granice i da se usudimo živjeti tako, ali i zatražiti pomoć okoline. šefa, partnera, prijatelja, obitelji. Sami ne možemo ostvariti ravnotežu, niti ispuniti sve svoje potrebe. I sva sreća da je tako!

Ivana: Želimo osnažiti žene da lakše definiraju svoje prioritete i da se na asertivan način postave prema svojoj okolini, počevši od partnera i podjele posla u kući pa do nadreenih. Sve to je nužno kako bi lakše upravljale svojom karijerom, a da su istovremeno zadovoljne i privatnim životom. Mislim da je Tatjana prava osoba da nam u tome pomogne!

Više o WIA saznajte na: www.womeninadria.com

Odgovori