Zidovi s karakterom

Trenutno pregledavate Zidovi s karakterom
Prostorija presvučena tapetama pokazuje osobnost vlasnika, njegov ukus i stil
piše: Jasna Kohnert-Stavenhagen
fotografije: Shutterstock, arhiva ŽP

Malo je stvari koje prostoru daju tako snažnu osobnu notu kao što to mogu tapete. Tapeta je ukras koji se mijenja, koji je ovisan o vremenu, modi ili raspoloženju vlasnika, više nego bilo koji drugi komad namještaja. Njezinu povijest u Europi možemo pratiti još od renesanse. Riječ tapeta dolazi od grčke riječi za prostirač, sag. Danas tim nazivom označavamo presvlaku od papira ili tkanine za zidove ili pokućstvo.

U svakom domu, na svakom zidu

Prekrivanje i ukrašavanje zidova zapadni su vladari preuzeli s Orijenta. Skupocjeni veliki gobleni koji su ukrašavali europske kraljevske rezidencije, prenosili su se iz zimskih u ljetne palače i selili zajedno s vladarom, njegovom garderobom i dragocjenostima.

Prve nešto jeftinije varijante zidnih prekrivača, tapete od papira, dolaze u 16. st. iz Kine. Na rafiniranim crtežima oslikan je tadašnji život Kineza. Od 17. stoljeća kineske će tapete postati moda u čitavoj Europi i često će se kopirati, no europske kopije rijetko će doseći ideale originalnog minucioznog kineskog crteža. U Engleskoj i Francuskoj ručno oslikavanje tapeta postat će umjetnički zanat. Tako je Francuz Jean-Bapitiste Revéillon osnovao radionicu za izradu tapeta koja će ubrzo postati kraljevska manufaktura. Tamni barokni stanovi procvast će pokriveni floralnim motivima. U sobama rokoko domova to će šareno cvijeće naći svoje mjesto oslikano u elegantnim vazama. Obljepljujući zidove tapetama, Europljani dovode pirodu u svoje domove: uskoro će čitavi interijeri biti odjeveni u tapete koje prikazuju krajolike iz snova. No tapete su dugo bile luksuz koji su si mogli priuštiti samo bogati.

Masovna proizvodnja i mogućnost da i obični smrtnici svoje interijere oplemene dragocjenim papirnatim rolama, počinje tek sredinom 19. st. izumom tiskarskog stroja. Od tada će papirnate tapete postati važan dio svakog interijera. U Europi su papirnate tapete osvojile običan puk i ušle u svako kućanstvo.
Na Velikim svjetskim izložbama umjetnosti u 19. st., na kojima se prikazuju noviteti iz slikarstva, kiparstva i arhitekture, ne izostaju ni tapete. Ovi zidni ukrasi koji slijede nove tendencije, dio su priznate umjetničke proizvodnje.
U Engleskoj, s pokretom Arts and Crafts, umjetnički obrt izrade tapeta dostiže vrhunac. Tadašnji umjetnik William Morris stvara stil koji će postati simbolom “engleskog” interijera. On se ponovno vraća obrtu, ručnoj izradi i ručnom tiskanju tapeta. Iako je njegova namjera bila jednostavnim stilom osvojiti ukus jednostavnih ljudi i radnika, u stvarnosti su njegove moderne ručno izraene tapete bile prilično skupe. Umjesto da budu dekoracija radničkih soba postale su kultni premeti u domovima graana i intelektualaca.

Veliki povratak zidnog šarenila

Bilo da su oslikane pejžazima, povijesnim motivima, egzotičnim pticama i biljkama, geometrijskim motivima i stiliziranim elementima iz arhitekture, ili pak oponašaju mramor, bilo da su papirnate ili izvedene u svili i skupocjenim tkaninama, tapete postaju neizostavni ukras interijera u različitim stilskim epohama.
Danas ih možemo naći u gotovo svakoj kući, od onih jeftinih koje si može priuštiti svatko, do skupocjenih kakvima se ukrašavaju reprezentativni prostori poput primjerice Salona za diplomaciju u Bijeloj kući koji je Jacqueline Kennedy dala ukrasiti jednom od najskupljih tapeta na svijetu iz 18. stoljeća.
Onih nešto jeftinijih sjećamo se i sami! Tapete napadnih boja i oblika koje su bile popularne 70-ih godina, kao i one sa šarenim dječjim uzorcima ili ukrašene cvjetnim motivima poput onih koje su na stolnjacima vezle naše bake, ponovno su u modi! Srećom, osim takvih tapeta danas su nam na raspolaganju i tapete ukrašene u stilovima gotovo svih dosadašnjih stilskih epoha, kao i različiti materijali i izvedbe, sve do onih posve novih, samoljepljivih. Jedino što nam možda nedostaje je hrabrost suočiti se s vlastitim ukusom!
Htjeli ili ne, prostorija presvučena tapetama, “odjevena” u motiv, sliku, boju ili šaru, ne samo što daje osjećaj topline i udobnosti, već vidljivo pokazuje osobnost vlasnika, njegov ukus i stil.

Odgovori