Završio Motovun Film Festival

Završio Motovun Film Festival
Uspješno je priveden kraju još jedan, 15. po redu Motovun Film Festival.
Tijekom pet dana, od subote do srijede, prikazno je čak 105 filmova iz 35 zemalja s pet kontinenata odabranih izmeu stotina naslova recentne svjetske kinematografije.
Posljednji dan dodijeljene su nagrade najboljim filmskim ostvarenjima.
Film “Kašnjenje” (La Demora, Delay) urugvajskog redatelja Rodriga Plá osvojio je “Propeler Motovuna”, glavnu nagradu Motovun Film Festivala. “Kašnjenje” je, prema obrazloženju žirija, nagraen zbog svoje humanosti i nježnosti, te ekspresivne i emotivne priče o obiteljskoj ljubavi, koja je snimljena s izvanrednim redateljskim vještinama.
O nagradi Propeler odlučivao je žiri u sastavu Simon Perry, Jagoda Kaloper i Ruth Bradley.
Nagrada Bauer za najbolji film u regiji pripao je filmu “Klip”, debitantskom filmu mlade srpske redateljice Maje Miloš. Film, za kojeg sama redateljica kaže da je to “sex, ljubav i turbofolk”, prikazuje realni tinejdžerski svijet na rubu beogradskog predgraa. To su tinejdžeri koji su stalno na tulumima, nadrogirani i pijani, te prolaze kroz pakao života a da toga nisu ni svjesni.
Maja Miloš
Nagradu Bauer dobio je film “Klip” za izuzetnu autentičnost i autorsku beskompromisnost u tretiranju bolnih psiholoških trauma aktualne tranzicijske stvarnosti. Film vješto bira prikladan način da vrlo direktno komunicira s frustracijama i dilemama mlade generacije filmske publike”, stoji u obrazloženju žirija za nagradu Bauer. “Klip” je nagradu osvojio u konkurenciji s hrvatskim filmom “Ljudožder vegetarijanac” Branka Schmidta i slovenskim filmom “Izlet” u režiji Nejca Gazvode. O nagradi Bauer odlučivao je žiri u sastavu Pjer Žalica, Nikola Vukčević, Marija škaričić, Arta Dobroshi, Vladimir Blaževski, Karpo Godina i Svetozar Cvetković.
Karpo Godina
Nagradu FIPRESCI dobio je film “Igra” (Play), švedskog redatelja Rubena Östlunda.
“Film “Igra” upečatljiv je i iznad svega složen prikaz suvremene, Europe, prelomljen kroz prizmu odnosa moći najmlaih generacija u najrazvijenijoj od demokracija. Izvrsno tempiranom naracijom dječačke odiseje u kapitalističkom svemiru Östlund se dotiče svih njegovih boljki, (auto)rasizma, diktature političke korektnosti, kao i strategije pobune i prilagodbe. Kombiniranjem dokumentarističkog stila i hladnog oka nadzorne kamere Östlund postiže efekt stvarnosti, ali i upozorava na (politički pasivni) voajerizam gledatelja. “Igra” je film čija majstorska formalna izvedba u potpunosti uspijeva obuhvatiti sve dimenzije trenutačno najosjetljivijih tema zapadne civilizacije”, ovim je riječima žiri FIPRESCI-ja obrazložio svoju odluku.
Nagradu FIPRESCI dodijelio je žiri u sastavu Vladan Petković, Mima Simić i Dejan Trajkoski.
U konkurenciji Motovunski kratki za najbolji kratki film nagradu je dobio nizozemski film “Slonovske noge” (Elephant Feet) Dana Geesina.
Još ranije proglašeni su pobjednici ostalih nagrada, pa je tako Maverick ove godine otišao kultnom britanskom redatelju Terenceu Daviesu, dok su nagradu 50 godina dobili Veljko Bulajić i Lordan Zafranović.
Kroz Motovun je zadnjih dana prošlo tisuće ljudi koji su uživali u fenomenalnim filmovima i još boljim zabavama, a sve je to budnim okom pratio i časopis Ženska posla.

Odgovori