Zašto su žene manje plaćene?

Trenutno pregledavate Zašto su žene manje plaćene?

Zašto su žene manje plaćene od muškaraca, tema je trećeg po redu Networking doručka koji se održava 30.5. u Green gold Centru u organizaciji mreže poslovnih žena Women in Adria. Prema zadnjim istraživanjima, žene zarauju 77% godišnje plaće muškaraca. O razlozima potplaćenosti govoriti će Gordana Frgačić koja na temelju dugogodišnjeg iskustva kao HR manager uskoro na ovu temu izdaje i knjigu. Mi vam predstavljamo organizatorice ovog projekta Ivanu Matić i Martinu Pavlović.

što je WiA?
Ivana: Women in Adria mreža je poslovnih žena i poduzetnica u Adria regiji. Omogućavamo ženama prilike za networking, profesionalni razvoj, motivaciju i inspiraciju kroz druženje s ostalim poslovnim ženama koje imaju iste poslovne i privatne izazove.
Kako ste došli na ideju da pokrenete Women in Adria?
Ivana: Women in Adria pokrenula sam krajem 2010. godine kao LinkedIn grupu želeći stvoriti platformu za networking za žene. Tijekom 2011. grupa je narasla na 300-tinjak članica iz cijele regije, a održali smo i nekoliko neformalnih kava u Zagrebu. S krajem godine došlo je vrijeme da počnemo ozbiljnije raditi pa smo krajem siječnja ove godine održali prvi Networking breakfast.
Tada je započela i suradnja s Martinom kojoj se moja ideja jako svidjela.
Zašto ste željeli pokrenuti baš žene u regiji? Mislite li da je ženama potrebnije udruživanje (nego muškarcima) ili da smo učinkovitije kad se ‘držimo skupa’?
Ivana: Žene su odlične u graenju odnosa, ali više prijateljskih od poslovnih. Dodatno, zbog obiteljskih obveza ne izdvajaju dovoljno vremena za networking bez kojeg nema uspjeha u poslovnom svijetu. Osobno smatram da je slaba mreža kontakata glavni razlog nedovoljne zastupljenosti žena na visokim pozicijama na koje se dolazi uglavnom na taj način.
Zbog toga nam treba više druženja sa ženama koje imaju iste izazove kao i mi i takva druženja su inspirativna, meu ostalim ženama možemo naći prave uzore. Naravno, ne treba zanemariti ni networking s muškarcima.
Koji su vam ciljevi, što želite svojim polaznicama, što im nudite?
Martina: Cilj je ponajprije proširenje mreže poslovnih kontakata. Želimo da sa svakog našeg eventa izau inspirirane i zadovoljne onim što su čule, ženama koje su upoznale i darovima koje su dobile od naših sponzora.
Kakav je odaziv, kako žene reagiraju na vašu ideju?
Martina: Žene odlično reagiraju na našu inicijativu, od prvog Doručka u siječnju. Reakcije su bile jako pozitivne, osobito od poduzetnica koje vrlo dobro znaju važnost mreže poslovnih kontakata. Korporativne žene malo zaostaju za poduzetnicama, ali sa svakim eventom ih je sve više i više.
Sljedeći je doručak posvećen temi ‘Zašto su žene manje plaćene‘. Zašto baš ta tema?
Ivana: Ova je tema jako važna za osnaživanje žena jer je naša potplaćenost rezultat činjenice da se ne zauzimamo dovoljno za sebe. Žene su u suštini manje plaćene jer teže perfekcionizmu i smatraju da nisu dovoljno dobre. Dodatno, nismo sklone pregovaranju za veću plaću, pregovarat ćemo za sve ostale samo ne za sebe.
Kako izgleda jedan vaš Doručak, što je na ‘meniju‘?
Martina: Doručak je osmišljen tako da zaposlenim ženama ne oduzme previše od radnog dana i da im u najkraćem vremenu pruži maksimum. Počinjemo u 8.30 s predavanjem, tako da čuju nešto inspirativno, motivirajuće ili da nauče nešto novo. Na prvom doručku je Mirela španjol Marković održala inspirativno predavanje o samopouzdanom nastupu i sposobnosti uvjeravanja za poslovne žene. Na drugom doručku je Dejan Gostimir održao predavanje o LinkedIn-u jer su žene nedovoljno zastupljene na ovoj profesionalnoj mreži, čime njihov online brand gubi puno ili ga nemaju uopće.
Žene su smještene za okrugle stolove čime im se omogućava networking od samog početka Doručka. Predavanje traje do 10 sati, nakon čega imaju još sat vremena za networking. Dogaaj zatvaramo u 11 sati izvlačenjem nagrada sponzora. Nakon toga, natrag na posao!
Kako ste se odlučile postati poduzetnice?
Ivana i Martina: Obje dolazimo iz konzultantskog svijeta koji je jako dinamičan i po tome sličan poduzetništvu. Dodatno, poduzetništvo ženama omogućava veću kontrolu nad svojim vremenom od korporativnog svijeta, bolji balans privatnog i poslovnog života.
Sada, s odmakom, mislite li da ste bile preambiciozne ili želite biti još ambicioznije i razviti WiA, proširiti koncept?
Ivana i Martina: Sada, s odmakom, smatramo da uopće nismo bile preambiciozne i da smo pogodile nešto što je ženama prijeko potrebno. Koncept i dalje razvijamo želeći im ponuditi dodatne networking dogaaje, radionice za osobni i profesionalni razvoj i još puno toga.

Odgovori