ZAGREB TOURFILM FESTIVAL 3. – 5. srpanj 2013.

Trenutno pregledavate ZAGREB TOURFILM FESTIVAL 3. – 5. srpanj 2013.

U organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i Balduči filma, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića te od ove godine i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma,u Zagrebu u prostorijama Muzeja Mimara, od 3. do 5. srpnja 2013., održat će se drugi ZAGREB TOURFILM FESTIVAL – meunarodni festival turističkog filma.

ZAGREB TOURFILM FESTIVAL je od ove godine punopravni član CIFFTe – Meunarodnog udruženja turističkih filmskih festivala. Udruženje je podržano od UNWTO-a (World Tourism Organization), ETC-a (European Travel Commission), PATA-e (Pacific Tourist Organization) i CTO (Caribbean Tourism).

Publika će na festivalu moći uživati u najboljim turističkim filmovima svijeta.

U konkurenciju je stiglo preko 300 filmova iz 56 zemalja svijeta i to, na veliko iznenaenje, puno iz nama egzotičnih zemalja kao što su Tanzania, Uganda, Myanmar, Dubai, Južna Afrika, Kenya, Rwanda, Vietnam. Peteročlani stručni žiri, koji radi na odabiru najboljih filmova, čine relevantni domaći i europski stručnjaci.

Za predsjednicu žirija odabrana je Lela Krstevska – predsjednica komore za turizam Makedonije, dok su ostali članovi žirija Ewa Kotus direktorica festivala iz Poljske, Lordan Zafranović hrvatski redatelj kojeg nije potrebno posebno predstavljati, Goranka Greif Soro – vrsna montažerka, skript supervizor, redateljica koja u se u svojoj biografiji može pohvaliti s radom na preko 100 stranih filmova i na kraju Bernardin Modrić redatelj iz Rijeke višestruko nagraivani autor turističkih filmova.

Direktorica festivala je Spomenka Saraga, filmska producentica koja se više od trideset godina bavi snimanjem isključivo turističkih filmova od kojih su mnogi osvojili nagrade na festivalima diljem svijeta i članica je meunarodnih žirija na festivalima u svijetu.

Dio filmova koji su prošli selekciju biti će prikazani na festivalu, a govorit će o raznim tipovima turističke atraktivnosti – od promocije turističkih destinacija, avanturističke ponude, ekstremnih sportova, nautičkog turizma, hotela i resorta, ljudi, kulture i tradicije, religijskog, ruralnog turizma te brojnih drugih specifičnih oblika ponude.

Uz filmski program pripremljen je i raznovrsni popratni program za goste festivala. Za vrijeme trajanja trodnevnog festivala održat će se i okrugli stol na temu “Kako kroz vina promovirati destinaciju” i tom prilikom prikazati će se filmovi iz španjolske, Makedonije i Francuske koji kroz vino promoviraju zemlju. Bit će organizirani izleti, prezentacije turističke ponude Zagreba i Varaždina, Meimurske županije, a bit će organizirani i razgovori i druženje s autorima filmova.

Odabrani filmovi će se prikazivati u Muzeju Mimara u četvrtak, 4. srpnja, u jednom “filmskom maratonu“ od 17.00 do 24.00 sata, a ulaz je besplatan.


Odgovori