Vrtovi carice SISSI u sjevernoj Italiji

Trenutno pregledavate Vrtovi carice SISSI u sjevernoj Italiji

Najpoznatija i najomiljenija pripadnica jedne kraljevske obitelji svih vremena zasigurno je Elizabeta Austrijska poznatija kao carica Sissi. Nebrojene kolone turista posjećuju tijekom godine Beč i okolicu, kako bi posjetili dvorce u kojima je živjela ili pak povremeno boravila, ali proučavanjem povijesti otkrivaju se uvijek iznova novi podaci o njezinim kretanjima, o mjestima u koje je odlazila kako bi pronašla privatnost i mir. Jedno od takvih mjesta je i dvorac Trauttmansdorf u Meranu, posjet kojem je u svoju ponudu putovanja uvrstila turistička agencija Piligrin.

Danas je jedinstveni krajolik Merana proglašen botaničkim vrtom u sklopu dvorca Trauttmansdorf koji svojim posjetiteljima pruža priliku da dožive ono što je nekada bilo rezervirano samo za habsburške carice.

Oko dvorca je zasaeno 80 vrtova u kojima svatko može pronaći nešto za sebe: stručnjaci, botaničari, cvjećari ili amateri. Svaki je vrt priča za sebe. Inovativni i suvremeni vrtovi kraj gradića Merana na sjeveru Italije oduševljavaju posjetitelje jedinstvenim spojem umjetnosti, arhitekture i prirode. Posaeni su čitavi krajolici i raznoliki tematski vrtovi kao što su mediteranski, šumski, egzotični, podzemni i sl. Izgraeni su i umjetnički paviljoni te su postavljeni zanimljivi interaktivni sadržaji.

2005. godine čitav je kompleks proglašen najljepšim vrtovima Italije, a 2013. dobiva najprestižniju nagradu na svijetu “Najljepši vrt godine 2013.”, što je svojevrsni botanički Oscar.

Sunčani vrtovi

Sunčani su vrtovi na južnoj padini dvorca prožeti mediteransko-egzotičnim krajolicima. Uz vijugave putiće raste zimzeleno drveće, mediteransko grmlje intenzivnih mirisa i najsjevernije stablo masline u Italiji, staro preko 700 godina. Puteljci kroz borove i čemprese vode kroz šume iz kojih naprosto ne želite izaći.

šumski vrtovi

Na sjevernoj strani protežu se šumski vrtovi koji su omiljeno šetalište u vrućim ljetnim danima. Egzotična stabla iz sjeverne i južne Amerike pa i istočne Azije unose egzotiku oko starog habsburškog dvorca. Ovdje možete vidjeti čak i pravo polje riže te nasade čajevca. U proljeće cvjetaju japanske trešnje, koje uz slapiće i potočiće ograene najstarijim biljnim vrstama, običnu šetnju pretvaraju u meditaciju.

Vrtna arhitektura


U Europi se stoljećima velika pažnja pridavala i arhitekturi u sklopu vrtova. Vodeni su vrtovi stepenicama i vodopadima povezani u terasaste vrtove. Vrtna arhitektura ovdje dolazi do izražaja kroz grmlje oblikovane u kugle, gredice zasaene u raznim geometrijskim oblicima i labirinte. To je pravi primjer talijanskog renesansnog vrta. Dok je u talijanskom vrtu sve posaeno prema točno odreenim pravilima, engleski je vrt mnogo slobodnijih formi. U podnožju ovih terasastih vrtova rastu raznobojni lopoči okruženi perunikama, ljiljanima, travama. Tamo gdje se iz vode uzdiže lotosov cvijet, gusta palmina šuma obrubljuje obalu, a u proljeće se pridružuju kamelije i azaleje. U sklopu terasastih vrtova divni se mirisi šire iz ružičnjaka u kojem ljeti cvate preko 50 divljih vrsta i 30 povijesnih vrsta – apsolutno cvjetno ludilo.

Labirint

Labirint stvoren od zimzelenog grma tise u središtu skriva stablo šipka jer se šipak spominje u mnogim kulturama i religijama kao simbol plodnosti, ljubavi, ponovnog raanja, neprekidnog obnavljanja te se spominje i u Starom zavjetu kao drvo koje je cvalo u vrtu Adama i Eve. Stoga bi se ljubavnici koji uu u labirint na različite ulaze trebali naći u središtu ispod stabla šipka.

Krajolici južnog Tirola

Tradicionalni krajolici toga područja takoer su našli svoje mjesto uz dvorac Trauttmansdorff. U blizini je planinski potok i grmlje zelene johe. Tu se nalazi tipično raslinje jezerskih obala.
U tipični krajolik spadaju i voćnjaci sada već zaboravljenih vrsta jabuka i krušaka te vinograd u kojem se uzgajaju tradicionalne i rijetke vrste loze. U vinogradu možete naučiti sve o 3000 godina staroj tradiciji uzgoja vinove loze ovoga kraja, a možete možete vidjeti i 2.400 godina stare koštice groža.

Podzemni vrt


Ako ste upoznali biljni cvijet u svom sjaju cvjetova, boja i lišća, vrijeme je da upoznate podzemni svijet biljaka u bizarnom podzemnom vrtu. Riječ je o 200 metara dugoj stazi prokopanoj ispod padine brežuljka. Staza otkriva nevjerojatan život korijenja ispod površine tla na vrlo slikovit način. Tijekom šetnje podzemljem doživljaj upotpunjuju svjetlosni efekti i zvukovi. Staza je koliko zanimljiva toliko i informativna, a uz multimedijalne sadržaje baca novo svjetlo na vrlo aktivni podzemni život biljaka.

šetnica carice Sissi

Popularna carica Sissi voljela je duge tihe šetnje od svoga dvorca do gradića Merana.

I danas postoji ta staza što prolazi uz veličanstvene vile, bajkovite posjede i stoljetne parkove, a prilagoena je i za invalidska kolica.

Putnička Agencija Piligrin osnovana u ožujku 2011. godine, u svojoj ponudi ima najrazličitije vrste putovanja – od jednodnevnih izleta po Hrvatskoj do višednevnih europskih putovanja, a specijalizirana je za kreiranje i organizaciju tematskih putovanja te individualnih putovanja koja kreira prema željama i potrebama putnika bilo da se radi o školskom izletu, bračnom putovanju pa čak i vjenčanju na nekoj od najromantičnijih destinacija.

Niz putovanja pod nazivom FLORA sadrži izlete i putovanja u nevjerojatne krajolike koje je stvorila priroda uz pomoć ljudske ruke, a posebnu skupinu putovanja čine hodočašća od nacionalnih svetišta preko Moskve i Petrograda do Izraela.

Više o ponudi agencije Piligrin saznajte na: www.piligrin.hr ili na njihovoj FB stranici.

Sljedeći termini putovanja u vrtove carice Sissi s agencijom Piligrin su: 18. svibanj i 22.lipanj.

Autor: Marsela Alić, putnička agencija Piligrin

Odgovori