Uspomene na Zagreb u Muzeju Slavonije u Osijeku

Trenutno pregledavate Uspomene na Zagreb u Muzeju Slavonije u Osijeku

U Muzeju Slavonije u Osijeku do 13. siječnja ostaje otvorena izložba fotografija Zagreba iz fotografskih albuma XIX. stoljeća.

Fotografije su u muzej stigle iz fundusa Muzeja grada Zagreba, u kojem čine jedan od najvrednijih segmenata Zbirke fotografija, razglednica i fotografskog pribora.

Osim što svjedoče o ranoj recepciji fotografskog medija u Zagrebu, kao i o visokoj kvaliteti snimljenih fotografija, ujedno su i izuzetno vrijedan dokument o povijesti grada.

Na izložbi je predstavljen izbor fotografija iz devet albuma, koji pokrivaju razdoblje od 1864. do 1895. godine. Od najstarijeg s fotografijama Ludwiga Schwoisera do najmlaeg čije autorstvo potpisuje Ivan Standl, albumi pokazuju povijesne graevine, urbanistički razvoj uslijed dviju regulatornih osnova iz 1865. i 1887. godine, posljedice velikog potresa, novosagraene objekte, gospodarsku djelatnost ali i život na gradskim trgovima i time pružaju širu sliku o razvoju grada i njegovim mijenama.

Na izložbi je pokazana i prva fotomonografija Hrvatske, u kojoj su dvije fotografije posvećene Zagrebu, a čiji je autor Ivan Standl, jedan od najaktivnijih zagrebačkih fotografa druge polovine XIX. stoljeća, što dokazuje i njegovo autorstvo u pet od ukupno devet izloženih albuma.
Fotografije su popraćene tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku.

Autorica izložbe: Iva Prosoli
Likovno oblikovanje: Tajana Zver
Presnimke albuma: Miljenko Gregl

Odgovori