Uredska afera

Trenutno pregledavate Uredska afera

O ne, opet afera u uredu!?

Gretchen Rubin, autorica tri knjige (kod nas je prevedena najpopularnija Projekt sreća; Planetopija) i popularna američka blogerica, ironična je i drska autorica bez dlake na jeziku. Ne ustručava se ismijati knjige samopomoći, pisati o tome kako je čistila zahode, ali i skakala padobranom ne bi li istražila što nas zapravo čini sretnima. No to nije sve, ova svestrana i pomalo šašava njujorčanka ozbiljna je pravnica koja je izmeu ostalog radila na Vrhovnom sudu SAD, bila je glavna urednica Yale Law Journala i dobitnica nagrade Edgar M. Cullen. Na Linkedinu je nedavno objavila svojih šest savjeta kako izbjeći aferu u uredu. Možda vam se trenutno ne čini da postoji opasnost, ali nikad nije zgorega znati koje zamke vrebaju…

Mnogi na poslu imaju aferu i zbog toga stradaju mnoge veze. Ako želi sačuvati svoj brak treba samo slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

1. Nikada prvi ne započinjite flert, čak ni iz kaprica ili kao zabavu.

2. Nikada nemojte s kolegama s posla popiti više od jednog pića.

3. Nikad si nemojte dozvoliti da imate “posebnog prijatelja” suprotnog spola (ili spola koji vas privlači), kojem se utječete za odreenu vrstu podrške, a što se ponekad naziva “suprug/a na poslu”

4. Osim ako je to u nedvojbeno profesionalnom kontekstu, nemojte se sastajati sami s kolegom ili klijentom spola koji vas privlači. Kada vas klijent nazove jer ima karte za utakmicu ili kazalište, povedite još nekoga.

I još:

5. Zamislite svog partnera kao publiku – kao da je u cc-u u mejlu, ili kako iznenada ulazi u prostoriju. Ako bi vam zbog toga bilo neugodno u toj situaciji, prešli ste liniju…

6. Ako s nekim razvijete poseban, blizak odnos, upoznajte njezinu ili njegovu obitelj.

Ljudi ponekad pretpostavljaju da je dovoljno odlučiti: Nikad neću imati aferu – da je za to dovoljno biti jak karakter i imati prave vrijednosti. Ali iskušenje može ponekad potrajati predugo, i u početku se može činiti bezazlenim. Postupno, polako, mijenja se priroda odnosa. Ili ponekad izrazito stresni ili intenzivni trenuci stvore energiju koja u odgovarajućim uvjetima može dovesti do afere.

Pametnome dosta, rekli bi naši stari. Ako pak nemate ništa protiv afere na poslu (svoje ili partnerove…) ili ste slobodni i zapravo je priželjkujete… vjerojatno niste ni pročitali ovaj članak!

Odgovori