UHPA: Odmor i putovanje ne prepuštajte slučaju

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) više od dvadeset godina aktivno djeluje u turizmu, kako na domaćem terenu, tako i u regiji i svijetu. Redovni članovi UHPA-e su turističke agencije koje nude zanimljiva, aktivna, stručna, daleka putovanja i jednodnevne izlete. Uloga agencija naročito je važna u suvremenom svijetu kada su razne informacije, pouzdane i nepouzdane, lako dostupne. Uz pomoć iskusnih i provjerenih profesionalaca, kojima je organiziranje putovanja životni poziv, moderni putnik će u mnoštvu informacija donijeti bolju odluku o kupnji putovanja snova, ističu u UHPA-i.

“Moderni turisti ne putuju samo radi odmora, već i radi obrazovanja, upoznavanja lokalnog stanovništva, njihovih običaja i kulture, a upravo im putovanje preko turističke agencije omogućava da na najbolji način dožive destinaciju“, izjavila je Danijela Džambo, voditeljica ureda UHPA-e. Pri tome, značajnu ulogu imaju zaposlenici turističkih agencija koji iskustvom, znanjem i savjetima omogućavaju kvalitetu turističke usluge, dodala je Džambo.

“Zaštita klijenata i upućivanje na njihova prava je jedna od ključnih uloga turističkih agencija, pogotovo ako se u obzir uzmu neplanirane krizne situacije u destinaciji, što kod ostalih vrsta putovanja nije slučaj. U želji za otkrivanjem novih i nepoznatih destinacija ili posebnosti već omiljenih destinacija, usluge UHPA-inih članova mogu se koristiti s povjerenjem “, kazala je voditeljica ureda UHPA-e.

Udruga hrvatskih putničkih agencija je po svojoj organiziranosti, kontinuitetu i opsegu djelovanja vodeća strukovna udruga u hrvatskom turizmu. Uz 257 redovnih članova koji pružaju usluge turističkih agencija i turoperatora, UHPA okuplja i 160 pridružena člana iz hotelijerstva, prijevoza, strukovnog obrazovanja te drugih ustanova i udruga vezanih uz turizam.

Jaka europska pozicija

UHPA štiti interese svojih članova i na meunarodnoj razini kao redovna članica ECTAA-e i pridružena članica UNWTO-a. Prošle, 2012. godine, UHPA je preuzela dvogodišnje presjedanje ECTAA-om, a predstavnici UHPA-e su vrlo aktivni i u radu tri radne grupe, odnosno komiteta ECTAA-e ali i Europske komisije gdje imaju predstavnika u ESCO referentnoj skupini – Ugostiteljstvo i turizam.

Osim na europskoj razini, UHPA je vrlo aktivna i u regionalnoj suradnji, prije svega s udrugama turističkih agencija i turoperatora u Sloveniji, Srbiji i Makedoniji. Na bazi reciprocitetnog članstva, posebne odnose UHPA njeguje s najsnažnijim svjetskim udrugama turističkih agencija, ASTA-om i DRV-om.

Kao dragovoljna strukovna udruga UHPA zastupa interese svojih članova i tijesno surauje s Ministarstvom turizma Republike Hrvatske na različitim projektima. Ti su projekti usmjereni prije svega na povećanje broja organiziranih dolazaka i noćenja u pred i posezoni, kroz koje je osmišljeno preko 1000 novih turističkih proizvoda za specifične tržišne niše.

Dokazi profesionalnosti

U okviru prepoznate potrebe za specifičnim znanjima i vještinama djelatnika u turizmu, UHPA je pokrenula projekt specijalizacije i certificiranja turističkih agencija te stvaranja klastera, kojima će se zajedno s pratećim marketinškim aktivnostima podići kvaliteta ljudskih potencijala i ojačati konkurentnost hrvatske turističke ponude. U tom projektu je ostvarila dobru suradnju s mjerodavnim institucijama u RH i ostalim partnerima.

Naglasak na specijalizaciji receptivnih turističkih agencija zajedno s cjeloživotnim obrazovanjem kadrova u turizmu, ujedno su i meu prioritetnim mjerama unapreenja konkurentnosti hrvatskog turizma što je posebno značajno sada, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada će i zahtjevi turističkog tržišta biti znatno veći.


Odgovori