Testis unus, testis nullus

Trenutno pregledavate Testis unus, testis nullus

Draga Rosie,

čitala sam Vaše kolumne i često se slatko nasmijala, a super mi je i ovo s pismima. Nadam se da ćete mi pomoći u mojoj dilemi ili bolje rečeno trilemi.

Imam 37 godina i u vezi sam s dečkom tri godine. Volim ga, no nedavno mi je priznao da mu se nabacuje moja najbolja i najstarija prijateljica s kojom se poznajem još od prvog razreda osnovne škole. Oduvijek smo bile nerazdvojene i uvijek dijelile sve, ali ne mogu vjerovati da ona sa mnom želi dijeliti i njega.

Nakon tog saznanja prekinula sam svaki kontakt s njom. Mislila sam da će mi biti bolje, no sada sumnjam i u njega. što ako među njima ipak ima nečega?

Da li da razgovaram s njom, da joj kažem što mislim o svemu?

****

Nedavno vam je priznao!?

Nedavno vam je tužio prijateljicu i još k tome vašu najstariju i najbolju?!

Hmmm… Čini se da ovo pismo moramo prvo raščlaniti.

Hajmo ovako: vama je vaš dečko kojega poznajete pet minuta (te tri godine je zapravo pet minuta, ili još manje, naspram toga koliko dugo poznajete svoju prijateljicu) “priznao” da mu se nabacuje vaša najbolja prijateljica. Slobodna sam primijetiti kako je to njegova interpretacija pa ste navođeni njegovim nepogrešivim instinktom i vi došli do identičnog zaključka, ili se varam?

Jako komplicirano.

Više vjerujete nekome koga volite i poznajete tri godine nego nekome koga isto volite na drugi način a poznajete cijeli život?

Ajme, pa i Sanadera su ispitivali nekoliko godina prije nego što su ga optužili, a vi svoju prijateljicu niste čak ni pozvali da proćaskate o njezinu navodnom ponašanju?

Proučimo sad i mogućnost, možda čak vrlo realnu, da je vaš dragi možda krivo interpretirao ponašanje vaše prijateljice – ne kažem da je narcisoidan, ili plitak, ili ako ga netko gleda duže od 3-4 sekunde, već si umišlja da je neodoljiv…

Bacimo oko na motive Vašeg ljepotana:

1. Podizanje bodova i vrijednosti u svojim očicama (kao: vidi mene facu, sve žene žile režu za mnom – prilično jadno, ali dešava se, ima nas svakakvih).

2. Podizanje bodova u vašim očicama (nitko mi ne može odoljeti, pa čak ni tvoja BFF, ali ja sam samo tvoj, blago tebi što me imaš… što me ljubiš …)

3. Htio je posvađati vas dvije (ona mu nikad nije legla – metaforički naravno, iliti nikad mu se nije svidjela. Možda je animozitet obostran, pa ju je bolje amputirati iz vašeg života, tako da zadobije potpunu kontrolu nad vama. Ne kažem da ste labilni ili nešto slično, samo bolje kad babca nema u blizini.

4. Fura se na neki odnos pun povjerenja i bez nekih tajni, možda varijantu srcedrapajućeg scenarija, kao: dva tijela – jedan duh.

5. Napad je najbolja obrana; on se zapravo nabacivao, ona ga je odbila, treba hitno ublažiti stvar pa krivnju prebaci na nju.

6. I mogli bismo tako do preksutra, secirajući tipove ličnosti, ali moram se zaustaviti… Prostor je iscurio…

DRAGA moja, ako hoćete iskren savjet, odmah nazovite prijateljicu, dogovorite kavu, sjednite i popričajte. Hladne i smirene glave, bez predrasuda i unaprijed osuđujuće presude. Zli jezici mogu svašta napraviti (iskustvo iz prve ruke).

Zapamtite: nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže – ali da biste pravedno presudili, mora se čuti i druga strana, iliti onako po naški “testis unus, testis nullus” (i sram vas bilo, to nema nikakve veze s muškim spolnim organima 🙂

* apropos svjedoka – pogledajte samo koliko ih je već ispitano u slučaju Sanader.

by Rosie Kugli

Odgovori