Tajne starih tiramola u žitnici Rupe u Dubrovniku

Trenutno pregledavate Tajne starih tiramola u žitnici Rupe u Dubrovniku

Bjankarija šibenskih i dubrovačkih gospoa

U Dubrovačkim muzejima do veljače je otvorena izložba pod nazivom “Tajne starih tiramola: donje rublje šibenskih gospoa“. Radi se o gostujućoj izložbi Muzeja grada šibenika koja prati razvoj donjeg rublja kroz povijest, a posebno tijekom 20. stoljeća. Autorica izložbe je Marija Krnčević Rak, kustosica Muzeja grada šibenika.

Otvarajući izložbu “Tajne starih tiramola” voditeljica Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja Lana Milošević Đerek, rekla je da je to zapravo priča koja nas vodi kroz povijesni i stilski prikaz bjankarije, donjeg rublja šibenskih gospoa, ali ujedno i podsjetnik o bjankariji dubrovačkih gospoa jer su na izložbi prezentirani i lokalni predmeti, meu kojima su dva iznimno vrijedna primjerka ženskih gaćica iz 19. stoljeća s otvorom izmeu nogu, koje autorica nije uspjela pronaći i prezentirati u šibeniku.
To je dio intime svake žene, pažljivo skrivane do tuih pogleda u buralima, škrinjama i ormarima, ali istodobno i pokazatelj brige i ukusa za one dijelove odjeće koji se ne vide.

Iako najstariji pisani izvori o donjem rublju sa šibenskog područja potječu još iz 15. stoljeća, dugo su glavni dijelovi ženskog rublja bile košulje i čarape. Naše žene su, prateći modu europskih gradova, već u 16. stoljeću nosile steznike, sto godina kasnije košulje su im ukrašene čipkom, a u 18. stoljeću u modu ulaze podsuknje.
Tek u drugoj polovici 18. stoljeća javljaju se ženske gaće, iako su ih muškarci, uz košulje i čarape, počeli nositi puno ranije, o čemu svjedoče i šibenski popisi inventara iz 15. stoljeća. U 19. stoljeću ženske gaće su sezale do koljena i imale su otvor po sredini, a u struku su se vezale kurdelom ili kopčale botunima. Moderna žena početkom 20. stoljeća nosi zašivene gaćice s lastikom umetnutom u rub, a od 50-ih godina 20. stoljeća šibenčanke kupuju konfekcijsko donje rublje.
Na izložbi je prezentirana i oprema za pranje i održavanje odjeće prije pojave perilica i konfekcijskog rublja, od maštela i domaćeg sapuna do stare Singerice.
Ovom izložbom nastavlja se bogata suradnja izmeu dviju muzejskih ustanova, koje su u posljednjih dvadesetak godina ostvarile čak 8 uzajamnih izložbenih gostovanja te koje stalno surauju na restauraciji arheološke grae.Odgovori