SUKOBI U VEZAMA

Trenutno pregledavate SUKOBI U VEZAMA

TKO SE SVAĐA TAJ SE VOLI?

što kad redovne tehnike i vještine zakažu? Odustati?

Sukob je dio života. On je realitet svake veze i po svojoj prirodi ne mora nužno biti loš. Povrijedi li netko vaše osobne granice, kako će to spoznati i odnos promijeniti na bolje, ako to ne osjetite kroz ljutnju i ‘nasilniku’ ne stavite do znanja? Zapravo veze u kojima nema sukoba mogu biti daleko nezdravije od onih s čestim sukobima, jer se u njima nakuplja nezadovoljstvo, zamjeranje i ljutnja. Sukobi mogu biti korisni, pomoći bolje uzjamno poznavanje, razumijevanje, bliskost i poštovanje.

Meutim, loše voeni, pokušaji rješavanja sukoba zapravo ga mogu pogoršati do te mjere da budu razarajući po odnose, zdravlje i život. Dr. John Gottman je u SAD-u istraživao načine kako se parovi svaaju, i iz promatranja njihovih ponašanja (vještina svaanja) otkrio da s preko 90 % vjerojatnosti može brzo predvidjeti koji se bračni parovi kreću SUKOBI U VEZAMA prema razvodu. Recimo: ako neprekidno kritizirate partnerov karakter, iskazujete nadmoć i prezir, isključujete se u svai umjesto proaktivnog i poštujućeg djelovanja… pripazite!

Za one koji nisu bili roeni pod ‘sretnom zvijezdom’ da bi mogli kopiranjem starijih članova obitelji ovladati dobrim vještinama rješavanja sukoba, evo nekih smjernica da ovaj proces učine jednostavnijim, manje napetim i uspješnijim.

1) Stupite u dodir sa svojim osjećajima

Itekako važna dionica rješavanja sukoba uključuje samo vas – da znate kako se osjećate i zašto se tako osjećate. Iako možda izgleda da vam vaši osjećaji trebaju biti očigledni, to nije uvijek slučaj. Katkad se osjećamo ljutito ili ogorčeno, a da neznamo zašto, niti znamo što to partner čini krivo i što želimo od njega. Osobni dnevnik može biti dobro sredstvo za povezivanje s vlastitim osjećajima, mislima i očekivanjima, za njihovo bolje komuniciranje. Katkad ovaj proces na vidjelo donese i preteške izazove, pa je vanjska pomoć dobrodošla.

2) Usavršite svoju vještinu slušanja i asertivne komunikacije

Aktivno slušanje za razumijevanje stajališta druge osobe je jednako važno kao i izražavanje sebe. Pomaže prepoznati gdje su linije komunikacije prekinute, granice povrijeene. Zapravo već sama činjenica da smo pomogli drugoj osobi osjetiti da smo ju čuli može povesti putom rješenja. Ljudi meutim često misle da slušaju dok zapravo u svojoj glavi vrte što će iduće odgovoriti, koliko je partner u krivu, ili nešto treće, pa zauzmu stav obrane i zakopaju se u svoje gledište i nisu u stanju niti čuti partnera, niti mu jasno, uvažavajuće i neagresivno odgovoriti.

3) Tražite rješenje

Kad uzajamno spoznate tua gledišta, možete potražiti zajednička rješenja. Ako je sukob nastao zbog pogrešnog razumijevanja, jednostavna isprika može učiniti čuda, a otvoren razgovor još više zbližiti par. U drugim situacijama neslaganja treba dodatni napor. Možete se složiti da se ne slažete, ili naći kompromis uzajamnim popuštanjem. Ili osoba koja snažnije doživljava sukob može ‘imati’ po svome, uz dogovor da će idući put biti obrnuto, ili..

4) Spoznajte kad to ne djeluje

Radi cijene koju sukob stavlja pred uključene sudionike, katkad je uputno udaljiti se, čak i raskinuti vezu. Primjerice u slučajevima nasilja, fizička sigurnost ima prednost nad tehnikama rješavanja sukoba.

što kad se sukob čini iracionalan?

Naravno, ovo je lako savjetovati. No što ako osjećaj ozlojeenosti, ljutnje zapravo i nije izvorno vaš, već ste ga preuzeli od nekog drugog? Ili ste ga projicirali na nekog nedužnog? što ako nesvjesno igrate u nedovršenoj drami koju je živio neki vaš davno umrli predak, o čemu više ne postoje živi svjedoci? što ako vam vaša čista savjest, potreba za pripadanjem u obitelji i ljubav ne daju živjeti sebe, pa odano pomažete, nesvjesno noseći tue obiteljske terete, nesigurnosti, strahove, ljutnje?

Prvi slučaj

U bračnom paru srednjih godina, s više djece, gdje je suprug jedini zaraivao, žena se ‘odjednom’ odlučila razvesti uz ideju da će sama krenuti u posao. Iako su se uzeli u ljubavi, kod nje je nastupila ogromna promjena, iako nije postojao nitko ‘drugi’, niti je bilo nekog posebnog vidljivog razloga za takvu promjenu, a razočaranje i potiskivanje bijesa kod supruga su postali svakodnevnica. Razgovori su bili neuspješni. I razveli su se, i ostali su živjeti zajedno. Sada bivši suprug i dalje je jedini zaraivao za sve. Kad je došao na radionicu konstelacija, bio je slomljen. što se vidjelo u konstelaciji? Njegova bivša žena je slijedila put rastanka svojih roditelja. U sebi kao da im je kazala: “I ja isto kao i vi. Ne mogu biti bolja od vas”. Na taj način im je pokazala svoje pripadanje i ljubav. Ali uz koju cijenu? I da li su to oni željeli? Rješenje je bilo jednostavno kad je doživjela da joj roditelji žele da živi bolje od njih. Danas su oboje opet oženjeni, i djeca su dobila bolju priliku.

Drugi slučaj

Riječ je o ženi koja je stalno i svugdje kasnila. Od malih nogu. Makar par minuta. I naravno da je to izazivalo sukobe u privatnom životu, a u profesionalnom konačno i gubitak posla. Edukacije iz ‘upravljanja vremenom’ nisu donijele željenu promjenu, kao ni ukrašeni ručni sat – ‘poticajni’ roendanski dar njenog partnera. Kad su došli na konstelacije, oboje su bili umorni i posvaani. Iznenadili su se kad je njezina konstelacija pokazala da su joj roditelji skoro svu pažnju posvećivali jedno drugom, pa je kašnjenje bio njezin ‘odgovor’ kako da to promjeni. Da ju roditelji vide, da im bude važna, pa makar i u ‘negativnom’ svijetlu. Nakon što se pokazalo što stvarno jest, odnos ljubavi s roditeljima se mogao rješiti, i kašnjenje je, kao kompnzacija postalo nepotrebno.

što su to konstelacije?

Grupni rad na radionici koji počinje sa sudionikom (klijentom) koji navodi svoj problem/situaciju za rješavanje. Tu nema opširnih priča, drame, detaljnih opisa. Samo osnovne činjenice o njegovoj obitelji i važnim dogaajima iz života njezinih članova, primjerice nenadanih ili ranih smrti, teških bolesti, pobačaja, bivših veza, razvoda i sl. Nakon toga sudionik meu prisutnima na radionici bira predstavnike za uloge/pozicije važnih članova obitelji iz rješavane situacije – i žive i mrtve – te ih po svojoj predodžbi rasporeuje u središnjem radnom prostoru. Time se stvara energetsko polje znanja postavljene situacije/sistema u kojoj predstavnici primaju i doživljavaju informacije: fizičke osjete, emocije, misli, i sl., stvarnih članova obitelji u čijoj se poziciji nalaze. Svaka promjena prostornog položaja u konstelaciji utječe na promjenu primanih informacija. Ovo rezultira otkrivanjem prije nesvjesnih, često tragičnih obiteljskih veza, te otkrivanjem uzročnih dinamika postavljene izazovne situacije klijenta.

S informacijama koje daju predstavnici, te korištenjem intervencija kao što su rituali poštovanja, odvajanja i sl., konstelacija se mijenja i usklauje s tzv. ‘poretcima ljubavi’, silama koje ureuju odnose života i smrti, uspjeha i neuspjeha, bolesti i zdravlja, snage i slabosti, sklada i razdora, u uravnotežen obiteljski sistem gdje sad ljubav može svjesno i slobodno teći i iscjeljivati narušene odnose članova postavljenog sistema, donoseći im snagu, bliskost u zajedništvu i uspjeh.

Iako se još ne zna sve o mehanizmima funkcioniranja konstelacija, praksa je pokazala njihovu visoku djelotvornost u rješavanju odnosa ljudi, za njihov rast i razvoj, da bolje žive, nau svoje dobro mjesto u obitelji, uspiju u životu, partnerstvu, braku, roditeljstvu, poslu, rješe se naslijeenih često nesvjesnih tereta prijašnjih generacija, pronau put zdravlja i snage, i obnove odnose ljubavi, povjerenja i uspjeha.

Konstelacije djeluju čak i kad je od obitelji prisutan samo jedan njezin član, a promjene mogu biti trenutačne, ili se odmataju tijekom vremena, godinu pa i dvije. Uveo ih je njemački filozof i terapeut Bert Hellinger, i danas je to najbrže rastuća metoda u svijetu za rješavanje izazovnih životnih situacija, narušenih odnosa i u obiteljima i u biznisu.

Više saznajte o konstelacijama i kalendaru predavanja i radionica na web stranicama SiKon mreže: www.konstelacije.com, ili pišite na info@konstelacije.com.

Raspored dogaanja:

Upoznajte sistemski konstelacijski pristup u segmentu obiteljskog poduzetništva. Provjerite kako ulazak vanjskog kapitala utječe na dinamiku obiteljskog biznisa u Zagrebu u petak, 12.04.2013. na demo radionici – Vanjski kapital i dinamika obiteljskog poduzeća pri 5. konferenciji o obiteljskim tvrtkama Kako održati obiteljski biznis u organizaciji LIDER-a.

Prilika za detaljniji uvid u primjenu konstelacijskog pristupa u segmentu obiteljskog poduzetništva je na cjelodnevnoj Uvodnoj poslovnoj konstelacijskoj radionici za obiteljsko poduzetništvo u Zagrebu u srijedu, 24.04.2013.

Upoznajte sistemski konstelacijski pristup u segmentu ljudskih i organizacijskih resursa u Beogradu u srijedu, 10. 04. 2013. na demo radionici – Organizacijske konstelacije pri regionalnoj konferenciji o upravljanju ljudskim resursima HR Business Arena 2013 – Beograd, 08.-10.04.2013. u organizaciji INFOARENA-e.

Prilika za detaljniji uvid u primjenu konstelacijskog pristupa u kontekstu organizacije i vodstva je na cjelodnevnoj Uvodnoj poslovnoj konstelacijskoj radionici u Beogradu u ponedjeljak, 29.04.2013.

Redovna Otvorena konstelacijska radionica subotom u Zagrebu za vaše osobne, obiteljske, životne i radne problemske i izazovne situacije na rasporedu je 13.04.2013. Sudjelovati je moguće kao promatrač, predstavnik ili postavljač vlastitog pitanja.


Odgovori