Skakači – Tjedan Tomislava Torjanca

Trenutno pregledavate Skakači – Tjedan Tomislava Torjanca

18.- 24. veljače

Povodom predstavljanja nove slikovnice Skakači u knjižari Profil Mozaik Megastore, od 18. do 24. veljače, održat će se ”Tjedan Tomislava Torjanca”, kada će svi posjetitelji imati priliku pogledati izložbu njegovih radova, ali i sudjelovati u radionicama, 21. i 23. veljače u 11 sati, na kojima će ilustrator pokazati točno kako nastaju njegove ilustracije, te predstaviti kod nas još nikada neobjavljenu Andersenovu bajku Skakači.

‘Velik broj Andersenovih bajki bio mi je dobro poznat od prije, a većina ih je ilustrirana nemali broj puta u proteklih 180 godina, koliko otprilike postoje njegove besmrtne priče. Zato sam se dao u potragu za onima meni manje poznatima, za koje nisam sumnjao da će mi biti jednako inspirativne. Nakon hrpe pročitanih knjiga i tekstova na internetu, naišao sam na bajku Skakači za koju nisam našao podatak da je igdje objavljena kao slikovnica i, pročitavši je, zaključio da je to najluckastija, najnetipičnija i, od toga trena, meni najomiljenija Andersenova priča. Nedugo potom počeo sam raditi na ilustracijama. Same ilustracije obiluju nadrealističnim, nonsensnim elementima, ali u suštini su alegorija Francuske revolucije (1789.-1799.) te moj naklon Jamesu Gillrayu i Honoréu Daumieru – velikim karikaturistima-satiričarima iz 18. i 19. stoljeća. Tri skakača u mojoj interpretaciji predstavljaju tri francuska društvena staleža iz onoga vremena, doduše ponešto izmijenjena u odnosu na ono što smo učili u školi: Buha kao visoki, militantni stalež, Skakavac kao srednji, umjetnički stalež i Žabac koji bi bio tipični pripadnik siromašnoga, buntovnog staleža posprdno nazvanog “bezgaćnici”, odnosno sans-culottes (staleža kojemu, povijesno i u slikovnici, pripadne Francuska, tj. Kraljevna)”, istaknuo je Tomislav Torjanac.

Poznati i omiljeni hrvatski ilustrator Tomislav Torjanac u svibnju 2006. pobijedio je na meunarodnom natječaju škotskog izdavača (Cannongate Books) u konkurenciji 600 crtača iz cijelog svijeta za novo, ilustrirano izdanje romana Pijev život. Za roman o mladom brodolomcu kanadski književnik Yann Martel 2002. godine dobio je prestižnu Bookerovu nagradu za književnost. Ovaj put svoje je stvaralačke moći udružio s mladim hrvatskim ilustratorom Tomislavom Torjancem koji je pripovijest opremio čudesnim ilustracijama. Ilustracije Tomislava Torjanca su se tako našle na britanskom, američkom, njemačkom, maarskom, kineskom, korejskom, hebrejskom, slovenskom i hrvatskom izdanju.

Tomislav Torjanac je autor ilustracija za slikovnice Mačak i vrag, Kako živi Antuntun, Djevojčica i div, dobitnice nagrada Kiklop 2009. za najbolju slikovnicu i Lice knjige 2009. za najbolju ilustraciju naslovnice a ovdje vam donosimo intervju s tim sve popularnijim umjetnikom.Odgovori