Sjajna čokolada

Trenutno pregledavate Sjajna čokolada

Čokolada je ukusna, no možete li zbog nje i izgledati sjajno? U čokoladi kao namirnici uživa se već tisućama godina, a u proteklih nekoliko godina zastupljena je u mnogim kozmetičkim preparatima. Dok neki smatraju da čokolada deblja, kozmetičko je tržište uvjereno da nas poljepšava.

Putovanje kroz povijest
Čokolada je zapravo prehrambeni proizvod (prvobitno napitak) dobiven iz drveta kakaovca, koji se fermentacijom, sušenjem, čišćenjem, pečenjem, a zatim i skidanjem ljuski pretvara u tekućinu – čokoladni liker. Liker se onda obrauje u kruto stanje čokolade ili u maslac od čokolade.
Pretpostavlja se da su Olmeci još prije 2600 godina kuhali čokoladni liker. Asteci su čokoladni napitak pili zagrijan i bez trunke slatkoće, no dodavali su začine poput vanilije i čilija, a tek će Europljani od čokolade napraviti slatkiš. španjolski su redovnici bili prvi u Europi koji su pripravljali čokoladu, doduše još uvijek kao napitak. U nju su počeli dodavati šećer i cimet, no svoju slatku tajnu nisu još dugo mogli skrivati od javnosti.
Čokolada kakvu danas poznajemo možemo zahvaliti Nizozemcu Conradu J. van Houtenu. On je 1828. patentirao hidrauličnu prešu kojom je mrvio zrna kakaovca te ih tako pretvarao u prah – kakao.
Čokolada u kozmetici
Kozmetička industrija u velikom broju izrauje preparate od kakaova maslaca. Možemo ga naći u šamponima, sapunima, losionima i balzamima za usne. Kakaov maslac poznat je i pod nazivom ulje theobroma ili theobroma kakao, i to uglavnom zbog glavnog sastojka, kemijskog spoja theobromina, koji ima pozitivne fiziološke učinke na tijelo. Riječ je o jestivom biljnom kakau, blijedo-žute boje, blaga čokoladnog okusa i lagane arome. Njegova sposobnost zadržavanja vlage, prirodni konzervansi i ugodan miris čine ga idealnim u sprečavanju nastanka strija, za zacjeljivanje ispucanih usana i umirivanje suhe i nadražene kože.
Zašto je čokolada zdrava za kožu?
Snažan antioksidans iz kakaovca ima veliki učinak na zdravlje i ljepotu kože. Svakodnevna konzumacija i korištenje ne samo da poboljšava kvalitetu kože nego može zaštititi i od štetnih UV zraka. Bolja koža i zaštita od UV zraka? Zvuči idealno…
Svakoga dana objavi se neko istraživanje o korisnim učincima čokolade, a sva govore da se blagodati uglavnom mogu pripisati čokoladi s visokim postotkom kakaa. Ovdje ćemo sažeti jedno od mnogih istraživanja i prenijeti vam najzanimljiviji dio. Naime, njemačke je znanstvenike zanimalo sadržava li doista tamna čokolada sastojke koji štite kožu.
I evo što su saznali… Ispitanice su imale 25 posto manje crvenila uzrokovano UV zrakama nego prije testiranja. Prhutanje kože im se smanjilo za 42 posto, a grubost kože za 30 posto. Gustoća kože povećala se za 16 posto, vlažnost kože za 13 posto, a njezina debljina za 11 posto.
Kako je eksperiment izgledao?
Dvadeset četiri žene u dobi od 18 do 65 godina konzumirale su svakoga dana 60 g kakaa dvanaest tjedana. Dvanaest žena konzumiralo je kakao s 329 miligrama antioksidansa po porciji, a drugih dvanaest sa samo 27 miligrama antioksidansa po porciji. Poboljšanje kože bilo je vidljivo samo u onoj skupini koja je konzumirala veću količinu antioksidansa.
Na temelju rezultata ovakvog istraživanja slobodno možemo reći da je ostvaren san svake žene: glaa, mekša i ljepša koža – samo zato što su jele čokoladu.
No, tu priča ne završava. Rezultati mnogih istraživanja takoer su pokazali da tamna čokolada popravlja raspoloženje djelujući na metabolizam putem neurotransmitera serotonina. Dakle, čokolada se unatoč visokom udjelu masti i visokoj energetskoj vrijednosti više nikako ne smije svrstavati u nepoželjne namirnice.
Koliko bismo čokolade trebali jesti?
Možete li svojoj prehrani dodati toliko antioksidansa da bi vam se koža poboljšala? Da, no trebali biste jesti oko 85 grama tamne čokolade svaki dan. To bi značilo da biste trebali u svoj jelovnik dodati 400 do 500 kalorija. Možete li si to priuštiti? Odgovor većine žena bio bi – ne! što onda učiniti? Idealno bi bilo crpiti antioksidanse iz ekstrakta mahune kakaovca, i to iz kapsula. Takve kapsule kakaovca odnosno tamne čokolade imaju puno manje kalorija, a jako puno korisnih sastojaka. Nažalost, kapsule ekstrakta kakaovca nisu dostupne u Hrvatskoj, no možda na ovaj način možemo potaknuti domaće farmaceute da ih uvedu u ponudu. A do tada, možete se pozabaviti i kupnjom preko interneta.
Zamislite samo: jestivi zaštitni faktor koji ima odličan okus i još k tome poboljšava kvalitetu kože. Eto, to bi mogla postati čokolada – antioksidans koji je prije svega zaslužan za dvije stvari: upijanje štetnih UV zraka koje mogu dovesti do raka kože i poboljšavanje krvotoka. Dva ključna razloga zbog čega je čokolada dobra za kožu.
Ove činjenice o čokoladi jesu uzbuujuće, no trebalo bi još puno istraživanja kako bi se one i potvrdile. A nadamo se da će se potvrditi. Ima li ičeg boljeg od toga da morate jesti tamnu čokoladu ako želite imati lijepu kožu. Da u isto vrijeme možemo utažiti želju za čokoladom, tada bismo sve sigurno vodile više računa o svojoj koži. Zar ne?
Blagodati čokolade
  • Sretnije srce – znanost je dokazala da potiče rad krvotoka, smanjuje začepljenje žila i smanjuje loši kolesterol.
  • Bolji tlak – dobra vijest za visokotlakaše: konzumacija čokolade pomoći će vam sniziti tlak.
  • Čarolija mišića – čokoladno mlijeko pomaže unijeti magnezij u mišiće i tako spriječiti nakupljanje mliječne kiseline nakon napornog vježbanja.
  • Savršenstvo za kožu – no, to već znate.
  • Zdraviji mozak – konzumacija čokolade pomaže kod pamćenja.
  • Više ljubavi (možda) – još je uvijek upitno je li čokolada afrodizijak. U svakom slučaju, od njene ste konzumacije zadovoljniji – na ovaj ili onaj način.

Odgovori