Sisački vikend glazbe i povijesti – 06. i 07.rujan 2013.

Trenutno pregledavate Sisački vikend glazbe i povijesti – 06. i 07.rujan 2013.

Pripremila: Vlatka Vužić / VIA Kolapjani / TZ grada Siska

Fotografije: TZ grada Siska / Darko Ričko za VIA Kolapjani

U sisačkom kalendaru dogaanja najistaknutije mjesto pripada prvom rujanskom vikendu. I ove se godine baš tog vikenda u gradu na tri rijeke održavaju čak dvije važne i graanima i posjetiteljima izuzetno zanimljive manifestacije.

U petak 06.rujna u Sisku se održava šestu godinu zaredom glazbena manifestacija “Susret klapa u Sisku“ koju organizira vokalno instrumentalni ansambl “Kolapjani“. Taj ansambl čine nagraivane sisačke klape – muška klapa Kolapjani i ženska klapa Kolapjanke.

VIA Kolapjani će u atriju “Starog grada“ ugostiti kao i prethodnih godina prijateljske klape iz mnogih drugih gradova. Ove im godine u goste stižu gosti iz Dalmacije (klape Kaleta iz Zadra; Libar iz Privlake…) s Kvarnera (Grobnik iz Čavla), ali i neke poznate kontinentalne klape (Petrada iz Zagreba; škrlet iz Kutine).

Dan nakon, u subotu 07.rujna, na poznatoj sisačkoj šetnici uz rijeku Kupu, održava se manifestacija koja donosi povijesnu priču o Sisku, ali i o Hrvatskoj – “Keltska noć“.

Temeljni koncept manifestacije kojoj je autor Mladen Merzel, a koja se održava od 2007. g. u produkciji Turističke zajednice grada, gledateljima predstavlja tisućljetnu povijest Siska koja se uprizoruje na splavima-slikama, koje, uz komentar naratora, nošene samo strujom rijeke Kupe, prolaze pred njima.

Svake godine na splavima se uprizoruje neka druga tema. Redale su se tako priče iz prošlosti grada Siska, ispričane su Legende grada Siska, povezani povijesni junaci s ulicama i trgovima koji u gradu nose njihova imena, objedinjena, kroz “Sisačke godine“ povijest Siska i cijeloga svijeta…

Ove godine su organizatori odlučili odužiti se svim Siščanima koji su nepoznati ugradili svoje sudbine u veličanstvenu povijest grada. Tema i naziv “Keltske noći“ 2013. godine je “Neznani sisački velikani“. Riječ je, zapravo, o nastojanju da se onome, kojega se često naziva “običnim, malim čovjekom“ pokaže da je njegova uloga u stvaranju povijesti nenadomjestiva.

Tako će se ovogodišnja “Keltska noć“ odvijati u 10 slika od kojih će svaka biti “spomenik neznanom junaku.“ Donosimo i popis slika:

  1. Dječak i djevojčica koji su prvi čuli vilinsko ime grada,

  2. Keltski ratnik i njegova prelijepa žena, motiv za obranu Segeste,

  3. Vjernik, koji je Sisku donio vijest o čudu Svetog Kvirina,

  4. Seljaci ratnici Ljudevita Posavskog,

  5. Posada sisačke tvrave, ljudi nepobjedivog kanonika Mikca,

  6. Majstori, radnici, obrtnici, tvorci sisačkog gospodarskog čuda,

  7. Čamci iz Pogorelca i Vrbine, odnosno njihovi vlasnici, na usluzi Siščanima u prijevozu preko Kupe, ali i u poplavama,

  8. Siščanin, koji demontira postavljeni eksploziv na Starom mostu,

  9. Vatrogasci, “profesionalni“ junaci

  10. Najslavnija stranice sisačke povijesti, Domovinski rat i hrvatski branitelji

Preostaje nam samo pozvati vas da se i sami ovog vikenda zaputite u Sisak i uživate u manifestacijama koje ćete sljedeći put imati priliku vidjeti tek za godinu dana, u rujnu 2014!


Odgovori