Salata – kraljica ljeta

Salata – kraljica ljeta
Konačno kratki rukavi, sandale, planiranje godišnjeg odmora, prvi vikendi na moru… Kad god možemo, idemo van, sjedimo vani, jedemo vani… Jedemo svježe, zeleno, laganije… Jedemo sirovo, kratko kuhano, narezano i začinjeno… Volimo da je sve na jednom tanjuru, da miriše, da je fino i šareno…
Preporuka autorice
Salata je zamisliva i ostvariva sa svim mogućim sastojcima, no moj je omiljeni sastojak, bez kojeg teško mogu zamisliti salatu, ume-začin. Prekrasan kiselo-slani ružičasto-crveni začin pravi je miljenik salatoljubaca – sjajno se kombinira uz mnogobrojne sastojke, a usto, podržavajući probavu, njeguje imunosni sustav pa tako i cijeli organizam.Nakon što je za Planetopiju napisala Mahunarke, Tofu i Složence i variva, Ana Janjatović Zorica, učiteljica prirodne kuhinje u Makronovi, odlučila se za “lagane” recepte koje često dijeli utorcima na Makronovinim radionicama kuhanja – ženama uvijek omiljene salate. Nova kuharica Salate pršti originalnim, novim receptima koji mame da ih probate. Slane, slatke, zelene i u boji, maštovite i zdrave – narežite, natrgajte, prelijte i promiješajte – dobar tek!
Salate čine važan dio cjelovitih obroka – osvježavaju, opuštaju i mame na brojne kreativne kombinacije. Mogu biti dodatak, mali sirovi naglasak, ali mogu se i proširiti pa postati slasna užina ili, pak, cijeli obrok – ovisno o individualnim i obiteljskim željama, potrebama i preferencijama. Važno je da su pripremljene od sezonskih, ekološki dobivenih namirnica bogatih hranjivim tvarima.
U dvadeset i osam recepata, koliko ih je u kuharici, pokušala sam dati raspon mogućnosti raznovrsnog pripremanja – od sirovog, mariniranog, kratko prešanog, kratko kuhanog povrća, salata koje nisu napravljene samo s povrćem, nego uz povrće sadržavaju prethodno kuhane žitarice i/ili mahunarke pa su idealne za tople proljetne i ljetne dane. Hranjive su i uravnotežene jer sadržavaju sve važne sastojke nužne za kvalitetno i zdravo uživanje u hrani. A za one koji vole slatke okuse, na kraju kuharice preporučujem nekoliko zanimljivih i sočnih voćnih kombinacija.
Iako su salate svima korisne, osobito su dobrodošle ženama: bogate su vlaknima i podržavaju probavu. Hranjive tvari, poput minerala i vitamina iz povrća i voća te esencijalne masne kiseline iz hladno-prešanih ulja kojima začinjavamo salate, zadovoljavaju potrebe organizma s jedne strane, dok, s druge strane, ugodni prirodni okusi, privlačne boje i mirisi podržavaju i onaj naš senzualni, ženstveni aspekt.
Opustite se u kombiniranju, dopustite si nove, još neisprobane kombinacije sastojaka, eksperimentirajte. Tako ćete postupno otkriti okuse koji vam najbolje odgovaraju. I ono što je najvažnije – uživajte u pripremi hrane!
Vaša Ana


Salata s rikulom i avokadom

Sastojci:
1 šalica rikule
½ avokada
1 žlica umeboshi začina
1 rajčica
1 kiwi
½ šalice pistacija
maslinovo ulje, po želji
limun
Priprema:
Avokado pola sata marinirajte s umeboshi začinom pa ga pomiješajte s opranom rikulom, kiwijem, rajčicom i pistacijama. Pomiješajte maslinovo ulje i limun pa začinite salatu.
šljive punjene kremom od indijskih oraščića
Sastojci:
10 svježih šljiva
200 g indijskih oraščića
3 žlice javorovog sirupa
1 prstohvat vanilije
2 kapi eteričnog ulja naranče
listići mente
Priprema:
Operite i prepolovite šljive pa im izvadite koštice. Indijske oraščiće namočite i ostavite da stoje 2 sata pa ih izmiksajte s javorovim sirupom, vanilijom i eteričnim uljem naranče. Nadjenite šljive, ukrasite ih listićima mente pa poslužite.
Tikvice s mentom i lješnjacima
Sastojci:
3 tikvice
1 žličica umeboshi začina
Preljev:
½ šalice zobenog vrhnja
sol, po želji
svježa menta, po želji
limunov sok
Za ukrašavanje:
½ šalice kratko preprženih, nasjeckanih lješnjaka
Priprema:
Tikvice narežite na ploške pa prokuhajte u malo posoljene vode. Zatim ih pokapajte umeboshi začinom. U zobeno vrhnje umiješajte sol i sitno sjeckane lješnjake pa tikvice prelijte umakom od zobenog vrhnja i sjeckanih lješnjaka i ukrasite listićima mente.
Jagode s kremom
Sastojci:
1 šalica jagoda narezanih na tanke ploške
1 žlica jabučnog sirupa
1 prstohvat soli
1-2 prstohvata cimeta
1 šalica kreme od rižinih pahuljica
½ šalice sojinog vrhnja
agavin sirup, po želji
korica limuna
prženi bademi
Priprema:
Jagode operite, očistite, narežite na tanke ploške, malo posolite i prelijte jabučnim sokom. Pripremite rižinu kremu tako da pomiješate 1 šalicu sojinog mlijeka i 1 šalicu vode, zakuhate ih pa dodate ½ šalice rižinih pahuljica i prstohvat soli. Kuhajte desetak minuta da pahuljice omekšaju. U rižinu kremu umiješajte sojino vrhnje, agavin sirup, koricu limuna pa izmiksajte. Propržite i nasjeckajte bademe. U čašu složite kremu, bademe i na vrh jagode.

Odgovori