Konačno kratki rukavi, sandale, planiranje godišnjeg odmora, prvi vikendi na moru… Kad god možemo, idemo van, sjedimo vani, jedemo vani… Jedemo svježe, zeleno, laganije… Jedemo sirovo, kratko kuhano, narezano i začinjeno… Volimo da je sve na jednom tanjuru, da miriše, da je fino i šareno…
Preporuka autorice
Salata je zamisliva i ostvariva sa svim mogućim sastojcima, no moj je omiljeni sastojak, bez kojeg teško mogu zamisliti salatu, ume-začin. Prekrasan kiselo-slani ružičasto-crveni začin pravi je miljenik salatoljubaca – sjajno se kombinira uz mnogobrojne sastojke, a usto, podržavajući probavu, njeguje imunosni sustav pa tako i cijeli organizam.Nakon što je za Planetopiju napisala Mahunarke, Tofu i Složence i variva, Ana Janjatović Zorica, učiteljica prirodne kuhinje u Makronovi, odlučila se za “lagane” recepte koje često dijeli utorcima na Makronovinim radionicama kuhanja – ženama uvijek omiljene salate. Nova kuharica Salate pršti originalnim, novim receptima koji mame da ih probate. Slane, slatke, zelene i u boji, maštovite i zdrave – narežite, natrgajte, prelijte i promiješajte – dobar tek!
Salate čine važan dio cjelovitih obroka – osvježavaju, opuštaju i mame na brojne kreativne kombinacije. Mogu biti dodatak, mali sirovi naglasak, ali mogu se i proširiti pa postati slasna užina ili, pak, cijeli obrok – ovisno o individualnim i obiteljskim željama, potrebama i preferencijama. Važno je da su pripremljene od sezonskih, ekološki dobivenih namirnica bogatih hranjivim tvarima.
U dvadeset i osam recepata, koliko ih je u kuharici, pokušala sam dati raspon mogućnosti raznovrsnog pripremanja – od sirovog, mariniranog, kratko prešanog, kratko kuhanog povrća, salata koje nisu napravljene samo s povrćem, nego uz povrće sadržavaju prethodno kuhane žitarice i/ili mahunarke pa su idealne za tople proljetne i ljetne dane. Hranjive su i uravnotežene jer sadržavaju sve važne sastojke nužne za kvalitetno i zdravo uživanje u hrani. A za one koji vole slatke okuse, na kraju kuharice preporučujem nekoliko zanimljivih i sočnih voćnih kombinacija.
Iako su salate svima korisne, osobito su dobrodošle ženama: bogate su vlaknima i podržavaju probavu. Hranjive tvari, poput minerala i vitamina iz povrća i voća te esencijalne masne kiseline iz hladno-prešanih ulja kojima začinjavamo salate, zadovoljavaju potrebe organizma s jedne strane, dok, s druge strane, ugodni prirodni okusi, privlačne boje i mirisi podržavaju i onaj naš senzualni, ženstveni aspekt.
Opustite se u kombiniranju, dopustite si nove, još neisprobane kombinacije sastojaka, eksperimentirajte. Tako ćete postupno otkriti okuse koji vam najbolje odgovaraju. I ono što je najvažnije – uživajte u pripremi hrane!
Vaša Ana
Salata s rikulom i avokadom
Sastojci:
1 šalica rikule
½ avokada
1 žlica umeboshi začina
1 rajčica
1 kiwi
½ šalice pistacija
maslinovo ulje, po želji
limun
Priprema:
Avokado pola sata marinirajte s umeboshi začinom pa ga pomiješajte s opranom rikulom, kiwijem, rajčicom i pistacijama. Pomiješajte maslinovo ulje i limun pa začinite salatu.
šljive punjene kremom od indijskih oraščića
Sastojci:
10 svježih šljiva
200 g indijskih oraščića
3 žlice javorovog sirupa
1 prstohvat vanilije
2 kapi eteričnog ulja naranče
listići mente
Priprema:
Operite i prepolovite šljive pa im izvadite koštice. Indijske oraščiće namočite i ostavite da stoje 2 sata pa ih izmiksajte s javorovim sirupom, vanilijom i eteričnim uljem naranče. Nadjenite šljive, ukrasite ih listićima mente pa poslužite.
Tikvice s mentom i lješnjacima
Sastojci:
3 tikvice
1 žličica umeboshi začina
Preljev:
½ šalice zobenog vrhnja
sol, po želji
svježa menta, po želji
limunov sok
Za ukrašavanje:
½ šalice kratko preprženih, nasjeckanih lješnjaka
Priprema:
Tikvice narežite na ploške pa prokuhajte u malo posoljene vode. Zatim ih pokapajte umeboshi začinom. U zobeno vrhnje umiješajte sol i sitno sjeckane lješnjake pa tikvice prelijte umakom od zobenog vrhnja i sjeckanih lješnjaka i ukrasite listićima mente.
Jagode s kremom
Sastojci:
1 šalica jagoda narezanih na tanke ploške
1 žlica jabučnog sirupa
1 prstohvat soli
1-2 prstohvata cimeta
1 šalica kreme od rižinih pahuljica
½ šalice sojinog vrhnja
agavin sirup, po želji
korica limuna
prženi bademi
Priprema:
Jagode operite, očistite, narežite na tanke ploške, malo posolite i prelijte jabučnim sokom. Pripremite rižinu kremu tako da pomiješate 1 šalicu sojinog mlijeka i 1 šalicu vode, zakuhate ih pa dodate ½ šalice rižinih pahuljica i prstohvat soli. Kuhajte desetak minuta da pahuljice omekšaju. U rižinu kremu umiješajte sojino vrhnje, agavin sirup, koricu limuna pa izmiksajte. Propržite i nasjeckajte bademe. U čašu složite kremu, bademe i na vrh jagode.