Š to se krije u šalici čaja

Trenutno pregledavate Š to se krije u šalici čaja

Čaj je odavno prestao biti samo napitak koji se preporuča piti zbog prehlade ili bolesti, a postao je svakodnevni dio zdrave prehrane i čuvar zdravlja, bilo da se radi o zelenom ili sve popularnijem bijelom čaju ili pak domaćim biljnim mješavinama koje liječe tijelo i krijepe dušu, posebno u ovim sve hladnijim danima

Pripravljanje i ispijanje čaja danas je ritual na kome počivaju mnogi običaji i razne svečanosti u suvremenom svijetu iako mu povijest, priča i kultura sežu daleko u prošlost, preko Indije i Kine do dalekog Japana, ali i Afrike, gdje piju sve popularniji crveni roiboos, pogodan čak i za bebe i Južne Amerike odakle dolazi mate čaj kojeg smatraju eliksirom vitalnosti.

Čajni napitak je idealan za svako godišnje doba i za svakoga. Zimi grije i opušta, vraća snagu i pravi društvo u večernjim satima. U ljetno doba čaj organizmu osigurava potrebnu količine vode i vitamina, čisti organizam od toksina, daje energiju i volju da izdržite vruć dan.

Postoji više od 500 vrsta čajeva, i bezbroj čajnih pripravaka od raznoraznih ljekovitih biljaka.

Zeleni i crni čajevi će vas razbuditi ujutro, osvježiti duh i misli, pojačati kreativnost. Biljne i voćne mješavine, čajni kokteli ili ledeni čajevi mogu biti idealan napitak u popodnevnim satima, jer će organizmu vratiti potrebnu energiju i vitalnost. Uvečer, nakon dugog i napornog dana ljekoviti biljni čajevi opustit će vas i osigurati vam miran san.

Ukoliko volite čajeve i željeli biste naučiti nešto novo, educirati se, upoznati druge kulture i mnoge čajoljupce, pridružite nam se na nekoj od sljedećih radionica Uvod u svijet čajeva. Jedna je održana prije nekoliko dana u ugodnom okruženju kafića Jutro gdje i inače možete popiti čajni napitak od ljekovitih i maštovitih domaćih mješavina. Na radionici ste mogli saznati više o povijesti čaja, njegovim svojstima i vrstama, načinu pripreme i čuvanja, a mogli ste i opipati i pomirisati razne vrste čaja i pribora za njegovu pripremu – od ‘slamke’ kojom se pije mate čaj u Južnoj Americi do ‘metlice’ kojom se miješa čajni prah u Japanu. Tako smo, na primjer, saznali, da je analgetike dobro piti s čajem jer pospješuju njegovo djelovanje, da su u Zagrebu svojedobno bile popularne čajanke uz ples, a i naučili smo na kineskom i japanskom napisati ‘čaj’ na bookmarku i tako dobili zgodan suvenir. Naravno, na radionici je i moguće postaviti pitanje o svemu što vas zanima uz odlične čajne kekse i u veselom društvu ljubitelja čaja.

Sve informacije o narednim radionicama biti će objavljene na Facebook stranici Udruga ljubitelja čaja ili na www.ljubitelji-caja.hr

Odgovori