Radionica – Festival novog cirkusa u KIC-u

Trenutno pregledavate Radionica – Festival novog cirkusa u KIC-u

Naučite tajne čitanja misli na radionici mentalizma!

Srijeda, 24.10.2012. u 10 h

Mentalizam je, kaže Kurt Demey, umjetnost laganja. Baš poput Patricka Janea, mentalista koji u američkoj TV seriji koristi visoko razvijene opservacijske tehnike da bi ljudima “čitao misli“ u cilju kriminalističke istrage, belgijski novomagijski umjetnik Kurt Demey tehnike iz svijeta iluzije i mentalizma koristi kao umjetničku paletu za kreiranje predstava.

Za sve one koji se žele upoznati s mentalističkim tehnikama i sličnim vještinama čije izvoenje pred publikom odaje dojam nadnaravnih, parapsiholoških moći, Kurt Demey će 24. listopada u zagrebačkom Kulturno informativnom centru održati dvosatnu radionicu mentalizma. Ovo nije radionica za one koji žele tek doznati “tajnu trika“ ili imaju namjere šarlatanske karijere u nekoj od televizijskih emisija proricanja; radionica mentalističkih tehnika Kurta Demeya prvenstveno je namijenjena izvedbenim umjetnicima, iluzionistima, glumcima, plesačima i drugim performerima koji mentalizmom na ovaj ili onaj način žele obogatiti svoj postojeći izvedbeni vokabular.

Kurt Demey podučit će polaznike osnovama mentalizma i mogućim upotrebama. Kod mentalizma se uvijek postavljaju pitanja vezana uz ono u što vjerujemo ili u što želimo vjerovati, o postojanju slučajnosti ili njezinu izostanku. Produkcije, instalacije i performansi govore poetične priče gdje se izlaže naša čežnja za temeljnim značenjima stvari. Sudionici radionice radit će u malim skupinama kako bi naučene tehnike iskoristili za umjetnički rad.

Belgijanac Kurt Demey magistrirao je na području vizualnih umjetnosti. Nakon toga studirao je cirkusku umjetnost, mimu i kazalište u javnom prostoru. Znatiželja za mentalizmom dovela ga je do masterclassova i konvencija diljem svijeta. Njegove predstave, kao što su “Rogati čovjek“, “Grad koji diše“ ili “U zraku“, u kojima se mentalizam koristi kao umjetnički alat, gostovale su na mnogim meunarodnim adresama. Kurt Demey radi i kao savjetnik za nekoliko belgijskih mentalista.

Prijave za radionicu primaju se na e-mail adresu centar@cirkus.hr, a kotizacija iznosi 150 kuna. Ovaj radionički program, kao najavu Festivala novog cirkusa, organizira Mala performerska scena u suradnji s Kulturno informativnim centrom.

Odgovori