Prva samostalna izložba studija Boudoir u GALERIJI ULUPUH

Trenutno pregledavate Prva samostalna izložba studija Boudoir u GALERIJI ULUPUH

Poznate hrvatske dizajnerice Morana Saračević i Martina Čičko Karapetrić otvorile su svoju prvu samostalnu izložbu naziva Boudoir Immersive. Sestre Boudoir ovom izložbom su pokazale zašto još od 2001. godine kada su otvorile vlastiti modni studio, spadaju u sam vrh hrvatske modne scene. Izložba je osmišljena kao multimedijski projekt bez premca u dosadašnjoj likovnoj i modnoj praksi kod nas. Izložba je istovremeno otvorena u Galeriji ULUPUH, ali i u virtualnoj stvarnosti Second Life-a.

Na ovaj način svi prisutni uspjeli su doživjeti prepoznatljiv stil i rukopis studija Boudoir u dvije zasebne dimenzije stvaralaštva.

Second Life je globalna virtualna igra u kojoj akteri sudjeluju u obliku avatara, svojeg virtualnog identiteta, te u igri žive i rade, proizvode, izlažu, imaju svoje galerije i magazine, te prodaju svoje proizvode za važeću valutu koja ima svoj adekvat u našem realnom svijetu. Modni studio Boudoir ima svoj atelier u Second Life-u a ovom prigodom je predstavio svoj virtualni art projekt na kojem radi četiri godine.

Na samoj izložbi, posjetitelji mogu razgledati haljine izraene samo za ovu prigodu čija je funkcija isključivo izložbena. Radi se o haljinama koje su izgraene putem 3D programa i koje egzistiraju isključivo u virtualnoj stvarnosti, tj. unutar Second Life-a. Haljine na izložbi prate i visoko stilizirane fotografije Mladena šarića koji je dokumentirao stvarni moment ove nestvarno lijepe modne priče. Takoer su tu i fotografije iz virtualnog svijeta koje potpisuje Petra Messioptra. Unutar samog postava, posjetitelji imaju mogućnost razgledati i virtualnu izložbu zajedno sa nekoliko milijuna korisnika iz cijelog svijeta.

Foto: Mladen šarić

Boudoir prirodno nastanjuje oba prostora – onaj s web adresom i onaj sa zagrebačkom adresom. U Second Lifeu modeli su graeni od geometrijskih oblika – od kvadrata i stožaca – slaganih jednih na druge da bi se dobio volumen. U Ulupuhovu prostoru reproducirani su od PVC folija i tvrdog tila. Hladnoći geometrije suprotstavljaju se aplicirani biofilni oblici da bi se dobila ravnoteža i svemu dao Boudoirov stilski predznak.

U Galeriji ULUPUH možete vidjeti virtualne modele koje su dizajnerice rekreirale u stvarnom svijetu. Putem PC-ja smještenog uz njih vidite ih izložene i u Second Lifeu. Istovremeno, izložbu može vidjeti i nekoliko milijuna korisnika Second Lifea iz cijelog svijeta. Putem “newslettera” autorice su posebno pozvale deset tisuća ljudi iz svoje grupe da se priključe otvorenju izložbe istovremeno kad i zagrebačka publika.

Znači li to da Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević žude za ravnopravnošću (svojih) svjetova? Ili su na tragu starih filozofa rekle kako je ipak sve iluzija? Makar posrijedi bio jasan materijalni oblik. I to umjetničkog predznaka“ pitala se u prigodnom govoru prilikom otvaranja Ana Lendvaj, kustosica izložbe.

Izložba će se moći pogledati do 13. travnja, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznikom galerija zatvorena.

Ulaz na izložbu je slobodan. Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH.

Odgovori