Predstavljen bogat program 64. Dubrovačkih ljetnih igara

Trenutno pregledavate Predstavljen bogat program 64. Dubrovačkih ljetnih igara

Dubrovačke ljetne igre, koje se tradicionalno održavaju od 10. srpnja do 25. kolovoza, i ove će godine okupiti više od 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta.

U 47 dana na dvadesetak scenskih i ambijentalnih lokacija renesansnog grada Dubrovnika održat će se više od 100 dramskih, glazbenih, opernih, baletnih, folklornih i drugih izvedbi, istaknuto je povodom predstavljanja programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara i potpisivanja ugovora s generalnim sponzorom Vipnetom.

Bogat dramski program 64. sezone Dubrovačkih ljetnih igara obuhvaća tri nova naslova, dvije reprizne predstave, jednu dramsku obnovu te pet gostovanja. Premijerni dramski program otvara autorski projekt Boba Jelčića i Nataše Rajković Allons enfants u kojem uz glumce sudjeluju i graani Dubrovnika, a na duhovit način se bavi osvještavanjem sadašnjosti grada. Boris Bakal potpisuje projekt Otac hrabrost, inspiriran Bartoltom Brechtom, koji nastaje u nekoliko paralelnih slika, odvijajući se istovremeno na pet lokacija. Platonovu monodramu Obrana Sokratova na Lovrjencu postavlja ugledni slovenski redatelj Tomi Janežič uz Alena Liverića u ulozi Sokrata, a propitivat će konformizam i hrabrost pojedinca da misli svojom glavom, pitanja autoriteta i mladih, doma i prognanstva, smrtne kazne i same smrti. Legendarni Vojnovićev i Juvančićev Ekvinocijo, dobitnik četiri nagrade hrvatskog glumišta, premijerno izveden 2004. godine na 55. Igrama na otoku Lokrum, vraća se na program nakon pet godina. U repriznom dramskom programu publiku očekuju Stullijeva Kate Kapuralica u režiji Daria Harjačeka i Euripidova Medeja u režiji Tomaža Pandura.

Igre će ugostiti najbolju predstavu prošle hrvatske kazališne sezone Unterstadt I. š. Kuči u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Histrione s monodramom Moj slučaj, HNK u šibeniku s adaptiranom Molièrovom škrtičinom i Kazalište Marina Držića s predstavom Braćom Karamazovi u režiji Dejana Projkovskog. Slavuj redateljice Lee Delong u izvedbi Triko cirkus teatra prva je cjelovečernja klaunska predstava za odrasle izvedena u Hrvatskoj, a festivalskoj publici obećava mnogo smijeha. Ovogodišnji program uključuje i nastupe Triko cirkus teatra s nizom ulično-kazališnih izvedbi. Ovaj projekt pod nazivom Kaleidoskop je work in progress u tri faze po sedam dana, a teme i konstrukcija izvedbe svakodnevno će se mijenjati, od “hodajućih“ performansa na štulama do uličnog spektakla u maniri novog cirkusa. Slovensko narodno gledališče iz Maribora gostuje s hvaljenim Prokofjevovim baletom Romeo i Julija u koreografiji Valentine Turcu.

Dubravka Jusić i Krešimir Dolenčić

U sklopu popratnog programa, Hrvatsko društvo pisaca, Ljetne igre i Mani Gotovac kao voditeljica projekta priredili su program “I da te ljubim i da te čuvam“. Prigodno naslovljen po stihu Luka Paljetka, predstavit će pet uglednih pisaca koji, svaki na svoj način, progovaraju o ljubavi. Pritom će svako predstavljanje biti mala festivalska premijera.

Filmski program Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Kinematografima Dubrovnik je s četrdesetak projekcija bogatiji nego ikad, a trajat će od 11. srpnja od 24. kolovoza i održavat će se u ljetnim kinima Jadran i Slavica. U izboru umjetničkog ravnatelja Festivala igranog filma u Puli Zlatka Vidačkovića bit će prikazana najbolja ostvarenja s prestižnih svjetskih festivala i iz Pule uz gostovanja filmskih umjetnika, dok će se u programu Filmokaz prikazivati filmovi snimljeni prema dramskim djelima. Likovne izložbe u Sponzi i dalje su sastavnica popratnog programa Igara, a ove godine to su Dva pogleda unatrag Duška šibla i Carta canta 2 Jagode Buić.

Intendant Krešimir Dolenčić u najavi igara je istaknuo da Grad doživljavaju kao živi organizam, koji je s jedne strane najpoznatija hrvatska turistička destinacija, a s druge jedno nevidljivo mjesto emotivnih slika, bezvremenskih odjeka svih znamenitih genija koji su ga nastavali i pohodili, odjeka predstava, koncerata, zvukova ljudi koji ga čine, onih koji ga posjećuju i onih koji u njemu daju najbolje od svojega umjeteonstva. Dubrovnik u svojoj kamenoj arhitekturi oduvijek krije to krhko, živo srce nevidljivoga Grada kojeg smo i predstavili na ovogodišnjem plakatu za koji su zaslužni Maro Pitarević i dizajnerski studio šesnić&;Turković. “Nadamo se da će naš ovogodišnji moto “zidine od kamena, a srce od umjeteonstva“ biti opravdan. “

U raznovrsnom glazbenom programu prizore iz Verdijevih opera i Wagnerovih glazbenih drama izvest će Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i brojni solisti pod ravnanjem Ire Levina i u režiji Giancarla del Monaca, dok će program 1913. – Stravinski vs Ravel izvesti Simfonijski orkestar Maarskog radija i Zbor Kodály iz Debrecena pod ravnanjem Mladena Tarbuka. Klavirske recitale priredit će pijanist Gergely Bogányi i glasovita pijanistica Elena Bashkirova, a nastupit će i violinistica Lana Trotovšek. Mezzosopranistica Dubravka Mušović šeparović u pratnji Đora Stanettija na glasoviru obilježit će 150. obljetnicu roenja hrvatske operne dive Milke Trnine. Cantus ansambl će nastupiti s gostima solistima pod ravnanjem Berislava šipuša, Petrit Çeku kao član gitarskog trija Elogio, a ugledni Peter Finger zajedno s Damirom Halilićem-Halom. Brahmsovu Lijepu Magelonu izvest će bas-bariton Krešimir Stražanac s recitatoricom Uršom Raukar u pratnji Mihályja Zekea. Pored Rufusa Wainwrighta, jednog od najvećih kantautorskih imena mlae generacije, dobitnika brojnih nagrada koji osvaja originalnim stilom, sjajnu jazz večer publici jamči Matija Dedić s kontrabasistom Scottom Colleyem i Antoniom Sanchezom na bubnjevima, ali i Mozes Rosenberg, Mate Matišić i Jurica štelma s programom Gipsy Swing na taraci tvrave Revelin.

Povodom proslave ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, fondacija Music Without Frontiers iz Londona, Agavent iz Dubrovnika i Dubrovačke ljetne igre festivalskoj publici predstavljaju Mozartovu operu Così fan tutte u parku Umjetničke škole, u režiji Sally Burgess i izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Olivera Gilmoura.

“Ove godine sjetit ćemo se dviju važnih obljetnica: dvjestote roenja Verdija i Wagnera, te stote praizvedbe Posvećenja proljeća Igora Stravinskog. Cijeli glazbeni program je osmišljen u znaku tih godina, 1813. i 1913. U svjetionike prošlosti spada i Benjamin Britten, veliki zaljubljenik u Dubrovnik koji se rodio pred stotinu godina. Ovu će obljetnicu obilježiti Dubrovački simfonijski orkestar s pijanisticom Natalijom Trull, dok će sto i predeseti roendan Claudea Debussyja obilježiti čuveni talijanski violončelist Enrico Dindo izvedbom njegove Sonate. Ovu glazbu, koja je odredila tok nadolazećih stoljeća želio bih suprotstaviti glazbi koja nastaje ove godine pa ćemo pokušati kroz praizvedbe naših skladatelja Klobučara i Seletkovića, te kroz koncert čuvene London Sinfoniette makar skicirati kroki današnje glazbe“, kazao je direktor glazbenog programa Mladen Tarbuk.


Odgovori