Predstavljen 15. Š pancirfest – festival varaždinskih dobrih emocija

Trenutno pregledavate Predstavljen 15. Š pancirfest – festival varaždinskih dobrih emocija

Petnaesti špancirfest će se od 23. 08. do 01.09. održati na jedinstvenoj pozornici varaždinske povijesne jezgre. Sudeći prema programu koji je Turistička zajednica grada Varaždina pripremila za slavljeničko izdanje festivala, Varaždin će i ove godine imati najposjećeniji hrvatski festival.

Tijekom proteklih četrnaest godina na varaždinskom je festivalu dobrih emocija nastupilo više od 13.000 izvoača sa svih kontinenata, a posjetilo ga je više od 2,3 milijuna posjetitelja.

Na jedinstvenoj pozornici varaždinske povijesne jezgre i ove godine očekuje se deset raznovrsnih festivalskih dana, a zahvaljujući sponzorima festivala, koji su unatoč krizi i dalje uz špancirfest, većina njih će i dalje biti besplatna za Varaždince i njihove goste. Uz pomoć sponzora, Grada Varaždina i Ministarstva turizma, koje je špancirfest uvrstilo meu 5 najznačajnijih hrvatskih dogaanja, Turistička će zajednica grada Varaždina za petnaesti roendan festivala napraviti još jedan iskorak i svim posjetiteljima omogućiti uživanje u raznovrsnim sadržajima.

Posebna je pažnja ove godine posvećena programu uličnog performansa te će posjetitelji špancirfesta moći uživati u vještini nekih od najcjenjenijih uličnih umjetnika Europe. štoviše, festival će tijekom slijedeće dvije godine biti dio projekta Circus as a way of life koji je sufinanciran kroz programa Europske unije za razvoj kulturnih djelatnosti Culture. Partneri na projektu su i organizacije iz Francuske, Srbije, Kosova, Grčka i Albanije, a kroz projekt će se razvijati regionalna scena uličnog performansa.

Glazbeno putovanje od Turske do Velike Britanije

Tijekom godina špancirfest se profilirao kao multikulturalni festival koji potiče sve oblike kreativnosti. štoviše, festival dobrih emocija spaja naizgled nespojivo pa Varaždin postaje mjesto susreta različitih generacija, različitih kultura, životnih stilova i različitih formi umjetničkog izričaja, a tako će biti biti i ove godine.

Glazbeni će se program, koji možemo definirati kao glazbeno putovanje od Turske do Velike Britanije, odvijati na 3 pozornice u povijesnoj jezgri te na Party Areni uz Dravu, do koje će, s Trga slobode, posjetitelje besplatno voziti Pan autobus. Puno bi prostora trebalo da se nabroje svi glazbeni izvoači koje će Varaždin ugostiti od 23. kolovoza do 1. rujna. Ipak, treba upozoriti na kozmopolitski i energični spoj orijenta i zapada turske grupa Baba Zula, neokrunjene kraljeve romske glazbe Bobana i Marka Markovića, silinu fada u interpretaciji Claudie Aurore, ali i na još jedan sjajan projekt prvoboraca novog vala Vlade Divljana i Maxa Juričića, pod nazivom Ljetno kino big band. Doda li se tome profinjena proizvodnja čiste glazbene energije belgijskih Triggerfingera, silina živih nastupa otočkog Skunk Anansiea te čarolija kudurua angolskih Portugalaca Buraka Som Sistema, u 10 dana špancirfesta putovat će se kroz glazbenu raznovrsnost.

Tu je i najbolje od hrvatske scene. Nakon 6 godina na špancirfest dolazi Gibonni, Massimo je već stari prijatelj festivala, a tu su i dobitnici Porina za hit godine Opća opasnost. Varaždinsku glazbenu scenu na pozornicama špancirfestu zastupat će Sagan, Mel &; The Mindmills te Varaždinski tamburaški orkestar.

Nepromijenjene cijene višednevnih festivalskih ulaznica

Svi su programi špancirfesta, osim glazbenih programa na glavnoj festivalskoj pozornici te predstava komedije, i dalje besplatni. Cijena višednevnih festivalskih ulaznica za glavnu festivalsku pozornicu ostala je ista kao i prošle godine: vikend ulaznica (petak, subota, nedjelja) 60,00 KN i festivalska ulaznica 150,00 KN. Jednako tako, cijena dnevnih festivalske ulaznice ostaje na prošlogodišnjoj razini – 30,00 KN, osim za programe 25.08. (Triggerfinger, Buraka Som Sistema, Sagan), 29.08. (Skunk Anansie) i 30.08. (Gibonni) kada će biti 70,00 KN.

Varaždinci su dobri domaćini

Uz svo bogatstvo sadržaja i jedinstvenu atmosferu, špancirfest je ponajprije festival Varaždinaca, festival koji priča najljepšu priču o Varaždinu. Za vrijeme festivala Varaždin otvara svoja vrata i svim posjetiteljima daje ono najbolje od sebe, a to su prepoznali i gosti i sponzori festivala. Kao što je istaknula direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, Coca-Cola HBC Hrvatska, Boška Trbojević: “Coca-Cola niz godina s ponosom podržava špancirfest jer promiče jednake vrijednosti kao i naša tvrtka u Hrvatskoj, a to je očuvanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti Varaždina i sjeverozapadne Hrvatske te poticanje lokalnoga turizma. Varaždinci su tradicionalno dobri domaćini i vjerujemo kako nas očekuje još jedno sjajno izdanje špancirfesta“.

Odgovori