Pred nama je novi početak

Trenutno pregledavate Pred nama je novi početak
Jučer oko 17 sati radnice Kamenskog okupile su se ponovno na Trgu Francuske Republike, na mjestu na kojem su se prije točno dvije godine devetodnevnim štrajkom glau neuspješno pokušale izboriti za svoja prava, isplatu zaraenih plaća i otpremnina. No, ne predaju se – kažu: “Pred nama je novi početak!”

Hrabre radnice Kamenskog organizirale su se u udrugu koja uspješno funkcionira kroz edukaciju, prekvalifikacije i suradnju s drugim udrugama. Najveći im je hendikep što nemaju na čemu raditi – strojevi su strašno skupi. Udruzi, naravno, najviše nedostaju novci, a neki ‘dobrotvori’ koji su im obećali konkretnu pomoć, jednostavno su se povukli. No, nije sve beznadno – Udruga “Slap” pozvala ih je danas u Osijek na Konferenciju i sajam dizajna jer imaju za njih, kažu prijedlog projekta zaposlenja. Predsjednica Udruge, Đura Grozaj kaže da im je važno da ih nisu zaboravili, da ih se uključujem zove, predlaže. “To nas dodatno motivira da ne odustajemo, da se ne damo. Mislim da dolaze bolji dani. Idemo dalje, borimo se za posao, za život.”

No nisu zabooravile na to da su im dužni plaće i otpremnine – gospoa Đura rekla nam je da ni ne pomišljaju na odustajanje! Pohvalila je sudstvo jer su u prvom dijelu godine održali čak četiri ročišta i dobile presudu prvostupanjskog suda u svoju korist. No, uložena je žalba. “Dali smo gospodi u sudstvu još mjesec dana nakon godišnjih odmora, a sada ćemo zahtjevati da se naš slučaj ponovno otvori i promptno riješi. U suprotnom, izbora nećemo imati, već imamo spremnu tužbu za Strasbourg. Vjerujemo da je sramota u kulturnim zemljama biti dužan i da će tako biti i u Hrvatskoj’, rekla nam je Đura Grozaj.
Žene iznad pedesete, a meu radnicama Kamenskog puno ih je blizu pedeset, za društvo su gotovo nevidljive. “Za njih nema rješenja, postale su teret, samo štambilji broj na burzi i nitko ne pita kako će preživjeti, društvo nema razumijevanja, a obitelj ih omalovažava. Baš zato smo osnovale Udrugu, samo mi koje smo to prošle zajedno možemo naći rješenje. I nadamo se da će Vlada to prepoznati i sjesti s nama za stol da ta rješenja provedemo u djelo.”
Rješenje se nazire i u kreativnim radionicama – prva je na redu već u ponedjeljak, 24. rujna u prostorijama Udruge u zagrebačkom kvartu Knežija u Ulici braće Cvijića 9
Sve informacije možete dobiti na 091 6200075.
Doite i podržite radnice Kamenskog, žene u najboljim godinama koje traže priliku da to i dokažu.

Odgovori