Pogled iza oka – Efikasnim umom do efikasnog poslovanja

Trenutno pregledavate Pogled iza oka – Efikasnim umom do efikasnog poslovanja

Kada je u pitanju obavljanje posla na efikasan način, organiziran um je ono što je potrebno posložiti kako bi sve ostalo hodalo kako spada. Ne samo da ste organizirani, već štedite i vrijeme i, što je najvažnije, energiju koja nam je svima iznimno važna za obavljanje svakodnevnih obaveza. Ne radi se o tome da odradite sve u jednome danu već o sposobnosti slaganja prioriteta kako bi odraivanje obaveza teklo glatko, a vi u cijelom procesu uživali.

Neke od najvažnijih karakteristika koje morate ugraditi u svoj um kako biste uspješno vodili svoj posao su prija svega – biti prisutan u sadašnjem trenutku. Kako biste što brže obavili svakodnevne obaveze fokusirajte se na ono što je pred vama. Prošlost u tom trenutku nije bitna, a budućnost je cilj kojem težite odradom zadatka u sadašnjosti. Kada promatrate malu djecu, možete vidjeti zašto su tako ispunjena. Njima pažnju ne odvlači ništa osim onoga čime se u tom trenutku bave. Tu sposobnost fokusiranja negdje putem izgubimo no vježbanje i svakodnevna praksa pomoći će vam da se vratite na taj put.

Sljedeća važna karakteristika je povezanost vašeg unutarnjeg smisla sa poslom kojim se bavite. Smisao poslovanja koji je sjedinjen sa vrijednostima koje nosite u sebi i vašim osobnim smislom staza je koja vodi prema uspjehu. Ne pristajte na kompromise kada je u pitanju posao koji izranja iz vas. To je jednako kompromitiranju samoga sebe. Ne postoji uzalud poslovic koja kaže “Čovjek koji radi ono što voli, u jednom trenutku će shvatiti da nije proveo niti jedne minute radeći.“ Kada vam je stalo do onoga što radite prepreke ne postoje već se sve pretvara samo u izazov sa kojim se spremno i bez opterećenja i straha suočavate. Svatko u sebi nosi jedinstvenu dodanu vrijednost, a vaš posao je pronaći što ona jest te ju ugraditi u svoje poslovanje.

Shvaćanje da su prepreke samo izazovi je sljedeća važna karakteristika efikasnog uma. Jasna je stvar da stvari u životu ne teku glatko jer to nije niti smisao. Izazovi nas grade i šire percepciju. Svaka preena prepreka jedan je novi kamen u gradnji vlastitog samopouzdanja. Ako trenutno niste u mogućnosti uhvatiti se u koštac sa zmajem krenite sa malim izazovima i malim koracima. Važno je samo da se krećete prema naprijed. Najveći izazovi donose i najveće nagrade, ali i grade u nama najljepše ljudske vrline. Ako se uvučete u svoju kućicu strahova nemojte se čuditi što ste na kraju dana točno tamo odakle ste krenuli – u kućici.

Discpiniranje samoga sebe i vlastitog uma još jedan je važan zadatak na putu prema uspjehu. Bez toga je uspjeh nemoguć i točka. Ova stavka nije nešto što možete zaobići ili odmahnuti rukom i reći – budem. To zapravo znači da napravite ono što znate da se mora napraviti i to koliko često i koliko dugo je potrebno. Obaveze treba izvršavati bez obzira svialo se to nama ili ne. Discipliniranje samoga sebe drži nas na stazi prema uspjehu u modu kretanja prema naprijed. Ako ne shvatite ovo dovoljno ozbiljno već će život pronaći načina da vas probudi koristeći druge alate. Samodisciplina vas vodi efikasnoj upotrebi vremena i resursa, što vlastitih, što tuih.

Izgradnja pozitivnog stava vodit će vas kroz teška vremena i omogućiti vam da učite otvorenih očiju. Svaka lekcija u sebi nosi sjeme pozitivnoga, a na vama je da to prepoznate. Zaboravite na termine poput neuspjeha. Sama činjenica da ste nešto probali je već sama za sebe ogromni uspjeh. Uložili ste energiju u rješavanje nečega. Naučite prepoznavati svoj trud koji ulažete u efikasno rješavanje obaveza. Čak ako se sve ne riješi onako kako ste planirali, glavu gore i budite ponosni na trud koji ste uložili. Napravite potrebne prilagodbe i nastavite dalje te nikako ne izgubite iz fokusa ono najbolje što ste naučili i učvršćujte kroz to svoj pozitivan stav.

Naučite filtrirati i kanalizirati svoj bijes i ljutnju na efikasan način. Biti ljut, svadljiv i povreivati druge je najlakša stvar na svijetu. Svi to možemo.Ljutnja nas ne vodi nigdje i njome ne postižemo ništa efikasno i konstruktivno, pogotove ne prema sebi. Kada naučite usmjeravati energiju bijesa i ljutnje u izgradnju nečeg pozitivnog, produktivnog i pozitivnog tek tada ćete vidjeti koju moć u sebi nosi takva energija. Bijes i ljutnja nisu ništa drugo već rasipanje životne energije u vjetar. Rješavajte probleme, nemojte se baviti ljudima ili dogaanjima. Tražite odgovore i rješenja, a ne isprike i prigovore.

Pomaganje drugima je danas najzapostavljenija staza prema sigurnom uspjehu. Najefikasniji lijek za sjaj je konstruktivan rad. Jedan od najvećih životnih paradoksa koji još uvijek najvećim dijelom nismo savladali je pravilo davanja. Pomažući onome koji ima manje od vas pokrećete cijeli svemir koji nagrauje vaš trud i spoznaju kako stvari funkcioniraju. Natjerajte sami sebe te se prisilite otvaranju prema davanju. Bolje da to učinite vi sami jer ako prepustite životu da vas uči to može biti puno bolnije nego što možete zamisliti.

Ako se na putu izgubite ne očajavajte, nekoliko dana posvećenih sebi vratit će vas tamo gdje trebate biti i ukazati na to kako možete pronaći put prema cilju čak i iz sasvim nove perspektive.


Magdalena Jelić, direktorica tvrtke Valar, stručnjak za komunikaciju i odnose s javnošću

Odgovori