Tijesto:
300 g brašna
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
2 žumanjka
1 vanilin šećer
prstohvat soli
naribana korica limuna
Nadjev:
500 g butternut bundeve ( očišćene i narezane na kockice) 400 g krem sira (ABC) 180 g šećera
3 jaja
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
1 žličica umbira
½ žličice muškatnog oraščića
Postupak:
1. Zamijesiti tijesto od brašna, maslaca izrezanog na kockice, jaja, dodati šećer, sol i naribanu koricu limuna.
2. Oblikovati kuglu, umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na najmanje 1 sat.
3. Kalup za pitu namazati maslacem i posuti brašnom. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati tijesto nešto veće od kalupa tako da se prekriju i rubovi, utisnuti u kalup i dno izbockati vilicom. Ostatak spremiti za ukrašavanje. Peći bez nadjeva oko 15 minuta na 180 stupnjeva.
4. Izvaditi tijesto, ostaviti da se ohladi te u meuvremenu pripremiti nadjev.
5. Bundevu oguliti, narezati na kockice i prokuhati u malo vode dok ne omekša ( 10-15 minuta). Omekšalu bundevu dobro ocijediti te izmiksati štapnim mikserom. Dodati sir i začine, promiješati te na kraju dodati pjenasto izmiješana jaja sa šećerom. Nadjev uliti na pripremljeno tijesto i staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C. Peče se otprilike 45 minuta do sat vremena. Pri kraju pečenja, kada nadjev već postane čvrst, poredati trakice izraene od ostatka tijesta te vratiti u pećnicu na još 15-tak minuta.
Ksenija Gortan iz Labina