Plesanje uz čitanje

Trenutno pregledavate Plesanje uz čitanje

U srijedu, 20. veljače u 19. 30 u KNJIŽARI LJEVAK na Trgu bana Josipa Jelačića 17 u Zagrebu održat će se TRIBINA pod nazivom PLESNI ČASOPIS.
O suvremenoj plesnoj umjetnosti i problematici pisanja o njoj razgovarat će muzikologinja Seadeta Midžić, plesna kritičarka Iva Nerina Sibila i plesna teoretičarka Katja šimunić a domaćica Tribine bit će Ana šuškor Jurić.

Tom prigodom predstavit će se i novi broj časopisa KRETANJA 18, s temom plesna kritika, a i posebno izdanje KRETANJA 17, tiskanog na francuskom jeziku u sklopu projekta Croatie, la voici!, festivala Hrvatske u Francuskoj, koji se održao od početka rujna do kraja prosinca 2012. Izdavač časopisa je Hrvatski centar ITI (www.hciti.hr).

Matija Ferlin; Foto: Danko Stjepanović

Kretanja 17 kao poseban broj tiskan na francuskom jeziku donosi tekstove o četiri hrvatska plesna umjetnika. Odabir je usklaen s kuratorskim izborom Anite Mathieu, direktorice festivala Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine-Saint-Denis, koja je selektirala Marjanu Krajač i njezinu Kratku fantaziju o ponovnom uspostavljanju vlasništva nad tijelom, Matiju Ferlina s dvije koreografije: Sad Sam Lucky i Sad Sam Almost Six te plesnu predstavu Saše Božića i Petre Hrašćanec Love Will Tear Us Apart. Uvod u tekstove o navedenim predstavama iscrpan je razgovor s Irmom Omerzo, a publikacija se zaključuje Vodičem kroz hrvatski ples koji donosi osnovne, recentne podatke o hrvatskim plesnim autorima, skupinama i organizacijama. Kretanja 18 uz temat o plesnoj kritici donose tekstove iz francuskoga broja u prijevodu na hrvatski. Ugodno čitanje i, zašto ne? – PLESANJE!

Odgovori