Pazi što jedeš

Trenutno pregledavate Pazi što jedeš

2. MANIFESTACIJA ETNOGRAFSKOG MUZEJA ISTRE / MUSEO ETNOGRAFICO DELL’ISTRIA

Etnografski muzej Istre / Museo Etnografico dell’Istria u suradnji s Udrugom ekoloških proizvoača – Istarski eko proizvod, drugu godinu zaredom organizira manifestaciju “Pazi što jedeš“.

Manifestacija će se održati 24. studenog 2012. godine od 10-16h u Pučkom otvorenom učilištu (Spomen domu), u Pazinu.

Osnovni cilj manifestacije je potaknuti posjetitelje na konzumaciju zdrave i tradicijske prehrane, stoga će se u sklopu nje organizirati radionice tradicijske prehrane pod nazivom “Pašta po starinski“.

Na radionicama će posjetitelji naučiti pripremati tjesteninu (pljukanci, fuži), na tradicionalan način, a kako bi svoju kuhinju obogatili zdravim mirodijama, muzej će organizirati razmjenu sjemena i sajam ekoloških proizvoda.

U okviru sajma moći će se degustirati i kupiti ekološke proizvode iz Istarske, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Meimurske i Varaždinske županije.

Manifestacija “Pazi što jedeš“ sastojat će se od predstavljanja kataloga izložbe istarskih muzeja “Ki sit kilačan“ održane u Puli (srpanj-studeni 2012.), predstavljanja projekta “Muzej u loncu“ Gradskog muzeja Požega, predstavljanja projekta “Taste of Croatia” te stručnih predavanja na temu ekološkog uzgoja biljaka. Zanimljivo predavanje na temu “Kako prepoznati proizvode pogodne za dijabetičare – nove regulative Europske zajednice“, organizirati će zlatni sponzor manifestacije tvrtka Schneekoppe i Milford čajevi“.

Iznenaenje za posjetitelje je posebno osmišljen “dizajnerski kutak“ , u kojem će biti predstavljeni predmeti za kućanstvo inspirirani tradicijom.

Za dobru atmosferu, koja je uvijek prisutna kad je u blizini dobra hrana, će biti zadužena Etno grupa “Veja” koja će održati koncert s početkom u 12:00 h.

Pogledajte detaljni program manifestacije:

10:00 – 10:20 – TASTE OF CROATIA, PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “TASTE OF CROATIA”, Goran Zgrablić i Lada Radin

10:30 – 11:00 – PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “MUZEJ U LONCU”, Maja Žebčević Matić, GRADSKI MUZEJ POŽEGA

11:00 – 11:30 – PREDSTAVLJANJE KATALOGA IZLOŽBE “KI SIT KI LAČAN”, KOORDINACIJA ISTARSKIH MUZEJA

11:30 – 12:00 – “Kako prepoznati proizvode pogodne za dijabetičare- nove regulative Europske zajednice”, Augusta Fabijanić – SCHNEEKOPPE

12:00 – 12:40 – “Ekološka poljoprivreda kroz solidarnu održivost i prehrambeni suverenitet”, Nenad Kuftić

12:45 – 13:25 – “Očuvanje tradicijskih sorti sjemenja”, Sunčana Pešak13:30 – 14:10 – “Budućnost ekološke poljoprivrede ulaskom u EU”, Ranko Tadić

11:00 i 12:0 – “PAšTA PO STARINSKI”, RADIONICE PRIPREMANJA TRADICIJSKE TJESTENINE (PLJUKANCI, FUŽI) ZA POSJETITELJE

Sve ostale detalje o manifestaciji ‘Pazi što jedeš!’ potražite na službenoj web stranici www.pazistojedes.com

Odgovori