PAZI ŠTO JEDEŠ 

PAZI ŠTO JEDEŠ 

3. MANIFESTACIJA ETNOGRAFSKOG MUZEJA ISTRE / MUSEO ETNOGRAFICO DELL’ISTRIA

Već 3. godinu zaredom, 8. i 9. 11. 2013. Etnografski muzej Istre organizira manifestaciju “Pazi što jedeš“ u suradnji s Udrugom registriranih ekoloških proizvoača Istarske županije – Istarski eko proizvod te uz pomoć Zelene Knjižnice – projekta Društva bibliotekara Istre.

“Pazi što jedeš“ je manifestacija koja se sastoji od stručnih predavanja na temu tradicijske i ekološke prehrane, radionica tradicijske prehrane i sajamskog dijela na kojem posjetitelji mogu kupiti ekološke proizvode direktno od samih proizvoača te izložbe i razmjene sjemena starih sorti biljaka.

Manifestacija jača svijest o nužnoj suradnji izmeu malih proizvoača tradicijske i ekološke hrane i lokalne zajednice, promovira očuvanje starih sorti sjemena i načina uzgoja hrane te potiče prenošenje znanja u vidu pripremanja tradicijskih jela na radionicama.

“Pazi što jedeš“ ima regionalni i nacionalni karakter zbog sudjelovanja sudionika iz Istarske, ali i ostalih županija Hrvatske.

Manifestacija “Pazi što jedeš“ nastavak je izuzetno uspješnih manifestacija koje su do sada održane u Pazinu u studenom 2011. i 2012. godine.

2011. godine naglasak je bio na suradnji s dijabetičarskim udrugama Istre, ali i Hrvatske. Željela se skrenuti pozornost na bolesti sadašnjice – posebno šećernu bolest od koje boluje velik broj ljudi u Hrvatskoj i svijetu, a pravilnom prehranom moguća je prevencija ili kvalitetniji život već oboljelih.

2012. godine posvetili su se pitanju istraživanja i prezentacije teme prehrane u muzejima u Hrvatskoj putem izložbi, ali i putem interneta. Na taj način su željeli pokazati da se tema prehrane može još bolje približiti široj javnosti (primjer izložbe “Ki sit ki lačan, Pula ili bloga “Muzej u loncu“ Gradskog muzeja Požega).

Ove godine manifestacija će se tematski posvetiti pitanju uzgoja i konzumacije zdrave (regionalne) hrane u gradovima. Naglasak se stavlja na sve one pojedince i grupe koji se pasionirano bave podizanjem i širenjem svijesti o zdravoj i tradicijskoj prehrani, bilo svojim djelovanjem u zajednici, edukacijom, organizacijom predavanja, festivala, putem dokumentarnih filmova, časopisa, web portala posvećenih prvenstveno zdravoj hrani.

Osnovni ciljevi manifestacije Pazi što jedeš su slIjedeći:

a) poticanje tradicijske i ekološke proizvodnje hrane

b) očuvanje starih sorti biljaka

c) poticanje ekonomije lokalne zajednice putem direktne kupnje od ekoloških proizvoača

d) poučavanje šire javnosti o tradicijskim i zdravim jelima Istre i Hrvatske na kreativan i zanimljiv način

Manifestacija “Pazi što jedeš“ održavat će se 8. i 9. studenog 2013. od 10:00 do 18:00 sati, (petak i subota) u Puli, u Domu hrvatskih branitelja, Leharova 1.

Prelaskom u veći centar i u veći prostor želi se privući veći broj zainteresiranih ljudi za tradicijske i ekološke proizvode te ostvariti suradnju s većim brojem vrtića, osnovnih i srednjih škola.

Srednjoškolci i studenti će imati mogućnost volontiranja na ovoj manifestaciji, pa će tako sudjelovati u kreiranju i izvedbi brojnih aktivnosti vezanih uz manifestaciju.

Pripremile: Vlatka Vužić /Vanja Valić /Etnografski muzej Istre
Fotografije: Etnografski muzej Istre

Odgovori