Osebujna kantautorica Iness Mezel

Osebujna kantautorica Iness Mezel
Glazbenica Iness Mezel nastupa na ovogodišnjem INmusic festivalu koji se odžava 28., 29. i 30. lipnja na jarunskom Otoku hrvatske mladeži.
Razgovarala: Lana Milčec
Priredila: Ines Marić
Iness Mezel je pjevačica i autorica čiji multikulturalni zvuk ujedinjuje funk, soul i jazz sa tradicionalnom afričkom glazbom. Njezine pjesme su inspirirane odnosima meu ljudima i životnim borbama koje se odvijaju oko nje. Kako i sama kaže, uvijek pokušava pisati o stvarima koje su važne za nju kao graanku, kao ženu i kao Alžirku.
Iness Mezel, čija je majka francusko-talijanskog porijekla, a otac Alžirac, je provela sedam godina djetinjstva u predgraima Pariza, a onda se zajedno sa obitelji vratila u Alžir. U Alžiru je otkrila Kabiliju, planinski kraj u kojem je živjela njena baka, a koju je doživjela kao mjesto puno boja i zanimljivih noćnih slavlja sa mnogo pjesme i veselja. Upravo ta zemlja je zaslužna za njezine stihove i osjećaj za ritam.
Iza sebe ima tri studijska albuma, od kojih je zadnji “Beyond The Trance” , objavljen 2011. godine, ušao meu 10 najboljih izdanja po izboru prestižnog World Music magazina Songlines.
Iness Mezel nastupa 30. lipnja na INmusic festivalu.
Ženska posla vam donose ekskluzivni intervju sa jednom od najosebujnijih pjevačica 21. stoljeća.
što vas pokreće kada pišete pjesme? što vas inspirira?
Inspiriraju me moji snovi, svemir, kozmogonija, duhovnost, poezija i sam život. Inspirira me dramatika koja se dogaa oko mene, a koju ponekad iskoristim za pisanje pjesama.
Kada pišete pjesme, što je na prvom mjestu? Melodija, ritam ili riječi?
Nikada nije isto. Ponekad je glazba, tj. ritam i melodija na prvom mjestu, a ponekad su riječi.
Proizlaze li sve vaše pjesme iz stvarne životne priče?
Najviše njih proizlazi iz stvarnih životnih priča, ali najčešće se ne radi o mom životu. Ponekad su emotivne pjesme povezane s intimnim osjećajima.
Jeste li realist? Ili možda realni optimist?
Zašto ne!? Recimo da sam realni optimist!
Osim na francuskom, pjevate i na berberskom (alžirskom) jeziku. Je li to prirodno za vas?Je li vam se lako izraziti na alžirskom?
Da, imam zadovoljstvo pjevati na francuskom (majčina kultura je francusko-talijanska) i na berberskom (alžirskom) jeziku (kultura moga oca). On nije moj materinji jezik, ali volim pjevati na tom jeziku zato što je jako muzikalan – on je kao instrument i pjevanje na berberskom je zapravo politička upletenost u održavanje tog jezika na životu. Vježbam ga tako da zvuči prirodno.
Vaš novi album Beyond the trance bogat je, šaren, energičan i nježan u isto vrijeme. Umjetnici ponekad nisu sto posto zadovoljni konačnim rezultatom. Jeste li vi zadovoljni svojim novim albumom?
Hvala! Sretna sam s albumom iako ga je uvijek moguće usavršiti. Dala sam najbolje od sebe i ne razmišljam o tome što sam mogla bolje napraviti. Kada pripremate album, uvijek ste otvoreni za neočekivane stvari te ste s ostalim glazbenicima spremni živjeti velike trenutke iz kojih će proizaći nešto što ćete i snimiti. To je moć svega toga.
Afrika je zemlja različitih kultura, pogleda i životnih stilova. Zbog vaše pozadine, pretpostavljamo da je jedinstvo Afrike nešto što želite. Mislite li da je to moguće?
Jedinstvo, solidarnost, partnerstvo razvoja, gospodarska i politička stabilnost ciljevi su do kojih ljudi u Africi pokušavaju doći, ali potrebno je vrijeme i dobra volja kako bi se iskorijenila korupcija. Moramo se truditi održavati te ideale jer ljudima daju nadu i snagu da se zalažu za ono što je dobro i da vjeruju da je u njihovoj zemlji sve to moguće. Najvažnije je da se misli provedu u djela, tj. da se napravi korak naprijed.
Ovo je vaš prvi posjet Hrvatskoj. Jeste li uzbueni? Koja su vaša očekivanja?
Da, vrlo sam uzbuena! Nadam se da ćemo zajedno uživati i dobro se provesti. Susret s hrvatskom publikom bit će vrlo uzbudljiv!
Svia li vam se izvoenje na festivalima?
Da, veliko mi je zadovoljstvo sudjelovanje na festivalima!
Je li vibra koju dobijete od publike bitna za vašu izvedbu?
Da, vibra od publike dosta je bitna. Važno je dati najbolje od sebe na pozornici te podijeliti s publikom istinske trenutke.
Je li energija gomile drugačija na solo-koncertima u usporedbi s festivalima?
Mislim da je svaki novi susret s publikom izazov i da je energija publike nešto što vas podržava cijelim putem.
Vaš vokalni stil spaja jazz s drugim glazbenim stilovima, kao što su soul i funk. S lakoćom možemo reći da vaša glazba odražava vašu pozadinu, vaš život. Sinestezijski gledano, vaša glazba je u duginim bojama. Kako vidite svoju glazbu? Kako biste ju opisali?
Da, moja glazba doista odražava moju pozadinu i život. Hvala na usporedbi! Moja glazba je kao galop konja – ritam, svjež zrak, senzacija i san koji vas vode po cijelom planetu! Provozajte se sa mnom!

Odgovori