Orkestar mladih Gustav Mahler Subotom u Lisinskom

Trenutno pregledavate Orkestar mladih Gustav Mahler Subotom u Lisinskom

U subotu, 23. ožujka u 19 30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu nastupit će svjetski poznati Orkestar mladih Gustav Mahler. Na programu će biti 7. simfonija u G duru i Četvrti koncert za klavir i orkestar u A -duru Ludwiga van Beethovena. Solist na klaviru je Leif Ove Andsnes a orkestrom će ravnati švedski dirigent Herbert Blomstedt.

Gustav Mahler Jugendorchester utemeljen je u Beču u sezoni 1986./1987., na poticaj Claudija Abbada, sadašnjeg glazbenog direktora. Njegova ideja bila je poticanje djelovanja mladih glazbenika i poticanje zajedničkog muziciranja mladih iz Austrije i tada socijalističkih republika Čehoslovačke i Maarske. Orkestar mladih Gustav Mahler postao je tako prvi meunarodni orkestar koji je održavao otvorene audicije u zemljama bivšeg istočnog bloka. Godine 1992. Orkestar je postao otvoren za glazbenike do navršene dvadeset šeste godine iz cijele Europe, a budući da obuhvaća cijelu Europu, orkestar djeluje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe. Članove bira žiri koji odobrava Claudio Abbado, na audicijama na koje se svake godine, u više od dvadeset pet europskih gradova, prijavi oko dvije tisuće kandidata.

Repertoar Orkestra mladih Gustav Mahler obuhvaća djela od klasike do suvremene glazbe a visoka umjetnička razina izvedbe i meunarodni uspjeh potaknuli su mnoge vodeće dirigente današnjice na suradnju s orkestrom. Redovito gostuju u najprestižnijim koncertnim dvoranama i na festivalima: u bečkom Musikvereinu, amsterdamskom Concertgebouwu, tokijskom Suntory Hallu, na Mozarteumu Argentino u Buenos Airesu, u dresdenskoj Semper operi, na Salzburškim svečanim igrama i Salzburškom uskrsnom festivalu, Meunarodnom festivalu u Edinburghu, BBC Promsu te na festivalu u Luzernu.

U povodu 25. obljetnice djelovanja, Orkestar mladih Gustav Mahler imenovan je austrijskim ambasadorom UNICEF-a.

Odgovori