OGLEDALCE, OGLEDALCE

Trenutno pregledavate OGLEDALCE, OGLEDALCE

U travnju prošle godine pisali smo u časopisu u rubrici škola stila o ogledalima – njihovoj simbolici, značenje i upotrebi, kako nas prate u životu i umjetnosti, a ovdje vam donosimo priču o Dominicu Schusteru koji je to dvoje spojio u čudesnoj modernoj vizuri s patinom starine

Piše: Jasna Kohnert-Stavenhagen

Dominic Schuster engleski je restaurator koji se posljednjih godina specijalizirao u restauraciji starih ogledala. Karijeru je započeo u Parizu 1980-ih godina. Radio je kao obični stolar, no ubrzo se počeo zanimati za antikvitete i umjetnost. Vrativši se u London, počeo se baviti restauracijom namještaja u poznatoj restauratorskoj radionici Compton Hall Restauration, gdje je naučio sve o pozlati, polituri i lakiranim kineskim predmetima, omiljenima kod Engleza. Sjećajući se toga vremena, pokazuje popis svojih mušterija: od poznatih aukcijskih kuća preko privatnih kolekcionara do onih najpoznatijih – engleske kraljevske obitelji. Ipak, Dominica su najviše počela zanimati stara ogledala, koja su često zbog oštećenih okvira dolazila u radionicu. No nisu ornamenti bili ti koji su izazivali njegovu pozornost nego čar njihove površine. On je očaran patinom, oksidacijom i nježnim odrazima koje daju samo stara ogledala. Ubrzo se specijalizirao ne samo u njihovoj restauraciji nego i u izradi kopija.

Iako su i Engleska i London poznati po antikvitetima, živjeti od restauracije i ondje je postalo gotovo nemoguće. Dominic je na vrijeme prepoznao novu marketinšku prazninu i odlučio svoje znanje i ljubav pretvoriti u novac. Počeo je koristeći se starim tehnologijama obrade površine nuditi proizvode modernog dizajna, izraujući nova ogledala na stari način. Ubrzo su ga otkrili arhitekti i moderni dizajneri, koji su postali njegove nove mušterije. Njegova su ogledala danas dio hotelskih wellnessa, ekskluzivnih restorana modernih ureda i intimnih kupaonica, možda i onih kraljevskih, no o tome se ne govori. Autorova zanesenost odrazom ogleda se u zrcalim koja novim prostorima daju dubinu i sjaj prošlosti.

Odgovori