Nogomet

Nogomet
Nogomet – najvažnija sporedna stvar na svijetu?
“Doe mi da sve lipo pošaljem u sto vragova! I njega i nogomet!“ vrištala je na kavi, no nije mogla nadjačati glasne urlike, tzv. bodrenje razgaljena mnoštva navijača.
“A kad treba pokazati svoje umijeće, onda pušim više nego Bilić-bojsi od španjolaca! Jučer navečer sam mu prišla iz ofsajda, potpuno spremna da mi zabije gol, ali ništa! Čuješ li? NIšTA! Nula bodova!“ A već je bila vidno uzrujana. Tresla se i lamatala rukama baš kao i čovjek u odjelu kojeg je zumirala leća objektiva. Da, i trener se može uznemiriti. Pogotovo ako njegova momčad primi gol!
Ljubav i nogomet
Gadna je to stvar. Biti friško zaljubljen za vrijeme nogometnog prvenstva.
Umjesto da se sa dragim vodaš za ručice, uživaš u vrućim (doslovno) noćima, gledaš u zvijezde i mjesečev sjaj, ti se kao cura solidariziraš s njim. Ipak je to nekakvo prvenstvo. Ipak ste u friškoj vezi. Treba pokazati, barem na početku, da imate toliko toga zajedničkoga! Dijelite iste strasti. Prema bungeejumpingu, splavarenju, zmajarenju, timarenju zmija i, naravno, nogometu!
Sjediš tako ko tuka pred telkom, uživaš u njegovu lijepom licu. Ali!
Ubrzo opažaš neke uznemirujuće promjene na njemu.
“Ma, nije to ništa!“ nehajno odmahuješ rukom i gucneš malo mlake gorkaste tekućine. (Žuja s okusom limete?)
“To je od ovih skokova temperature!“ pomisliš i udobno se smjestiš bliže njemu u nadi da će te njegove ručice stisnuti i priviti k sebi. Ali!
On te odguruje!
“Ništa zato, možda mu je vruće!“ pomisliš i lagano otkopčavaš još jedan (zadnji!) gumbić na košulji.
On, naravno, ništa ne primjećuje. Njegove su oči fokusirane na umirujuće zelenu boju travnjaka negdje u Gdanjsku, umjesto da doskoče na tvoje već potpuno obnaženo poprsje…
Tri velika upitnika! što se dešava?
Vidiš kako se u njemu bude osjećaji. Njegovo lijepo lice počinje se izvijati u bolnim grimasama. Emocionalni barometar, koji je uvijek bio pod kontrolom, polagano se prekuhava. Kapljice znoja rose mu čelo, a rad njegovih žlijezda ubrzo se pojačava. Nekontrolirano počinje lučiti nevjerojatne količine znoja, sad je već mokar ko svinja. Tvoja ljubav pretvara se u zvijer. Urla. Čupa kosu, psuje. Tvoj dragi, fini dečko, bečkih manira i biranih riječi nestaje. Njegove verbalne polucije kontaminiraju prostoriju. štete tvojem živčano-slušnom aparatu. Neprihvatljive jezične konstrukcije na račun sudaca, krivo dosuena penala, žutog kartona, kornera, crvenog kartona, globalne zavjere FIFE; UEFE; zvjezdane konstelacije i na kraju velike životne nepravde!
Odjednom se gubiš u cijeloj priči. Pitaš se nije li tvoj dragi dečko neka podvojena ličnost. Dr.Jackil ili Mr. Hyde? Psihopat koji će te, pogledaš li ga na način koji mu nije po volji, rastrančirati u sastavne dijelove, a tvoje organe preprodati na crnom tržištu i na njima masno zaraditi?
U glavi ti se sve pomutilo. Od mlake limunade s postotkom alkohola, vrućine ili
euforije koja je zavladala okupljenim čoporom testosteronom nabijenih i dobro zdrilanih mužjaka u nesmiljenoj borbi za prestižnu titulu svjetskog prvaka!
Ništa ne razumiješ. Naravno! Naravno da naš ženski um ne može shvatiti provalu takvih i sličnih emocija, kad su u pitanju samo nejasne šarene mrljice koje pokušavamo pratiti dok sumanuto jure za loptom.
Naravno da nismo ni na tom stupnju i nije nam jasno kako je moguće da se za tih pišljivih 90 minuta ubere lova koja bi oporavila čak i hrvatsko gospodarstvo.
Naravno da nam nije jasno kako je moguće da prosječni muškarac raspolaže takvim arsenalom emocija. Od suza i urlika do ultimativne sreće popraćene padanjem u trans uz zvuke truba koje pozivaju na erupciju vulkana, uz ritam isprepletenih tijela koja viču, bodre i slave kada pobjeuju?
Ne znam i dalje ne razumijem! Kako to da se uz sav taj sociološkoantropološkokulturnofinancijski fenomen nogometu pridaje važnost tek najvažnije sporedne stvari na svijetu?


I nije super i nije za pet kad si žena i ne voliš nogomet. Napaljena i agresivna, ti si draga dinamitna!

Rosie Kugli
Ženska posla

Odgovori