Noć knjige u Booksi

Trenutno pregledavate Noć knjige u Booksi

‘Kako je strip preživio devedesete’ i kviz za stripoljupce!

Noć knjige u Booksi u cjelosti je posvećena stripu. Posjetitelje, osim zanimljive tribine i zabavnog kviza s odličnim nagradama, očekuju i pokloni iznenaenja!

Večer počinje u 19 sati tribinom ‘Strip-tease Matka Vladanovića’ na kojoj će se s akterima fanzinske scene 90-tih – Tihomirom Tikulinom Ticom, Dušanom Gačićem, Teom Aničićem, Krešimirom Certićem Mischom, Tinom Ćurinom i drugima – razgovarati o tome kako je strip preživio to burno desetljeće.

Sintagma ‘turbulentna dekada’ postala je već pomalo izlizana, no teško da se može upotrijebiti bolja kada se govori o stripu u Hrvatskoj tijekom devedesetih.

Suočeni s ratom te ekonomskim i društvenim posljedicama istoga, dio je hrvatskih stripaša kruh potražio “u egzilu“ radeći za strane izdavače, dio je pokušavao pokrenuti vlastite časopise, a dio je radio na oba fronta. Eksplozija fanzina u Hrvatskoj tijekom devedesetih zahvatila je i strip-scenu i danas više nije pretjerano reći da su upravo fanzini bili odgovorni za preživljavanje stripa tijekom devedesetih i relativni oporavak scene početkom milenija. Kvadrat, Endem, Stripoholic, Katakomba, Striptiz, Variete Radikale, Flit, Protuotrov, Totalna nula, Svib, Mrgud i brojni drugi razasuti diljem Hrvatske – neki kratkoga, a neki dugoga vijeka – premrežili su scenu, otvorili domaćim autorima prostor za objavljivanje te očuvali staru i doveli neku novu publiku. Kako je to vrijeme izgledalo i što se sve dogaalo, posjetitelji će moći čuti “iz prve ruke“, odnosno od sudionika i svjedoka ovog burnog razdoblja.

Nakon razgovora, svi prisutni moći će se zabaviti i osvojiti vrijedne nagrade na pub-kvizu na temu stripa kojeg je pripremio Saša Čobanov, poznati znalac zagrebačke pub-kviz scene i veliki ljubitelj stripa, a nagrade najboljima osigurali su poznati strip izdavači Mentor i 2 x 2.

Odgovori