Noć kazališta

Trenutno pregledavate Noć kazališta

Peta “Noć kazališta“ u koju je uključeno 83 kazališta/institucije iz 31 hrvatska grada, održava se danas, 17.11.2012. Programom je predvieno 120 kazališnih predstava i 6o-tak popratnih programa. Ulaz na programe je uglavnom besplatan ili po simboličnim cijenama.

Zanimljivo je da nam program ove godine donosi: 6 premijera (u Koprivnici, Rijeci, Rovinju, Samoboru i Zagrebu), 20 gostovanja od kojih su 4 meunarodna, 12 koncerata, 11 izložbi, 11 kreativnih radionica, 7 kazališnih partya, 2 razgledavanja kazališta, 2 prodaje ulaznica u dobrotvorne svrhe (u Bjelovaru i Jastrebarskom), 2 večeri poezije, 1 promociju, 1 filmsku projekciju, 1 prodaju kazališne pretplate s posebnim popustom i 4 urbane intervencije.
Izdvojiti ćemo nekoliko predstava iz doista bogatog programa.
Splitski će Balet na svojoj pozornici izvesti dvije baletne jednočinke Neostvareni susreti i Čudesni mandarin.


Riječane u njihovom HNK očekuje premijera komedije “Figarov pir“ , ali i otvorenje zanimljive izložbe šešira i pokrivala za glavu iz fundusa HNK Ivana pl. Zajca, pod nazivom – “ČAROLIJA S OBODOM“.
OSJEČKI HNK svoje će gledalište počastiti novim iskustvom – sudjelovanjem u radnoj baletnoj probi (4.slika HAREM), opere Ivana pl. Zajca “NIKOLA šUBIĆ ZRINJSKI“ te koncertom glumaca pod nazivom “Ko nekad u osam“, koji bi trebao potaknuti posjetitelje da zaplešu.
U ZAGREBU će glumačka družina “Histrion“ prikazati svoju poznatu predstavu “Hercegovci za volanom“ . U Gavelli ćete moći pogledati predstavu Olivera Frljića “Prolazi sve“, u kazalištu ZKM predstavu redatelja Božidara Violića “Žena bez tijela“, a HNK vam sprema program pod nazivom “IZA KULISA“ (glumci Drame HNK u Zagrebu će iz dokumentarnih zapisa dočarati zbivanja iza kulisa na pojedinim izvedbama predstava).
Kompletan program Noći kazališta s rasporedom predstava po gradovima pogledajte na stranici:
U manifestaciju, uz preuzimanje projekta i našeg termina ove godine, uključile su se Republika Slovačka, Bosna i Hercegovina, Republika Srbija, Republika Slovenija, Republika Crna Gora i po prvi puta Republika Maarska. Maarski centar Assitej koji preuzima koordinaciju ove će godine održati manifestaciju kao pilot projekt i predstaviti ju kulturnim institucijama u državi.
Predstavljeno je i meunarodno FOTONATJECANJE koje se već drugu godinu održava u sklopu u sklopu projekta MJESEC FOTOGRAFIJE. Tema natjecanja je Europska noć kazališta. Ove godine natjecanje nije ograničeno samo temom već i danima. Tema – popratna dogaanja na Noći kazališta, termin u kojem se fotografira – 17.11.
U natjecanje se mogu uključiti fotografi iz cijele Hrvatske i zemalja koje sudjeluju u manifestaciji, amateri i profesionalci. Više na www.noc-kazalista.com/fotonatjecanje-2012/
Generalni koordinator manifestacije je Narodno sveučilište Dubrava/Dječje kazalište Dubrava iz Zagreba.
Europska noć kazališta je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.
Sve informacije vezane za projekt u Hrvatskoj mogu se naći na stranicama www.noc-kazalista.com, a stranica na Europskom nivou je www.europeantheatrenight.com

Odgovori