Najavljena nova sezona riječkog HNK – a

Najavljena nova sezona riječkog HNK – a

Pripremile: HNK Rijeka/ Vlatka Vužić

Fotografije: HNK Rijeka

Intendantica riječkog HNK – a, Nada Matošević Orešković, najavila je novu sezonu riječkog HNK u kojoj će biti izveden iznimno bogat program koji ispunjava sve zadaće programa jedne nacionalne kuće, vodeći računa o svojoj publici od rane, dječje do umirovljeničke dobi.

Sezona donosi ukupno 13 premijera uz još dvije Dramskog studija za djecu i mlade “Zajc i Malik – Mladi za mlade”, a proteći će u znaku koprodukcija te novog, suvremenog čitanja klasičnih djela.

Bienalna manifestacija Zajčevi dani, kojom se obilježava stota obljetnica smrti Ivana pl. Zajca, započeti će već u ovoj godini koncertom Zajc gala 1. listopada koji će ujedno označiti i svečano otvaranje sezone riječkog kazališta.

Ravnatelj Hrvatske drame Damir Orlić najavio je na velikoj sceni premijere predstava “Tri mušketira” Alexandra Dumasa u režiji Kokana Mladenovića i “Amerika” Franza Kafke u adaptaciji Gorana Ferčeca i režiji Januzsa Kice te u koprodukciji s GDK Gavella iz Zagreba, te premijere na maloj, Zajc off sceni: komedije “Zajedno” prema filmskome scenariju Lukasa Moodysoona u adaptaciji Magdalene Lupi Alvir i Matjaža Latina koji će i režirati predstavu te monodrame “Kurva” Vedrane Rudan u režiji Zijaha Sokolovića. A istodobno je najavio i program “Večeri s Krležom u foyeru” povodom 120. obljetnice roenja Miroslava Krleže.

Program Talijanske drame predstavila je ravnateljica Laura Marchig najavivši redom premijerne izvedbe “Notti romane” (Rimske noći) Franca D’Alessandra u režiji Edvina Liverića, “Il barone rampante” (Barun penjač) Itala Calvina u režiji Paole Galassi, “Danubio” (Dunav) Claudia Magrisa u adaptaciji redatelja predstave Igora Pisona te autorski projekt Karine Holle “Kafka project: frontiere/granice/meje/grens/borders…”, koji će nakon praizvedbe u okviru Riječkih ljetnih noći biti premijerno izveden na pozornici riječkog HNK-a.

Premijere ansambla Opere u sezoni 2013./2014. najavila je pak ravnateljica Saša Broz od kojih je prva Okretaj zavrtnja” Benjamina Brittena povodom 100. godišnjice roenja autora, pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković i u režiji Ozrena Prohića te u koprodukciji s HNK-om iz šibenika, potom “Svijetleći grad” Ive Lhotke-Kalinskog takoer pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković te u režiji Saše Broz a u koprodukciji s Hrvatskim društvom skladatelja-Glazbenom tribinom u Opatiji te na kraju “Faust” Charlesa Gounoda pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze i u režiji Krešimira Dolenčića, koja je ranije postavljena u HNK-u u Splitu.

Posebno je istaknula i da će ove godine svečano obnovljen biti Zajčev “Nikola šubić Zrinjski” kao središnji dogoaj Zajčevih dana.

Ravnatelj Baleta Ronald Savković najavio je premijere “Orašara” P.I.Čajkovskog u svojoj koreografiji te autorskog projekta koreografa Maše Kolar i Lea Mujića “Pour homme et femme/Za muškarca i ženu“.

Riječkoj publici, ali i gostima koje će zasigurno ovako širok repertoar privući u Rijeku u velikom broju, preostaje samo da nabave ulaznice i uživaju.

Odgovori