Mirisi i zlato Adventa

Mirisi i zlato Adventa

Traje već drugi tjedan Adventa i vjerojatno ste već gotovo svi napravili ili kupili svoje adventske vijence, a mi vam donosimo lijepu priču o tome kako je nastao taj lijepi običaj.

Tekst i izrada vijenaca: Ida Jurjević, Cvjetni atelier Kontesa

Fotografije: Maja Danica Pečanić

Čarolija adventskog vijenca

Potkraj studenoga uvijek počinjemo razmišljati o adventskom vijencu. Hoćete li ga ove godine odabrati u cvjećarnici ili izraditi sami, nije toliko važno. Važno je prisjetiti se što njime obilježavamo te unijeti u svoj dom dašak topline, gostoljubivosti i obiteljskog slavlja…

Doba pripreme i iščekivanja

U doslovnom tumačenju razdoblje Adventa ili Došašća je razdoblje iščekivanja, pripreme i naposljetku slavlja Isusova roenja. No, kao i sam blagdan Božića, Advent danas znači mnogo više. Najavljuje i obilježava doba blagostanja, slavlja, okupljanja obitelji i prijatelja, doba darivanja i druženja. Advent počinje četiri tjedna uoči Božića, a obilježavamo ga paljenjem svijeća, po jednu svake nedjelje, da bi na sam Božić adventski vijenac zasjao u punom svjetlu.

Koliko još do Božića?

Vijenac opleten granama zimzelenog bilja i ukrašen svijećama postojao je kao simbol u sjevernoj Europi puno prije dolaska kršćanstva. Krug simbolizira stalnu prirodnu mijenu godišnjih doba, a zimzeleno bilje i svijeće simboliziraju snagu i istrajnost života u prirodi i tijekom hladne zime. Jedni izvori navode da se forma adventskog vijenca spominje već u srednjovjekovlju, a drugi pak tvrde da je kao kršćanski običaj ustanovljen tek u 16. st u Njemačkoj. Treći kao tvorca adventskog vijenca imenuju Johanna Hinricha Wicherna (1808.-1881.), protestantskog pastora koji je svoj život posvetio radu sa siromašnom djecom te za njih u Hamburgu otvorio vrata prve misionarske škole. U žarkom iščekivanju blagdana, darivanja (iako tada skromnog) i malo bogatijeg blagdanskog stola, djeca bi ga izluivala nestrpljivim zapitkivanjima: “Koliko još do Božića?“ Umjesto svakodnevnog odbrojavanja, mudri je pastor smislio elegantno, razumno i ponajviše tiho rješenje: izradio je kolut od odbačenog kotača drvenih kola (ne pokušavajte doma sami) te na njega postavio 19 malih crvenih i 4 velike bijele svijeće. Male su se palile svakog dana u tjednu tijekom Adventa, dok su se nedjeljama palile velike bijele svijeće. Taj se običaj ubrzo proširio protestantskim crkvama diljem Njemačke, a adventski je vijenac malo po malo poprimao svoj današnji oblik i dimenziju. Običaj su 1920-ih prihvatili njemački rimokatolici, a 1930-ih luteranski doseljenici iz Njemačke proširili su ga i Sjevernom Amerikom.

Boje Adventa

Liturgijske boje Adventa su ljubičasta ili plava. Ljubičasta, kraljevska boja koja simbolizira duhovnost, prosvjetljenje i mudrost, izuzetno je pogodna za meditaciju. Najčešće su upravo u toj boji svijeće na crkvenim adventskim vijencima. Iako je rijetka u prirodi, govori se da je ljubičasta savršena boja jer predstavlja kombinaciju crvene i plave, najtoplije i najhladnije boje spektra. U nijansama od lavande do purpura, utječe na raspoloženje tako da nas od spokojnog sanjarenja vodi do razuzdanih fantazija i nadahnute imaginacije (ne pretjerujte s purpurnom da ne odlutate u neku svečanost drugog tipa). Uz tri ljubičaste svijeće, četvrta je ružičasta – boja koja nastaje kombinacijom adventske ljubičaste i božićne bijele. Ružičasta simbolizira nježnu ljubav, dragost i ljepotu, izaziva pomirljivost, smiruje strasti (ako ipak pretjerate s purpurnom), pruža priliku za odmor, izaziva osjećaj zadovoljstva i prihvaćanja. Ružičasta svijeća pali se treće adventske nedjelje, one uoči Božića, kada nas još samo korak dijeli do punog svjetla i skorašnjeg božićnog slavlja.

Odgovori