Mini-turneja Kaki King po Hrvatskoj

Trenutno pregledavate Mini-turneja Kaki King po Hrvatskoj
Sjajna američka gitaristička zvijezda KAKI KING po prvi put dolazi u Hrvatsku gdje će sredinom srpnja održati ljetnu turneju. Kaki će na koncertima, uz materijale sa njenih pet studijskih albuma i dva EP-a, ekskluzivno predstaviti i nekoliko pjesama sa njenog najnovijeg i još neobjavljenog albuma, koji pod nazivom “Glow“ izlazi krajem ove godine.
Koncerti će se održati:
12.7. – Rijeka – Café Tunel
14.7. – Zadar – Glazbena jutra u Stomorici (s početkom u 11.00 sati ujutro)
14.7. – otok Vis – Viško ljeto – Batarija (s početkom u 21.00 sat)
16.7. – Mostar BiH – Calamus Jazz fest – klub Calamus
17.7. – Dubrovnik – Art Radionica Lazareti
Katherine Elizabeth King (roena 24.8.1979. u Atlanti, SAD) je američka glazbenica i skladateljica, poznatija pod umjetničkim imenom KAKI KING. Istaknula se specifičnim stilom sviranja gitare, energičnim nastupima, unikatnoj upotrebi raznih štimova kako na akustičnoj, tako i na lap-steel gitari te melodijama koje stapaju različite žanrove, od indie pop-rocka, preko jazza i folka, pa sve do klasike. Njezin stil kombinira fret-tapping sa slap-bas tehnikom, ona koristi gitaru kao perkusije, ali i za slojevite akorde, zvukova i lupove. Usporeuju je sa Michael Hedgesom i Preston Reedom, a za potonjeg i sama kaže da joj je bio veliki utjecaj.
Kaki King je jedna od najuzbudljivijih solo gitarista/skladatelja koji su se pojavili posljednjih desetljeća – ljepotica koja je svojom virtuoznošću i talentom oduševila mnoge, te je u svoju je biografiju izmeu ostalog upisala i suradnju sa Foo Fighters na njihovom albumu “Echoes, Silence, Patience &; Grace“ i na turneji, sa Eddieom Vedderom i Michaelom Brookom na glazbi za film “Into the Wild“ glasovitog glumca i režisera Seana Penna, dijelila je pozornicu sa velikanima poput Marianne Faithful, David Byrne, Robert Randolph, Keb Mo, Soulive, Mike Gordon i Charlie Hunter, a u veljači 2006, časopis Rolling Stone objavljuje listu “Novi gitarski bogovi“ sa Kaki King kao jedinom ženskom gitaristicom i najmlaim umjetnikom na toj listi.
Nakon što je dugo godina koristila razne modele Ovation gitare, kompanija Ovation Guitar ju je pozvala da dizajnira vlastitu prilagoenu gitaru. Rezultat toga je njen sadašnji glavni instrument: model 1581-KK custom Ovation Adamas akustična gitara, a svaki primjerak nosi njen vlastoručni potpis.

Njezina glazba i nastupi su pravi vatromet zvuka i kreativnosti. Kaki King gitaru doživljava ne samo kao žičani, nego i kao perkusionistički instrument, poput bubnjeva koje je svirala u srednjoškolskom bendu. Kombinira fret-tapping sa slap-bas tehnikom i tako, uz skladateljski talent, istražuje najrazličitije mogućnosti muziciranja koje uz njezin meki vokal kreiraju titrajući i fascinantni oblak zvuka. Svojim žarom i talentom vraća značaj umjetnosti sviranja akustične gitare žustrinom koja odgovara temperamentu njene generacije.

Odgovori