MASSIMO

Trenutno pregledavate MASSIMO

Vaš najvjerniji Valentin

Glazba je njegova ljubav. S ljubavlju ju poklanja svojoj publici i ove godine baš za Valentinovo, dan koji se u svijetu obilježava kao praznik ljubavi. Massimov već tradicionalni koncert u Tvornici 14. veljače (koji je rasprodan pa je odmah otvoren i novi datum 15.veljače koji je takoer rasprodan) povod je za intervju s ovim osebujnim glazbenikom.

Karizmatičan vokalist, perfekcionist u studiju, ali i na pozornici u trenucima dok svoje pjesme na neponovljiv način donosi publici, Massimo je glazbeni umjetnik koji na hrvatskoj sceni opstaje već gotovo 30 godina. I s godinama postaje sve bolji.

Dodirni me slučajno Massimov je posljednji album za koji ne ponestaje interesa na medijskoj sceni. Razlog je jednostavan. Svaka pjesma s albuma koja se plasira kao novi singl, odmah zauzima mjesto meu najslušanijima. Publika očito rado sluša i voli Massimove pjesme, kritika za novi album ima samo riječi hvale. Svi se slažu u jednom – radi se o Massimovu najkvalitetnijem i najzrelijem studijskom uratku.

U dugogodišnjoj glazbenoj karijeri imali ste uspona i padova. Doživljavate li ovaj trenutak svoje glazbene karijere vrhuncem ili vjerujete da možete napraviti više, bolje?

Iskustvo me naučilo da ako trezveno gledaš na svoj životni put – vrhunca nema. Netko je rekao da je život samo nekoliko puta gore-dolje i kraj. Ako je ovo moj trenutak kada sam gore, na dolje sam već spreman. Ali, moram vam priznati da, bez obzira na tremu koju osjećam na koncertima, osjećam da sam u glazbenom smislu prisutan iz onih pravih razloga. Iz ljubavi prema glazbi, iz znanja, i iz želje da uvijek ponešto naučim.

Na vaš osebujan vokal, fino i netendenciozno nadograuje se i vaša pojavnost na sceni. Kada ste osjetili da su elegantna odijela i posebne, uvijek upečatljive cipele, dio koji trebate uklopiti u tu priču?

Ti asesoari su meni uvijek bili od pomoći. Morao sam kreirati svoj ritual pripreme kako bih mogao u live smislu stati pred ljude. To je u mom slučaju postao trade mark ali vjerujte, taj trade mark koristim samo da bih smanjio tremu pred publikom. Jedva čekam skinuti to sa sebe i hodati u boksericama i potkošulji kroz zaštićeni dio svog prostora, to jest u svoja četiri zida.


Kakav je Massimo prijatelj? Koliko su vam prijateljstva važna?

Prijateljstvo mi je vrlo važno. Za mene je, kao jedinca, prijateljstvo bilo oduvijek važnije od krvi. I priznajem, dan-danas mi je to iznimno bitno. Meutim, do sada nisam imao velike sreće u odabiru nekoga iz pučanstva da mi bude prijatelj.

Ima li meu ljudima koje smatrate svojim bliskim prijateljima i koja žena? Jesu li uopće moguća muško-ženska prijateljstva?

Itekako su moguća. Ako se apstrahira privlačnost suprotnih polova, koja je nažalost uvijek prisutna. Ali upravo izbor izmeu instinkta i razuma je ono što nas čini ljudima.

Uskoro ponovo pripremate glazbenu poslasticu za svoju publiku, koncert u Tvornici na Valentinovo. Želite li i tim datumom naglasiti da svojim pjesmama slavite ljubav u svim njenim pojavnostima?

Hoće li koncert postfestum biti delicija ili ne, ostaje vidjeti. Ako sviranje mog benda i mene ljude asocira na mir i ljubav, to me podsjeća da sam uspio u svome naumu.
Pozvao bih sve na koncert jer smo uložili enorman trud u to da koncert izgleda i zvuči kao najbolji američki ili engleski koncerti. Volio bih da mi publika vjeruje i da mi pruži svoju ruku da ih odvedem na jedno ljepše mjesto. Na mjesto ljubavi i proslave života.

Za album Dodirni me slučajno Massimo je dobio 4 Porina:

  • Najbolji album pop-glazbe
  • Najbolja muška vokalna izvedba
  • Najbolja produkcija (glazbeni producenti: Nikša Bratoš, Ante Gelo, Ivan Popeskić, P’eggy Martinjak)
  • Najbolja snimka (tonski snimatelji: Predrag Martinjak, Zoran švigir )

A osim mnoštva glazbenih ponosan je dobitnik i dvije modne nagrade:

  • HRVATSKI MODNI OSKAR 2004.
  • OSKAR ZA NAJBOLJI MUšKI STIL
  • HRVATSKI MODNI OSKAR 2005.
  • OSKAR ZA NAJBOLJE ODJEVENOG PJEVAČA

Intervju u cijelosti pročitajte u 15. broju časopisa “Ženska posla“
Razgovarala: Vlatka Vužić
Fotografije: Sanja Jovović (naslovna fotografija članka) i Aquarius Records

Odgovori