Mala Jaska za veliki odmor

Trenutno pregledavate Mala Jaska za veliki odmor
Za sve one koji ga još nisu upoznali, Jastrebarsko je gradić izmeu Zagreba i Karlovca, dovoljno urban, a opet, ima onu staru dušu i svoju posebnu priču. Sastoji se od dva “svijeta“; pitoresknih Plešivičkih brega i životopisne nizine.
Ako se napokon želite odmoriti od svega, potražite tako potreban mir u Jastrebarskom i prirodi okolnih seoca koja nue pregršt bogatih sadržaja, domaće hrane, pića, prirodnih ljepota i svježeg zraka. Navratite u seosko gospodarstvo za proizvodnju zdrave hrane, Repro Eko, koje se nalazi u selu Volavje pored Jastrebarskog. Na imanju je obnovljeni stari mlin na vodeni pogon koji melje žitarice na ekološki način i prodaje proizvode koji imaju znak Ekoproizvod, a s kojima svakako trebate počastiti svoje tijelo. Kada ste već u Volavju trebali biste posjetiti i imanje udruge Zelena livada kako biste se upoznali sa starim pučko-pastirskim igrama, a ako ste poveli i djecu sa sobom, biti ćete mirni satima jer će se Vaša djeca bezbrižno igrati na jednoj od zelenih livada okupanih suncem.
Još jedan stari mlin i mlinarovu ižu možete posjetiti i u Sv. Jani. Uz pomoć izvorske vode i mlinskog kamena mlin danas melje žitarice kao što se to nekad radilo, a uz mlin vodenicu sastavljena je autentična drvena kuća svetojanskog kraja, u kakvoj je nekad živio mlinar. U Sv. Jani se takoer nalazi i Etno zbirka u kojoj možete vidjeti brojne predmete kojima su se koristili naši stari.
Ono po čemu je Jaska najpoznatija je Plešivička vinska cesta, otvorena još 2001. godine, a sastoji se od četrdesetak vinara koji će Vas ponosno provesti kroz svoje podrume. Provedite romantične večeri u prekrasnim objektima sa svojom drugom polovicom ili počastite same sebe kvalitetnim vinom i uživajte u pogledu na plešivičke obronke prošarane vinogradima. Ljubazni domaćini imaju u ponudi svoja domaća jela, a nakon što Vas bogato ugoste, nude Vam i odmor u jednom od 8 smještajnih objekata na Plešivičkoj vinskoj cesti. Takoer, za uspomenu na ovaj vinarski kraj, možete kupiti i jednu bačvicu iz Bačvarske zbirke Milivoja Ive Goluba, čija se radionica nalazi u centru Jastrebarskog.
Ako Vas ulovi želja za daškom prošlosti, prošećite perivojem oko dvorca Erdödy, razgledajte neku od crkava ili drugih spomenika kulturne baštine te pogledajte različite zbirke starina i predmeta od povijesne važnosti u Gradskom muzeju, gdje se nalazi i najznačajniji izložak, bula Bele IV.
Kako biste osim osvježenja duha, malo i umorili tijelo, predlažemo Vam vožnju biciklom, trčanje, planinarenje, aero sportove, jahanje kao i mnoge druge sportsko-rekreativne sadržaje.
I… svakako nam još navratite kada se god zaželite dobre kapljice i vrlo bezbrižnog dana…

Odgovori