Majčin dan uz EKOZONU

Trenutno pregledavate Majčin dan uz EKOZONU

Majkama je dobrobit i zdravlje njihove djece na prvom mjestu, stoga im Ekozona, prva hrvatska ekološka robna marka povodom nadolazećeg Majčinog dana poklanja recepte za cjelovite dječje kašice pripravljene od Ekozona proizvoda. Zaputite se već ovog vikenda do najbliže prodavaonice hrvatskog trgovačkog lanca Konzuma, po sve što Vam je potrebno za zdrav obrok Vašeg djeteta.

Jadranka Boban Pejić, predsjednica uprave Biovege i prvo ime prirodne prehrane u Hrvata izjavila je sljedeće: “Majčin dan prilika je da se majkama zahvalimo na ljubavi, podršci i dobrim savjetima tijekom svih ovih godina. Zanimljiv podatak dolazi sa sveučilišta Colorado gdje su američki znanstvenici otkrili kako se okusi počinju razvijati već u majčinoj utrobi. Prehrambene navike majke tako oblikuju djetetov okus i odreuju što će kasnije rado jesti. Stoga mislim da je ovih nekoliko jednostavnih recepata krasan poklon za majke kojima je važna cjelovita prehrana djece.“

EKOZONA donosi tri ukusna recepta:

1. Kašica od žitarica i sušenih marelica namijenjena bebama od devet mjeseci starosti sastavljena od namirnica koje ne sadrže gluten. Potrebni sastojci za kašicu su pola šalice EKOZONA kvinoje, pola šalice EKOZONA prosa te 3-4 sušene EKOZONA marelice.

Priprema: Operite EKOZONA proso i kvinoju, stavite ih u posudu s vodom zajedno sa EKOZONA sušenim marelicama. Smjesu je potrebno kuhati 40 minuta na laganoj vatri, nakon čega kašicu treba promiješati te ispasirati.

Proso je drevna žitarica delikatnog orašastog okusa, izvor važnih minerala kao što su fluor, magnezij i željezo. Kvinoju koju su Inke smatrale majkom žitarica zapravo dolazi iz porodice špinata. Svjetska organizacija za hranu (FAO) proglasila je 2013. godinom kvinoje. Riječ je o namirnici koja sadrži lizin i magnezij te svih devet esencijalnih masnih kiselina. Sušene marelice su prehrambeno vrijedne namirnice jer sadrže željezo, vitamin A te beta karoten i likopan, poznate prirodne antioksidanse.

2. Slatka kaša namijenjena bebama od sedam mjeseci starosti uz napomenu kako EKOZONA zob sadrži gluten. Potrebni sastojci za zobenu kašicu su dvije šalice EKOZONA zobenih pahuljica, pola šalice suhih marelica, dvije šalice vode, dvije šalice zobenog ili sojinog mlijeka i jedna naribana jabuka.

Priprema: Sitno nasjeckajte suhe marelice, naribajte oguljenu jabuku te pomiješajte sa zobenim pahuljicama. Ulijte vodu i mlijeko te kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 4-5 minuta, povremeno miješajući. Zobene pahuljice i kruške su važne namirnice za djecu jer sadrže prehrambena vlakna koja pospješuju probavu. Jabuke sadrže vitamine, prije svega vitamin C te prirodne antioksidanse kao što su flavonoidi i fenoli.

3. Integralna riža sa špinatom namijenjena bebama od bebe od 7 mjeseci. Za spravljanje kašice potrebno je pola šalice EKOZONA smee riže, 5-7 listova špinata odstranjenih peteljki te 1 žličica maslinovog ulja

Priprema: Integralnu rižu je potrebno oprati i kuhati u vodi oko sat vremena. U drugoj posudi u zagrijanu vodu dodajte listove špinata te ih blanširajte 5 minuta. Nakon što se skuha ispasirajte rižu dodajte joj blanširani špinat te žličicu maslinovog ulja i obrok za vaše dijete je spreman. Integralna riža i špinat su izvor željeza, vitamina A, B i K te prirodnih andioksidansa. Maslinovo ulje osim svog delikatnog okusa, zaslužuje pojavljivanje u zdravim receptima i zato jer sadrži nezasićene masne kiseline, vitamin E te fitonutrijente fenole.


Odgovori