Kritike i kritiziranje

Kritike i kritiziranje

U braku sam 9 godina, imam 2 djece koje obožavam, svog sam supruga upoznala još na početku studija i skupa smo skoro 12 godina.

Naši problemi su počeli prije nekoliko godina. Često se svaamo jer moj se suprug promijenio. Lako plane i imam osjećaj da me stalno nešto kritizira. Nije mu ovo po volji, pa ono, svaka sitnica mu smeta. Stalno me kori ili govori kako bi trebala to i to. Postaje nesnosan, čak me i vrijea i uz sve to pred djecom. Problem se pogorša kada meni pukne živac i počnem ga vrijeati istom mjerom.

Zbog tih situacija izbjegavam sa njime razgovarati i pitam se ima li smisla ostati u braku?

****

Hmm da, ljudi se s vremenom mijenjaju i samo naivni očekuju da će se strast mladenačke ljubavi protegnuti u starosti. Kad smo se predbilježili za raskošno krstarenje, nismo očekivali valove, a pogotovo ne kritike i svae! Iz razgovora i priča koje slušam, čini se kako je naša svakodnevica ispunjena prepirkama, a život bez kritizranja, skoro da je nemoguć! Ako ne kritiziram nastat će kaos. Nitko neće obaviti svoje poslove, kuća će se raspasti, djeca neće učiti i past će razred, postat će ološ, počet će se drogirati i tako dalje. Netko mora kritizirati i govoriti što da radimo!

Kako reagiramo kad nam netko kaže što da radimo? Najčešća reakcija je negodovanje koje prerasta u tvrdoglavo odbijanje. Bez obzira na to je li odbijanje otvoreno – neću to učiniti, ili pasivno agresivno – nećeš ti meni tako, kako se samo usuuješ…. svi sudionici postaju frustrirani, napetih živaca i nezadovoljni. Nestaje osjećaj zajedništva i partnerstva, a ugrožava ga osoba koja nas najbolje poznaje.

Zato draga gospoo, ne dopustite sami sebi da Vas muž ugrozi ili izbaci iz takta. Već vidim express lonac kojem para izlazi na uši i samo što ne explodira. Smanjite pritisak i temperaturu i čekajte. Kljuc(Č)anje ce prestati i stvari će se smiriti. A kad se stvari smire razgovarajte!

U ovom trenutku to je jedina stvar koju možete i morate učiniti, sa jednim jedinim ciljem – promijeniti stvari nabolje. Ako ne možete razgovarati napišite mu pismo u kojem ćete iznijeti svoje vienje situacije, vaše osjećaje, želje i prohtjeve. Bez pretjeranog kritiziranja. Spomenite i posljedice svae na dječje odrastanje, ali podsjetite ga na poželjno ponašanje iz njegova repertoara (valjda postoji tako nešto).

Nažalost ne mogu Vam odgovoriti na pitanje ima li smisla ostati. Najlakše je otići. Puno je teže ostati i boriti se.

Sami procijenite koliko vam vrijede godine provedene u braku. Vi znate ima li smisla i dalje ulagati u njega ili vam svae toliko zagorčavaju život da je suživot postao nemoguć ( ne zaboravite na djecu)! Napravite cost- benefit analizu – odnosno da li je cijena koju plaćate previsoka za ono što dobivate? To ipak znate samo – Vi.

Odgovori