Kraljica ljubića u Zagrebu

Kraljica ljubića u Zagrebu
Susan Elizabeth Phillips, autorica mnogih ljubavnih uspješnica, dolazi u Zagreb gdje će se družiti sa svojim vjernim obožavateljicama i obožavateljima. U sklopu svoje književne internacionalne turneje, u Zagrebu gostuje danas i sutra (14. i 15. lipnja). Doite!
Razgovarala: Lana Milčec; Priredila: Ines Marić
U organizaciji izdavača Mozaik knjiga, Susan Elizabeth Phillips, autorica najvećih svjetskih uspješnica prevedenih i na hrvatski: Gospodin neodoljivi, šminkerica, Ti si dobro znao tko sam ja, što sam učinila zbog ljubavi, Najbolji komad, Aneoska ljubav, Zlatna djevojka, u Zagrebu boravi:
  • 14.6. u 19h u knjižari Profil Mozaik Megastore, Bogovićeva 7, Zagreb – promocija same autorice i njezinih romana
  • 15.6. u 19h u knjižnom klubu Svijet knjige, Kaptol 4, Zagreb – druženje s autoricom i potpisivanje knjiga
Inače, Susan Elizabeth Phillips jedna je od najprodavanijih američkih autorica humorističnih ljubavnih romana. Ova američka spisateljica nagraivana je mnogim književnim nagradama. Njezine priče duhovite su i pune neočekivanih obrata zbog čega čitatelji diljem svijeta uživaju u uzbudljivim ljubavnim zavrzlamama. Od 2001. godine napisala je 19 romana koji su prevedeni na hrvatski jezik, a najnoviji izlazi već u srpnju ove godine, dok će se kod nas naći u siječnju 2013. kako bi nam zagrijao srca u hladnim danima. Ženska posla vam donose ekskluzivni intervju s ovom nepopravljivom romantičarkom…
Pišete ljubavne priče – gdje crpite svježe ideje, inspiraciju?
Otkrila sam jako neobičnu bočicu. Vrlo prašnjavu. Kada sam ju prvi put istrljala, iskočio je duh i pitao me što može učiniti za mene. Rekla sam: “Čovječe, daj mi neke dobre fabule!” Dobro, to nije istina, ali zanimljivije je od pravog odgovora koji glasi da nemam pojma od kuda mi dolaze ideje.
Čitate li puno? što volite čitati? Kakvu literaturu?
Da! Volim pozitivne priče o obitelji i odnosima, bila to beletristika ili romani. Nisam baš neki neizvjesni čitač i mrzim depresivne knjige. Volim moćne likove i nadu u budućnost.
što se tiče omiljenih autora … Ima ih jako puno. Volim radove Kristin Hannah, Patricie Gaffney, Jayne Ann Krentz, Jennifer Crusie, Sarah Bird, Ruth Reicha, A.J. Jacobsa, Roba Kursona. Seriju Harryja Pottera. Ne čitam trilere niti išta ˝krvavo˝. Volim Suzanne Collins i njezinu nevjerojatnu trilogiju Hunger Games ( Igre gladi). Oduševljava me činjenica da mnogi današnji prekrasni romani za mlade imaju i odraslu publiku.
Kako stvarate svoje priče? Postoji li priča najprije u vašoj glavi, ili fabulu razvijate usputno po intuiciji?
Kažete da postoje pisci koji, zapravo, planiraju knjige unaprijed? Moje pisanje nije organizirano i izvježbano. Najprije dobijem tračak ideje, pa sjednem i pišem dok se ne iscrpim, što se dogaa vrlo brzo. Tada uzmem žutu podlogu, jednu od svojih posebnih olovaka i počnem črčkarati sve i svašta dok ne zabilježim nešto što ima smisla. Tada ponovo sjednem za računalo i pišem dok se ponovo ne iscrpim. I onda ponavljam proceduru sa žutom podlogom. To je škripav i naporan proces, ali to je moj proces i pomirila sam se s tim, na neki način.
što je s likovima? Potječu li oni iz stvarnog života ili su produkt vaše mašte?
Moji likovi ne temelje se na stvarnim ljudima, ali su voeni stvarnim emocijama. Moje junakinje su žene s dobrim srcima koje su u životu napravile i pokoju pogrešku, baš kao i svi mi. Moji heroji su inteligentni i pristojni, premda ne djeluju uvijek tako, jer često skrivaju emocije.
Koliko vremena vam je potrebno da napišete knjigu?
Pisanje mi u zadnje vrijeme postaje sve teže, tako da mi je za jednu knjigu potrebno dvije godine. Svjesna sam da u usporedbi s drugim piscima pišem sporije, ali svi smo drugačiji. Potrebno mi je duže vrijeme kako bih dobro razradila svoje likove i njihovo ponašanje.
Vaše su knjige poznate po cijelom svijetu, one su bestseleri, a osvojili ste i mnoge nagrade za svoj rad. Jeste li ponosni? Jesu li sve nagrade jednako važne za vas ili postoji neka nagrada na koju ste posebno ponosni?
Naravno, sve su nagrade posebne, ali najviše sam ponosna na nagrade za karijeru.
Romantic Times Pioneer Award, travanj 2012.
Romance Writers of America, Nagrada za životno djelo, 2006.
Romance Writers of America Hall of Fame, 2001.
Ovo je vaš prvi boravak u Hrvatskoj. Jeste li uzbueni?
Moje knjige su objavljene na više od 30 jezika i zapravo sam jako uzbuena zbog posjeta Hrvatskoj. Željela bih se zahvaliti svakom čitatelju osobno! Spoznaja da čitatelji diljem svijeta reagiraju na moje priče je nevjerojatan dio moje karijere. Ponekad se moram uštipnuti kako bi povjerovala u takvu sreću.
Odlazite li često na promocije svojih knjiga? Uživate li u upoznavanju svojih fanova?
Volim svoje fanove osobno upoznati, ali to se ne dogaa toliko često koliko bih voljela. Moj glavni kontakt s čitateljima je putem Facebook-a, Twitter-a, moje web-stranice i e-pošte.
Vaše knjige su bestseleri. Zaraujete li mnogo? Smatrate li da ste uspješna poslovna žena?
Biti pisac mi je na prvom mjestu, a biti poslovna žena tek na drugom. Pokušavam pisati šest dana u tjednu, pa makar i nekoliko sati. To znači koncentrirano pisanje sa slušalicama na ušima kroz koje dopiru zvukovi prirode, bez telefonskih poziva i e-pošte. (Vrlo teško za mene!) Poslovni dio pokušavam ostaviti svojim prekrasnim agentima i nakladnicima.
Kada možemo očekivati vašu sljedeću knjigu?
The Great Escape izaći će 10. srpnja 2012. u Americi, a hrvatsku verziju moći ćete čitati tek početkom 2013. godine. I, da, to je priča o Lucy Jorik. Sjećate se Lucy, zar ne? Mladenka koja bježi od Teda Beaudinea u drugom poglavlju knjige Call me irresisttible. Ne mogu odoljeti da ne ispričam njezinu priču. To je ipak vrhunac priče.

Odgovori