KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 1

Trenutno pregledavate KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 1

Renomirana koreografkinja i autorica Marjana Krajač predstavit će u studenom zagrebačkoj publici svoj novi plesni rad naziva KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 1. Premijera će se održati u četvrtak 21. studenog, s početkom u 19:30 sati u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, jednom od najljepših zagrebačkih donjogradskih umjetničkih ambijenata.

Najnoviji rad jedne od najistaknutijih autorica novije generacije hrvatske suvremene plesne scene bavi se koreografijom u njezinoj prvobitnoj datosti, onako kako se ona sama po sebi manifestira. Ovaj rad za pet izvoačica istovremeno je izvedba, studija ali i zapis u vremenu i prostoru.

Projekt je nastao u suradnji s berlinskim plesnim centrom Tanzfabrik/Uferstudios u Berlinu, Zagrebačkim plesnim centrom i Umjetničkim paviljonom u Zagrebu. Predstavu će izvesti mlade plesne umjetnice Lana Hosni, Nika Lilek, Irena Mikec, Katarina Rilović i Irena Tomašić, oblikovanje materijala preuzela je Valentina Toth, a za oblikovanje kostima zaduženi su Link/Ogi Antunac i Zorana Mrvoša.

Nakon svjetske praizvedbe 21. studenog, predstava će se održati 22., 23. i 24. studenog u 19:30 sati u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, Trg kralja Tomislava 22.

O autorici:

Marjana Krajač je jedna od najistaknutijih autorica novije generacije hrvatske suvremene plesne scene. Diplomirala na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Berlinu. Studirala je i teologiju i religijske znanosti na Humboldt Universität zu Berlin. Dobitnica je stipendije za DanceWEB Europe, Mobile Academy Berlin te Enhanced danceWEB Europe Contemporary Dance Coproduction Programme. Autorica je brojnih koreografskih i istraživačkih radova te je do sada realizirala više od 13 cjelovečernjih radova, a neki od njih su: Priručnik za prazne prostore nominiran za Nagradu Udruge plesnih umjetnika Hrvatske (2012.), Kratka fantazija o ponovnom uspostavljanju vlasništva nad tijelom (2011.) koja je selektirana za renomirani festival Rencontres Choreographiques u Parizu, Arijadna na Naxosu (2008.) te Victorija Beckham ima migrenu (2006.).

Specijalizirala se u području opere i suvremene glazbene scenske kompozicije kod renomiranih redatelja Chen Shi Zheng i Jossi Wielera te kultne kompozitorice Ulrike Haage. 2011. godine dobitnica je stipendije Choreoroam Europe. Od samih početaka Marjana Krajač sudjeluje na nizu projekata koreografskih istraživanja, od nedavnih tu su Choreographers’ Venture pod vodstvom renomiranog teoretičara izvedbenih umjetnosti i konceptualnog umjetnika Mårtena Spångberga te ProSeries istraživanju pod vodstvom renomirane koreografkinje Meg Stuart. Njezini tekstovi objavljivani su u njujorškom časopisu za izvedbene umjetnosti Movement Research Performance Journal, magazinu za izvedbene umjetnosti Frakcija te časopisu za ples Kretanja.

Više o radovima na: www.marjanakrajac.com

Odgovori