Kamensko – pomoć za sreću

Trenutno pregledavate Kamensko – pomoć za sreću

Moramo biti socijalno osvješteni kako bismo i sami mogli biti sretni

Piše: Adriana Kramarić

Fotografije: Jasmina Cviljak

Udruga Kamensko u subotu, 23. ožujka svečano je otvorila novoureeni prostor koji im je na korištenje ustupio Grad Zagreb a u kojemu će bivše radnice održavati tečajeve i radionice šivanja, krojenja, pletenja, heklanja te oslikavanja predmeta od stakla i svile.

Prostorije se nalaze na Knežiji, na adresi Rudolfa Bićanića 4 samo nekoliko stotina metara od prostora od 40-ak kvadrata (Braće Cvijića 9) za koji su se članice uspjele izboriti prošle godine te ga same okrečile, uredile i opremile namještajem dobivenim iz donacija a koji će od sada služiti kao sjedište Udruge te izložbeno-prodajni prostor.

Svega toga vjerojatno ne bi bilo da nije nevjerojatne upornosti predsjednice Udruge Kamensko gospoe Đure Grozaj koja je neumornim svakodnevnim angažmanom i borbom za prava članica Udruge u nešto više od godinu dana uspjela napraviti, za naše uvjete, nevjerojatno mnogo.

Teško je krenuti pogotovo kada vidiš da sve oko tebe propada, ali ako imaš viziju i želju, nešto ćeš i napraviti. Ja sam se u to uvjerila na svojoj koži, jer kada smo krenule u akciju nisam znala mnogo, no znala sam da trebamo nešto promijeniti i da ne možemo samo čekati da se nešto dogodi. I krenula sam, dala sam si zadaću i odredila planove. Ponekad sam i sama pomislila da sam luda i da ništa nećemo moći ostvariti no svaki puta kada se činilo da smo naišle na zid na našem se putu pojavila osoba koja nam je pomogla krenuti dalje i eto, izgleda da smo uspjele doći do cilja.

Oba prostora radnice Kamenskog dobile su od Grada Zagreba za što su zahvalne gradonačelniku Bandiću. On je najzaslužniji za ovo što danas imamo jer nas je prepoznao, pomogao nam je, udružio se s nama i rezultat je vidljiv. Puno osmijeha vratilo se na lica naših žena a evo napokon smo dočekali i trenutak kada smo tri radnice zaposlili ovdje u Udruzi. Ja ću sada ići u mirovinu i neće mi više biti toliko teško, a ove tri žene su doista u teškoj situaciji, neke su samohrane majke, podstanari, trebaju školovati djecu tako da im je ovaj posao neophodan, objašnjava gospoa Grozaj koja je i ovaj put prvenstveno razmišljala o dobrobiti svojih kolegica.

Radionice Kamensko počinju s radom u travnju, a 79 polaznica koliko ih se za sada javilo na tečajeve radit će u nekoliko grupa jer kako kaže gospoa Grozaj: Neke su stroge početnice, neke znaju malo a neke imaju znanje koje bi željele obnoviti i proširiti. No, paralelno s radionicama educirati ćemo i bivše radnice Kamenskog kojima treba “kompletiranje”. Jer radile su 30 godina na normu lančanim sistemom i ne znaju sve faze rada. Ako netko traži i želi zaposliti krojačicu, tražit će naravno kompletnu krojačicu a mi to ne možemo ponuditi. Malo nas je koje znamo sve. Tako da ćemo u programu i radnice Kamenskog osposobiti za tržište rada. Isto tako u planu nam je povezati se s npr. ačkim domovima i mladima kojim je teško. Željele bismo pomoći djevojkama koje su u teškoj financijskoj situaciji i sašiti im haljine za maturalnu večeru. Pokušat ćemo se uključiti u različite programe u kojima možemo nekome pomoći. A samim time pomoći ćemo i sebi. Ja si uvijek ponavljam: Nikada nemoj zaboravit kako ti je bilo i kada god možeš pokušaj to promijeniti i učini nešto za druge koji se nau u sličnoj situaciji. Moramo biti socijalno osvješteni kako bismo i sami mogli biti sretni.

Očito su ove hrabre žene utjecale i na svijest mnogih od nas, jer brojni su graani dirnuti pričom o njihovoj sudbini donirali svoje stare šivaće strojeve, tkanine i ostale potrepštine iskreno se nadajući da slučaj Kamensko neće postati samo još jedan u nizu nesretnih priča kojima smo u posljednje vrijeme okruženi. Odazvale su se i Udruge koje se bave socijalnim poduzetništvom a meu prvima pomogli su Slap iz Osijeka, Hrvatsko dizajnersko društvo, ACT iz Čakovca te socijalna zadruga Humana Nova.

Pomozite i vi, posjetite ih u njihovoj Udruzi i makar popijte kavu, pročavrljajte i vjerujte, ove će neumorne žene svojim entuzijazmom nadahnuti i vas da si zacrtate ciljeve i krenete ih ostvarivati.

Odgovori