Kako god okreneš – Libar

Trenutno pregledavate Kako god okreneš – Libar

Libar – bend u najboljim godinama 17. studenog u zagrebačkoj Tvornici predstavlja svoj prvi autorski album Libar.

Razgovarala Vlatka Vužić

Osim što će promovirati svoj prvi autorski album, Libar će u Tvornici izvesti i najbolje rock obrade sa svog repertoara (Depeche Mode, REM, Adele, RHCP…) kojima su udahnuli potpuno novi život. Punokrvna dalmatinska grupa i jedna od originalnijih glazbenih pojava na sceni, od svojih početaka 2007. obradama svjetskih i domaćih hitova u formi tradicionalnih klapi i vlastitim skladbama pokazuje da kvalitetna glazba može imati najrazličitije interpretacije. Kažu da ne pristaju na kompromise ni u produkciji, ni u kvaliteti izvedbe, a nemetnuli se se kao jedna od najoriginalnijih glazbenih pojava na sceni. Da provjerimo jesu li se zbog svega toga umislili, Ženska posla su ih prije velikog zagrebačkog koncerta malo izrešetala pitanjima…

Zagrebačka publika već je na rasprodanim koncertima u Saxu pokazala da cijeni vaš glazbeni opus – u kojim još gradovima ste punili ili tek planirate puniti koncertne prostore (osim Splita gdje ste doma)?!

Libar od početka svog djelovanja ima tu sreću da je prepoznat u svim sredinama. Osim Splita gdje već godinama punimo klupske i druge koncertne prostore kao što su Quasimodo, O Hara, a odnedavno i otvorena pozornica Prokurativa i rive, treba spomenuti najvažnija mjesta koja smo pohodili a to su četverostruko rasprodan zagrebački Sax i zadarski Arsenal. Osim toga prosvirali smo velik dio srednjodalmatinskih otoka, šibenik, Dubrovnik, Makarsku, nešto sjevernije Rijeku i Rovinj, dok nam kronično nedostaju svirke po Slavoniji i hrvatskom istoku, prema Osijeku. Posebno želimo istaknuti naša dva velika i važna koncertna nastupa na varaždinskom špancirfestu gdje smo takoer danas već “domaći”.

Na FB imate svoju “fan stranicu“. Danas se podrazumijeva da glazbenici moraju naći vremena i za komuniciranje sa svojim “fanovima“. Koliko vam taj feedback pomaže u radu?

Facebook nam je otpočetka nezamjenjiv medij interakcije s fanovima. Naravno da je izravan feedback od publike višestruko koristan ne samo zbog poslovnog aspekta, organizacije koncerata, već prije svega zbog održavanja svježine u pristupu, žara sudjelovanja u zajedničkom projektu nas i publike. Za nas glazba prije svega komunikacija a Facebook nudi taj kanal gdje osim mnoštva korisnih statističkih informacija, trenutačno dobijamo sliku o zadovoljstvu ili nezadovoljstvu fanova našim radom.

Na posljednjem izdanju šibenske šansone imali ste zanimljivu suradnju sa Postolar Tripperom za koju ste osvojili nagradu za najboljeg debitanta, a 2010. ste takoer na šansoni za prvu autorsku pjesmu “Dite“ nagraeni s čak tri šansonjera. Prepoznajete li još koji festival kao zanimljiv promocijski kanal za mlae bendove?

Spomenuli smo špancirfest kao izuzetno dobro organiziran, ambijentalan i bogat hrvatski festival na kojemu smo kao bend napravili velike i bitne pomake. Voljeli bismo uskoro dobiti priliku nastupiti na jednom od odličnih globalnih ljetnih festivala poput Terranea, Hartere ili InMusica, a po mogućnosti i novosadskom Exitu. šansona je mediteranski orijentiran glazbeni dogaaj i tu smo se uspjeli udobno smjestiti zahvaljujući tom dijelu našeg repertoara, kao uostalom i na ovogodišnjem Splitu, meutim Librova ponuda žanrovski je bitno šira od toga te bi bilo na neki način nepravedno zapostaviti naš “žešći” segment, naše tvre i odrješitije drugo lice.

Suradnju na singlu “Gaeta” s Postolarom Tripperom koji je mnogo alternativniji, mnogi su doživjeli kao veliko iznenaenje. Planirate li uskoro ponovno iznenaditi nekom neočekivanom suradnjom? S kime biste od hrvatskih izvoača željeli suraivati?

Sretni smo zbog tog atributa “iznenaenja” kod naše recentne suradnje s Postolarima. Upravo takav Libar želi biti – mlad, provokativan, nov i stalno svjež. Funkcioniramo na principu nadahnuća, energije glazbe i osobnosti osoba i skupina koje susrećemo na našem umjetničkom putu. Postolari su se pojavili s odličnom, intrigantnom i iskrenom pjesmom, te nam nije bio problem nadopuniti njihov autorski izričaj svojim aranžerskim i izvedbenim obolom. Suradnje će se nastaviti, javljaju se i dogaaju interesantne kombinacije, neke će se od njih sigurno realizirati u bliskoj budućnosti, ali želimo i njih ostaviti kao iznenaenje. Tako će biti zabavnije.

U svojoj biografiji ističete neke hrvatske izvoače koje privatno volite slušati. Ne navodite ime niti jedne kolegice?! Postoji li ženski vokal koji biste rado uključili u izvedbu neke svoje pjesme?

Nemamo predrasuda ni prema kome i svatko tko želi i ima dobru, kreativnu i vrijednu ideju može suraivati s Librom na bilo kojem planu. Otvorenost je naša odlika u svim aspektima rada. što se tiče ženskih izvoača koje cijenimo njih ovdje nije zahvalno navoditi budući da su ukusi svih članova benda različiti i ne postoji zajednički nazivnik pod koji bismo svrstali naše glazbene afinitete u tom pogledu. Snimili smo duet sa Sarom Brodarić, talentiranom mlaom splitskom pjevačicom i to na coveru pjesme “Voli me još ovu noć” grupe Denis &; Denis a uistinu se nadamo još kojoj sličnoj suradnji u budućnosti.

Recesija je pogodila i diskografsku industriju, glazbenicima se smanjio broj gaža… Možete li si priuštiti da živite od projekta Libar?

U recesiji se Libar pojavio kao svjetlo u mraku i sretni smo što smo akumulacijom minulog rada u ovim teškim vremenima isplivali kao jedan od rijetkih snažnih i vrijednih popularnoglazbenih projekata. Ulaganje vremena, energije i resursa u bendu je stalno i neprekidno. Žrtve su takoer velike, od činjenice da smo dvostruko probili sve proračune kod proizvodnje i promocije albuma, do te da zbog nejasnih i loših pravila na širem društvenom planu naplata našeg rada praktički ne postoji. Meutim ljubav i dišpet otpočetka je misao vodilja Libra kao projekta te smo isključivo tom nastojanju zahvalni zbog mjesta koje nam danas pripada na hrvatskoj sceni. Okolnosti se mijenjaju, svijet se okreće, a naši su životi ograničeni, kratki, “vrime radi svoje” i mi ne možemo čekati svijet da se popravi. U naponu smo stvaralačke snage i idemo svojim tempom, tko nam se želi pridružiti dobrodošao je, za ništa drugo uistinu više nemamo vremena. Naravno da egzistencija traži i diktira rad na drugim poljima, da se članovi benda snalaze u svojim strukama, tako da je ponekad teško uskladiti, obiteljske i profesionalne obaveze sa zahtjevima bendovskog pogona, ali uz puno dobre volje i razuma sve smo te prepreke do sad uspješno prevladavali, tako da nema razloga da tako ne bude ni od sad.

Iako djelujete još od 2007., kada ste bili klapa, tek ste nedavno stekli veću popularnost – je li se trud isplatio i je li se zbog toga nešto promijenilo u vašem radu?

Librova popularnost dogaala se i rasla u valovima još od trenutka nastanka tadašnje “klape” u listopadu 2007. Od pojave Libra Prvog u ljeto 2008. i regionalne nagrade Indexi 2009. preko “prijelaznog” hit singla “Pusti da ti leut svira” gdje smo stasali u rock bend, sve do autorske faze koja je započela s debitantskim uspjehom “Diteta” 2010. i krune – ovogodišnjeg autorskog albuma čija je promocija u punom jeku. Libar se na neki način danas pokazuje životnim projektom nas glazbenika budući je njegov potencijal dobrim dijelom usmjerio i odredio sudbine nas glazbenika u njemu i sretni smo što smo stjecajem okolnosti dobili tu priliku danas živjeti “bendovskim” životom kakvima smo se divili još od svoje rane mladosti. Taj nam je životni stil svima dakle otprije poznat preko naših uzora a ovo što se danas dogaa samo je varijacija tog stila prilagoena aktualnim okolnostima društva u kojem živimo. Stvarna “naplata” našeg truda i ljubavi vjerojatno se nikad neće do kraja dogoditi, ali tu je već riječ o silama na koje ne možemo utjecati. Zadovoljavamo se mogućnošću življenja sebe i svog talenta i sklonosti u potpunosti kroz bend.

Prati vas glas da ste bend kojeg žene vole – je li to istina i kako se to očituje? Je li to svjestan odabir ili mislite da su razlog vaš izgled i senzibilitet?

Žene nas “vole” jer Libar sačinjavaju inteligentne, obrazovane, svjesne i odgovorne muške osobe u svojim tridesetim godinama. To je definitivno bio nepisani kriterij kod dolaska članova u bend. Ako je to neka posebnost koja se uz nas veže onda je to pomalo žalosna činjenica jer govori mnogo o izostanku tih kvaliteta i vrijednosti drugdje, što mislimo da bi trebalo biti normalno. Nema govora o nikakvom svjesnom odabiru na temelju izgleda ili bilo kojih drugih kvaliteta za koje nismo sami odgovorni. Senzibilitet je zajednička kategorija u Libru koja nam omogućava da se stvari razvijaju upravo ovako lijepo i uspješno kako je to slučaj do danas. Možda je tomu kumovala i činjenica da se dobar dio članova benda poznaje i surauje i petnaestak – dvadeset godina unazad, još iz srednješkolskih dana te da su unutar benda prisutna prijeteljstva, čak i kumstva te da su nam sudbine, osim na profesionalnom, isprepletene i na privatnom planu.

Odgovori