Kad imaš limun napravi limunadu – izložba mlade umjetnice Anite Kuharić

Trenutno pregledavate Kad imaš limun napravi limunadu – izložba mlade umjetnice Anite Kuharić

U galeriji “Stančić” Kneza Mislava 11, u Zagrebu otvorena je izložba mlade umjetnice Anite Kuharić pod nazivom “Kad imaš limun napravi limunadu”.

Ivana Gabrić o izložbi je rekla:

Novim ciklusom slika Anita nam donosi seriju od jedanaest radova u kombiniranoj tehnici kojom nam podastire zaokružen idejno-kompozicijski projekt. Duhovitim, no metaforičnim nazivom izložbe poput nenapisane basne o tigru i limunu, slikarica nam želi poručiti kako i u najapsurdnijim životnim situacijama moramo pronaći smisao, a život živjeti što ispunjenije, crpiti iz njega sve što nam se nudi, cijediti ga poput limuna i uživati u svakom njegovom momentu. Bilo da nam je sudbina namijenila kiseli limun ili najslae jagode sa šlagom, čovjek bi trebao biti zadovoljan, te bi trebao iskoristiti i jedno i drugo na najbolji mogući način. Kao popratni event na izložbi, publici će se dijeliti limunada, a s limunom u ruci bi se svatko trebao zamisliti nad svojim životom i zapitati se kako živjeti što ispravnije.

Poznato je da Anitine slike nisu samo estetske činjenice, već djela s jasnom i snažnom humanom porukom. Novi ciklus donosi jedanaest irealnih scena tigra i stabla limuna u pustinji, dakle, likove i motive koje je u prirodi nemoguće naći zajedno na jednom mjestu. Tigar, kao najveća i najmoćnija životinja iz reda mačaka kojeg simboliziraju brzina, snaga i ljepota, u ovoj situaciji ne može preživjeti ako se ne hrani voćem, čime je apsurd cijele situacije još veći. Ali, stablo limuna mu može poslužiti kao zaklon od jakog sunca, za oštrenje pandži, ili ako se popne na njega, kao dobar vidik pri nalaženju potencijalnog plijena. U prenesenom smislu, i kiseli limun može poslužiti nečemu dobrom, tj. u životu treba pronaći smisao koliko god nam, na prvi pogled, situacija izgleda beznadežno.

Anita Kuharić se novim ciklusom još jedanput dokazala kao vrsna slikarica pomno promišljenog slikarskog koncepta, zanimljivog oblikovnog postupka i visokog kolorističkog senzibiliteta.

Njene se slike čitaju ne samo kao estetske činjenice, već kao djela s jasnom, snažnom humanom porukom.

Izložba se može pogledati u galeriji Stančić do 11.06.2013. godine. Ulaz je slobodan.


Odgovori