Lifestyle portal za žene u najboljim godinama

Izložba Jadranke Lacković (ojoMAGico) – Puni krug

Trenutno pregledavate Izložba Jadranke Lacković (ojoMAGico) – Puni krug

Tavan / 15.03. / 19h

Izložba Riječanke Jadranke Lacković (ojoMAGico) pod nazivom «Puni krug» u petak, 15. ožujka 2013. na Tavanu u Sinkovićevoj 8, s početkom u 19 sati.

Izložbom će biti predstavljeno ukupno dvanaest radova (ilustracija) ove mlade i svestrane riječke umjetnice na temu horoskopskih znakova i planeta. Naziv «Puni krug» označava koncept izložbe koji prati ciklički karakter života, a koristeći se simbolikom, autorica nas upućuje na ritam života, izmjenu ciklusa i snagu ženske energije.

Njezin stil je bajkoviti i poetski, te dominantno crtački. Uzore odmah prepoznajemo u stilskom pravcu secesiji, u arapskim, maorskim, polinezijskim i sličnim etno motivima, te (često spominjanoj u Jadrankinim intervjuima) Fridi Khalo. Dekorativnost, izrazita stilizacija i florealni motivi vuku nas na secesiju, osobito njenim inačicama – francuskom Art Nouveau, njemačkom Jundgenstilu, čak i španjolskom Modernisimu. Jadrankin rad počiva na crtežu i liniji. Splet tih linija, debljih i tanjih, raznobojnih i gusto poredanih, valovitih i ravnih, stvara snažnu dinamiku, gotovo vrtložnu energiju koja nas uvlači u drugi svijet, Ojo Magico svijet. Etno motivi, koji se javljaju i u samoj secesiji kroz stilizaciju floreanih i životinjskih motiva, prisutni su i kod Jadranke, koja ih spretno kombinira i inkorporira u svoje priče, više nego radove. Iako Frida Khalo nema očitog utjecaja na Jadrankin rad, ono gdje ju vidimo jest u autoportretima, koji su u jednakoj mjeri sirovi koliko i fantastični, i u načinu korištenja životinjskih elemenata. Ponekad se čini da ona skoro pa izlazi iz svojih autoportreta, pogotovo svojim pogledom. Njeni printevi često podsjećaju na cirkuske elemente – pokrete akrobata i njihove šarene oprave. Čudnim kombinacijama i bizarnostima, kao što su žena s bradom, neproporcionalnosti i izobličenosti tijela, uspijeva stvoriti cirkusku, dramatičnu atmosferu.

Upravo u skladu sa isticanjem ženske energije, sva djela prikazuju ženske likove, najčešće nage, no ne i erotične. Autorica ih prikazuje kao snažne, ali putene i nježne žene te ističe očite simbole ženstvenosti poput izraženih očiju, duge kose i oblina, ali i lica i tijela ukrašena tradicionalnim maorskim (brada) ili indijskim (dlanovi) ženskim tetovažama, simbolima plodnosti i nevinosti. Takoer, koristi se i motivima amazonke i sfinge koje su poznate ženske snage u povijesti.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Odgovori

×

Košarica