Izložba fotografija Ane Š esto

Izložba fotografija Ane Š esto

‘ Odabrane’

U knjižnici ‘Vladimira Nazora’, u Kustošiji, postavljena je izložba fotografija Ane šesto pod nazivom ‘ Odabrane’. Ana je izložila izbor svojih fotografija unazad nekoliko godina, od kojih su neke više puta bile nagraivane. Izložba ostaje otvorena do 22.2.2013.

Predgovor – pov. umjetnosti Nirvane Silnović

Ako pogledamo svijet kroz Anin objektiv, svijet kakvim ga ona doživljava, shvatit ćemo zašto su njene fotografije bez puno okolišanja pronašle svoj put do brojne publike. Motivi koje Ana odabire nisu tek puko prepisivanje vienog.

Odabirući crno-bijelu ili fotografiju u boji, svaka na svoj način predočava istovremeno i trenutačno i trajno. Trenutačnost, koja se ogleda u pojedinom slučajnom ili pomno odabranom trenutku povlačenja okidača i trajna, bezvremena kvaliteta koja prožima svaki od odabranih trenutaka.

Najčešći motiv Aninih fotografija jesu ljudi. Bilo da se radi o osobama iz njene bliže okoline, obitelji i prijateljima ili o sasvim slučajnim i nepoznatim prolaznicima, svi su oni pred Aninim objektivom jednaki. Njihova lica i pogledi pričaju nam brojne priče. Svejedno je govorimo li o portretima likova čiji su pogledi upereni direktno u nas, profilima ili zanimljivo kadriranom odrazu muškog lika u vodi – svatko od njih svjesno ili nesvjesno progovara o sebi.

Samo djelić sekunde bio je dovoljan da ih umjetnica upozna i zabilježi ono esencijalno. Upravo je to najveća kvaliteta Aninih fotografija.

Ana šesto roena je 1986. u Zagrebu.

Fotografkinja je iza koje je trinaest samostalnih i tridesetak grupnih izložbi (domaćih i meunarodnih). Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika – HDLU-a.

Fotografijom se bavi od 2000. kad je upisala školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Realizirala je dvadesetak naslovnica za hrvatske književnike, te su joj radovi objavljivani u raznim časopisima.

Iza sebe ima već nekoliko prvih nagrada od kojih su joj najznačanjije one iz Fotokluba Zagreb, nagrade na Hrvatskom kreativnom Fotoizazovu, Fotomaratonu te pohvale na festivalu Photodays i ona najnovija pohvala koja dolazi iz priznatog časopisa za kulturu fotografije, Refoto.

Odgovori