Izložba dizajna – Razum & Osjećaji

Izložba dizajna – Razum & Osjećaji
U vrhuncu ljetne sezone Grad Hvar će turistima predstaviti nacionalnu selekciju hrvatskog produkt dizajna izložbom “Razum &; Osjećaji“ koja se nakon Beogradskog tjedna dizajna i nedavne premijere u Zagrebu – otvara 21. srpnja u 21 sat, i to u hvarskoj Loži – najprepoznatljivijoj povijesnoj graevini grada, jednoj od glavnih renesansnih graevina u Dalmaciji.
Izložbu je osmislila Tatjana Bartaković, savjetnica za dizajn iz Narativa i dugogodišnja promotorica hrvatskog dizajna, dok je izložbeni postav dizajnirala Svjetlana Despot, riječka dizajnerica iz Data by Despot.
Izložba ilustrira prekretnicu u povijesti suvremenog hrvatskog produkt dizajna, koji se je nakon dugogodišnjeg predstavljanja prototipovima kao svojevrsni muzejski artefakt – pomaknuo prema mnogo zrelijem i ozbiljnijem društvenom te tržišnom kontekstu – dizajn brandovima s novom generacijom hrvatskih proizvoda. Ovaj trenutak označava začetak kulture dizajna u Hrvatskoj koja objedinjuje investitora, dizajnera, arhitekta, prodajna mjesta i korisnike (nas graane) tih/takvih proizvoda i usluga s kojima možemo živjeti u svakodnevnoj interakciji. Namjera nam je hrvatsku kulturu dizajna predstaviti inozemnoj publici i nastaviti gostovanje izložbe u inozemstvu, ali u jednakoj mjeri osvijestiti hrvatsko graanstvo o prvim pozitivnim poduzetničkim projektima koji potiču zapošljavanje, proizvodnju originalnih proizvoda, buenje obrtništva i industrije, značaj ručne izrade te prednost opremanja objekata inovativnim domaćim proizvodima.
Ana Tevčić dizajn
Priliku za meunarodnu prezentaciju na domaćem terenu su kroz izložbu “Razum &; Osjećaji““ ovime dobili prvi hrvatski dizajn brandovi: Kvadra Design, Element, OBLO, Somewhere City, Blablab, Design Hotel Lone, Design Hostel Goli&;Bosi, Data by Despot, Grupa Products, BOYA, Little Horse and Baby Beuys, Manufakturist, Ana Tevšić i Filip Gordon Frank. Njihovi selektirani proizvodi ujedno će se naći i u prodaji privremenog galerijskog shopa u Loži, dok su isti prezentirani i u putničkom magazinu Croatie Airlines, čime se turisti već za vrijeme leta upoznavaju s hrvatskim dizajnom koji ih čeka na Hvaru.
Somwhere City collection
Kvadra dizajn

Odgovori