Izlet u Buzet

Trenutno pregledavate Izlet u Buzet

U subotu, 3. studenog, uputile smo se u Istru na predstavljanje nove kušaone i proizvodnje tvrtke Natura u organizaciji Nature i udruge G.E.T.

U POTRAZI ZA TARTUFIMA

Nismo doduše išli s psima u šumu, ali tko kaže da i kušanje delicija s ovim neuglednim plodom božanskog okusa nije pravo tartufarenje

Piše: Sanda Kepeski / Fotografije: Siniša Đekić

Put u obećanu zemlju

Put autobusom punim kolega iz raznih medija, protekao je brzo i vrlo ugodno (fino smo se napričale, na “radost“ kolega koji su imali sreću sjediti pored nas).

U Buzet na gospodarstvo naših domaćina, stigli smo u kasnim jutarnjim satima. Izašavši iz autobusa na imanju, zapuhnuo nas je snažan miris tartufa. Srećom, meu nama nije bilo nikoga kome se taj miris ne mili. Domaćini su nas dočekali vrlo svečano i srdačno; cijela nam je obitelj poželjela dobrodošlicu, osnivači gospoa Anita i gospodin Kvinto Zigante te nova generacija poduzetnika, njihova kćer Daniela Puh sa suprugom Markom i kćeri Paolom. S obzirom da smo mi časopis za žene u najboljim godinama, moramo napomenuti da gospoa Anita izgleda fantastično što pripisujemo svakodnevnom odlasku u tartufe! Kakav pilates, tartufarenje je zakon za dobru figuru i vitalnost!

Poslužen nam je aperitiv, medica s bijelim tartufom (proizvod tvrtke) i uslijedilo je kratko upoznavanje povijesti obitelji i tvrtke.

Staro i novo

Zanimljivo da je upravo djed gospodina Kvinta od nekog Talijana, davne 1932. godine, kupio lovačkog psa koji je prvi nanjušio tartuf u Istri, tako da se može reći da je upravo obitelji naših domaćina zaslužna što se Istra nalazi na svjetskoj karti svih ljubitelja ove fantastične delicije.

Tvrtka Natura osnovana 1992. godine (iako tome prethodi iskustvo od nekoliko desetljeća u izlovu i prodaji tartufa) prepoznala je suvremene trendove te je u suradnji s inozemnim partnerima 2008. godine pokrenula liniju Natura tartufi koja proizvodi širok asortiman proizvoda po njihovoj recepturi. Ovih dana je završen nov proizvodni pogon i kušaona u koje smo jedva čekali zaviriti.

Obukli smo zaštitna odijela i upoznali se s dijelom proizvodnje, proizvodnjom popularne tartufate.

Nakon toga smo krenuli u novi showroom, koji nas je, kao i cijela nova zgrada posebno oduševio dizajnom. Crna boja u kombinaciji sa svijetlim drvetom te deblima breze, po našem mišljenju, čini sjajan spoj i savršeno podcrtava povezanost djelatnosti s prirodom. Iz razgovora s gospoom Danielom, saznale smo da je za izgled zaslužan Željko Burić iz pulske Fabrike. Danielu su oduševile novoureene prostorije kod poznatog vinara Kozlovića, pa je odlučila ureenje Naturinog prostora prepustiti istom dizajneru. Bravo!

Med i mlijeko – ili tartufi i vino

U showroomu, odnosno kušaoni, vjerojatno prvoj u Hrvatskoj, dočekao nas je gospodin Siniša škaberne, prezenter vinarije Degrassi. Uslijedio je vjerojatno najzabavniji dio dana, sljubljivanje vina Degrassi s proizvodima Natura tartufi u Sinišinoj beskrajno šarmantnoj režiji.

Uz paštetu od tune s kremom od bijelog tartufa sa sirom Gran Padano i slatkim vrhnjem prezentiran je Contarini Viognier 2011. Uz paštetu od peradi s Tartufatom prezentiran je Terre Bianche Cuvee Blanc 2011. Uz ražnjiće s kravljim i kozjim sirom u kombinaciji sa salamom od tartufa i kremu od vrganja i tartufa s fileom od jelena prezentirano je crveno vino Terre Bianche cuvee Rouge 2009.

Inače, naša draga urednica Nataša ne jede meso pa tako ni piletinu, ali pileću je paštetu probala. I preživjela. Drugi put ćemo je nagovoriti i na file od jelena.

Bez obzira na to što je druga polovica Ženskih posla bila mesojedac, favorit nam je ipak objema prva kombinacija, i što se tiče vina i što se tiče tartufa.

Uslijedio je ručak u šatoru, zeleni njoki s tartufima, fuži s pršutom i kaduljom, rolice od piletine i teletine, povrće, domaće fritule i naravno vino Degrassi.

Sva sreća da smo jeli stojećki, jer vjerojatno ne bismo tako lako ustali od stola. Ali dan je odmicao, a program se mora poštivati i moralo se dalje.

Vikend tartufa

Krenuli smo u posjet Vikendu tartufa u Buzetu. Osim mnoštva autohtonih istarskih proizvoda (ne samo od tartufa), bilo je i zanimljivih radionica, gledali smo kako se pravi domaća tjestenina. Naravno da smo se i same htjele okušati u pravljenju fuža – tko bi tome odolio! Makar se čini lako, još nemojte očekivati poziv na ručak!

Naši su domaćini osvojili nagradu za najtartuf. Plaketa je naročito obradovala najmlau članicu obitelji Paolu od koje se nije cijelu večer odvajala, pa ju je nosila čak i kad je morala… na WC.

Poslije sajma, ulovile smo priliku uspeti se do starog grada s kojeg se pruža prekrasan pogled. Buzet je predivan grad u samom srcu Istre, pa je i prometno i gospodarsko sjecište, ali je zadržao onaj nezamjenjivi šarm Istre – kamene uske ulice koje nenadano završavaju u nečijem dvorištu, pročelja ukrašena rasparenim teglama i prozore s kojih se šire neodoljivi mirisi.

U Livade

Putem prema Livadama skrenuli smo prema Motovunu i posjetili vinariju Benvenuti u Kaldiru. Ne moramo ni napominjati da su nas i tamo izuzetno srdačno dočekali i poslužili svoja vina. Posebno su, i s punim pravom, ponosni na svoj teran, koji je jedan od najboljih u Istri i šire.

Večera u Livadama, u jednoj od najstarijih istarskih konoba Dorjani, bio je savršen završetak prelijepog dana. Domaći aperitiv, maneštra, pljukanci s vrganjima, fuži s divljači i veselje vaših naivnih novinarki koje su smetnule s uma da su u Istri i ne shvaćajući da je to bilo – predjelo. Naravno da je na stol uskoro stigla salata i beskrajni pladnjevi svinjskog karea s restanim krumpirom. Točilo se, a što bi u pravoj istarskoj konobi nego, kućno vino.

Ali to nas nije pokolebalo da probamo i desert za kojeg vas uvjeravamo da je dovoljan razlog da potegnete do Livada. Opis torta od čokolade, sira i smokava apsolutno ne dočarava fantaziju te slastice. Sočan čokoladni biskvit, pjena od sira preliveno smokvama u medu bila je točka na i.

U Zagreb smo stigli u ponoć, umorni, siti i s planovima za povratak.

U kušaoni Natura već sad su spremni za upite, a planiraju mnogo toga, pa i odlazak u tartufe za goste. Obitelj Puh priprema zanimljiva dogaanja u kušaoni, koja se čim proe najljuća zima otvara za javnost, pa naete li se u ovom dijelu Istre ili ako ne znate kamo na izlet, svratite. Čut ćete zanimljivu priču, probat ćete fantastične proizvode i moći ćete ih i kupiti. Sve uz koju čašu odličnog istarskog vina. Mi ćemo sigurno opet doći.

Više o Natura tartufima pogledajte na https:/www.naturatartufi.com/index.php

Odgovori