Institut hrvatske glazbe pokreće projekt za očuvanje opusa Dražena Vrdoljaka

Trenutno pregledavate Institut hrvatske glazbe pokreće projekt za očuvanje opusa Dražena Vrdoljaka

Glazbeni novinar i kritičar Dražen Vrdoljak bio je nezaobilazna figura domaće glazbene scene. Vrsni znalac i ljubitelj glazbe, zaslužan za mnoge projekte koji su ostavili dubok trag u hrvatskoj glazbi, bio je jedan od osnivača diskografske nagrade Porin.

Dana 9. svibnja, dan uoči početka dogaanja kojima se obilježava 20.godišnjica diskografske nagrade Porin, navršit će se 5 godina od njegove prerane smrti.
Tim povodom, njegovi prijatelji, kolege i glazbenici održat će koncert u njegovu čast, a Institut hrvatske glazbe, udruga koja organizira dodjelu nagrade Porin, na svojoj će internetskoj stranici pokrenuti poseban projekt –
“Opus Dražena Vrdoljaka”.

Koncertni session “In memoriam Dražen Vrdoljak” održat će se u četvrtak 9. svibnja u zagrebačkom klubu Sax! s početkom od 21:00.

Mladen Juričić Max, inicijator ideje o “tulumu za pokojnu Vrdinu dušu” poziva sve na ovo ležerno druženje: “Tamo će se sigurno naći kauboji koje je Vrdo jednom davno okupio, kao i originalna postava jednog novovalnog benda koju niti jedan živ čovjek ne bi mogao okupiti. Bit će tamo i ”purger koji kaže bre” i druge glazbene znamenitosti, a DJ će puštati glazbu kakvu bi nam Vrdo puštao na svom partyju!”

Uz besplatni ulaz, to je prilika za sve Vrdoljakove prijatelje i štovatelje da ga se zajedno sjete u klupskoj atmosferi kakvu je najviše volio.

Istoga dana na internetskoj stranici Instituta hrvatske glazbe zaživjet će pod-stranica “Opus Dražena Vrdoljaka”: tamo će biti objavljivani novinski tekstovi koje je Vrdoljak pisao od početka 70-ih do sredine 80-ih godina prošlog stoljeća.

Sam Vrdoljak čuvao je sve svoje članke, a njegova obitelj ustupila ih je Institutu za ovaj pionirski, iznimno važan projekt. Skenirani tekstovi, intervjui i glazbene recenzije iz časopisa kao što su Polet, Oko, Start i mnogi drugi moći će se pretraživati po ključnim riječima. Skupljeni na jednom mjestu i konačno ponovno dostupni svima, predstavljaju pravo kulturno blago iz pera “brutalno iskrenog kritičara i strastvenog znalca glazbe”, kako ga je u popratnom tekstu projekta nazvao prijatelj i kolega kritičar Zlatko Gall.

Stoga u četvrtak 9. svibnja posjetite internetsku stranicu www.ihg.hr i pročitaju neke od Vrdoljakovih legendarno britkih kritika domaće pop-rock scene te svakako iste večeri doite u Sax nazdraviti sjećanju na čovjeka koji je zadužio hrvatsku glazbu.

Odgovori